Romatoid artritte doğru bir beslenme protokolü hastaların yaşam kalitelerini arttırmaktadır.

Romatoid artrit otoimmün bir hastalık olup; bağışıklık sisteminin vücudun kendi eklem dokusuna saldırması sonucu oluşur. Bu nedenle sızdıran bağırsak kaynaklı bir kronik bağışıklık aktivasyonu da artriti oluşturan faktörlerden birisi olabilir. Bağışıklık sisteminin doğru ritimde çalışmasını destekleyen ve anti inflamatuar bir beslenme programı artrit tedavisinde medikal tedaviyi destekler, semptomların rahatlatılmasına yardımcı olabilir. Romatoid artrit hastalarının;

-Omega 3 ‘den zengin beslenmesi gerekir. Omega 3 yağ asitlerinin anti inflamatuar etkisi nedeniyle bağışıklık sistemi desteklenir. Başta deniz balıkları ve ürünleri olmak üzere keten tohumu, chia tohumu ve ceviz omega 3’den zengin gıdaların başında gelir.

-Kolajenden zengin beslenmesi gerekir. Romatoid artrite neden olan kronik inflamasyonun sızdıran bağırsak kaynaklı olabileceği düşünüldüğü için, bağırsağın onarımında et-kemik-tavuk suyu gibi kolajen gıdaların kullanılması gerekir.Özellikle eklemden sorumlu tip2 kolajen ve beraberinde tip 1-3 kolajen önerilir.

-Şekerden, trans yağlardan, omega 6 yağ asitlerinden, tatlandırıcılardan.-Başta işlenmişler olmak üzere tahıllardan ve kurubaklagillerden uzak durulmalıdır.(gluten ve lektin)

-Ayrıca süt ve süt ürünlerindeki kazein proteinlerinin artrit semptomlarını arttırabileceği görülmüştür. Bunun arkasındaki sebebin; süt ve süt ürünlerinin sızdıran bağırsak oluşumunu tetiklemesi ve vücuda hareket eden kazein moleküllerinin bağışıklığı yanlış yönde aktive etmesi ile moleküler mimikriye sebep olabileceği düşünülmektedir.

Bu nedenle artritli hastalar süt ve süt ürünlerini de tüketmemelidir.!