Evet seçimler bitti, piyasanın önünde balyoz gibi duran belirsizlik sürecini atlattık, peki şimdi gayrimenkul sektörünü neler bekliyor. Şu an mevcut gayrimenkul sektörüne bakabilmemiz için biraz geçmişi hatırlamamız gerekir.

Konut alım gücünü ölçebilmek için , Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması ile elde edilmiş "hane halkı kullanılabilir gelirlerini", Merkez Bankası tarafından yayınlanan yeni konut fiyat endeksine böldüm.  2010 yılı sonrasında en alt gelir grubunun alım gücü hep gerilemiş. En üst gelir grubunun alım gücü 2020 yılına kadar korunmuş. Fakat pandemi sonrasında tüm gelir gruplarının konut alım gücünde büyük düşüş var! 2021 yılına kadar konut sahibi olabilenler şanslı grupta.

Evet elinde gayrimenkul bulunanlar şanslı.. Peki bundan sonra ne olacak?

Gayrimenkul alacaklar bir süre daha beklemek zorundalar gibi görünüyor..

Ülkemizdeki konut fiyatları, Dünya üzerindeki konut fiyatları artış oranları ile karşılaştırıldığında, ülkemizdeki gayrimenkullerin , son iki yıllık süreçte olağanüstü bir yükseliş gösterdiğinin hepimiz farkındayız. Konut kredilerinin yükselmesi ise alıcıların bu konutları alamamaya mecburi olarak beklemeye yönlendirdi..

Piyasa meydana gelen bu yükselmeye, ve yeni bir güven oyu almış hükümetin ve o hükemetin kurduğu kabinenin vereceği tepkiyi bekleyecektir diye düşünüyorum. Yeni kurulacak kabinenin piyasayı normale çekebilme adımlarını ve enflasyon üzerindeki yeni manevralarını önce takip edecek ve tamam artık stabil her şey dediği anda alıma geçecektir.

Sektör güvenilir bir analiz ve reel fiyatları bekliyor.

Her kafadan bir analizin çıktığı bu dönemler de, kimi yorumcuların fiyatların düşeceği yönündeki açıklamaları kimi sektör temsilcilerinin kafalarını karıştırıp beklemeye iterken, kimi yorumcularında yükselen fiyat asla geriye gelmez ,ne geriye geldi ki gayrimenkul fiyatları geriye gelsin yorumlarıda kimi alıcıları da alımlara yönlendiriyor.

Maliyetleri düşürüp sıfır konut piyasasının fiyatları düşürülmedikçe, bankalar ikinci el konutlarda faizleri düşürmedikçe, ikinci el piyasasında çok ta büyük farklılıklar beklenmemeli… Malum Kelebek etkisi…Buda kısa vadede pek mümkün gözükmüyor…

Söylenmesi gereken bir gerçek varsa oda toprak yatırımı.. İster Kamu ister Özel sektör bu sıkışıklıktan kurtulmak için oluşturdukları reçetenin ilk başında toprak olmak zorunda

Daha dikkatli ve gerçek fiyatlı konut alımlarına yönelme zamanı şimdi, Gayrimenkul hiç bir zaman ölmeyecek bir yatırım kalemi, ama doğru kullanılırsa…

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..