2010 yılında ihalesi yapılan ancak yıllardır tamamlanmayı bekleyen Karasu Demiryolu Projesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yeniden ele alındı.

Proje, 39 milyar 766 milyon 604 bin TL’lik bütçe ile 2025 yılı yatırım programına alındı.

2010 yılında temelleri atılan ve 15 yıldır çürümeye terk edilen proje.

Geriye dönük hafıza tazelemesi yapmakta yarar var, ne olduğu hatırlamalı ve bu sayede projenin nereye varacağı hususunda kanaat edinmeli…

2010 yılında, 73 Kilometre uzunluğunda ve 360 milyon liraya ilk ihale gerçekleştirildi.

Bitirilme süresi 25 ay olarak belirlendi.

Şu ana kadar projenin tamamlanma oranı ise yüzde 23.

Yüzde 23’lük kısmı için ödenen bedel ise Sayıştay raporu ile sabit halde olan 825 milyon lira. İlk ihale bedeli ve ödenen bedel, tamamlanma oranı dikkate alındığında yaşanılan zararın boyutu sanırım anlaşılır.

Hele ki son ihale bedeli dikkate alınırsa kamu kaynaklarının kullanılma keyfiyeti de görülmüş olur.

Proje, 2026 yılında başlayacak ve 2028 yılında tamamlanması hedefleniyor. İyimser bir sonuçla 18 yılda tamamlanması planlanmakta.

Rüya Proje; Adapazarı-Karasu Limanı-Ereğli-Bartın bağlantı demiryolu hattı olan ve Karadeniz’i, İç Anadolu bölgelerini birbirine bağlayacak. Yük taşımacılığı yapılması beklenen hat batıdan Ankara-İstanbul demiryolu hattına, doğudan ise Zonguldak-Çankırı-Kayseri demiryolu hattına bağlanacak.

Batı Karadeniz’de üretilen ya da limanlara gelen ürünler daha az maliyetle ülkenin her tarafına dağıtımı sağlanmış olacak.

Bölge ekonomisi başta olmak üzere ülke ekonomisine önemli katkılar sunacak.

Projenin sunumu ve sağlayacağı fayda defalarca kez tekrarlandı, haksızda sayılmazlardı. Proje tamamlanmış ve hayata geçirilmiş olsaydı söylendiği gibi özellikle Karasu başta olmak üzere, şehir ekonomisine ve ülke ekonomisine sağlayacağı fayda tartışılmazdı.

Meselenin sorun kısmı projenin sağlayacağı fayda değil, bitirilmesi.

O çok vurgu yaptıkları, yüksek perdeden atılan naralar “Eski Türkiye” hatırlatmaları var ki her fırsatta önümüze koyuldu, ilgili/ilgisiz bu türden hatırlatmalara tanıklığımız hiç bitmedi.

Kötülenmeye, karalanmaya çalışılan eski Türkiye…

İhalenin ilk anından itibaren yaşanılan değişiklikler düşünülürse, geçen süre dikkate alınır ve son güncellenen ihale tarihi de dikkate alınırsa, değil o karalanmaya çalışılan eski Türkiye, beşinci sınıf dünya ülkelerinde bile örneğine rastlamak mümkün olmayacaktır.

Bu kez bitirilir mi yine şüpheli.

Mevcut iktidarın ihale sicili kötü, böylesi alışkanlıkları var. Sözüne ettikleri tarihlerde başlamak bir yana projenin bitirilme süre olarak öngördükleri tarihlerde bile nerede ise başlanılamıyor. Buna ilişkin örnekleri artırmak mümkün.

Özellikle şehir olarak kısıtlı sayıda tamamlanan projelerde benzeri akıbeti yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz.

Küçük bir örnek ile hatırlatmada bulunalım; Bin yataklı devlet hastanesi, uzunca yıllar yer tartışmaları yapıldı ve nihayetinde Alandüzü bölgesinde karar kılındı.

İhale 13 Temmuz 2021 yılında gerçekleştirildi ve 1 milyar 248 milyon 61 bin lira olarak ilan edildi. Bitirilme süresi olarak iki yıl öngörülmüştü.

Proje bitirilemediği gibi 13 Aralık 2024 tarihinde tamamlanma ihalesi gerçekleştirildi ve 4 milyar 825 milyon TL olarak belirlenen yeni bedel ve böylece hastanenin toplam maliyeti 6 milyar 73 milyon 61 bin TL’ye çıkmış oldu.

Bitirilme süresi 2025 yılı olarak güncellendi.

Ne yazık ki söz edilen tarihte bitirilme imkanı yok, her projede olduğu gibi…

Alışık olduğumuz türden sonuç!!!