Tatlılara dur diyememek hepimizin için zor, bunun iki nedeni bulunuyor. Biri dilde tat bölgesinin sürekli şeker içeren besinlerle uyarılması bizde kazanılmış bir şekerli tadın oluşmasını sağlıyor. Bunu acı, ekşi ve tuzluda çok fazla yaşamayız. Tatlı tat duygusu ise kolay kabullenilen bir haz olarak karşımıza çıkıyor. İkinci konu tatlı besin yendiğinde beyin kimyasında oluşan dopamin ve seretonin değişimleri, düzenli olarak mutluluk, keyif verici, rahatlatıcı etki sağlaması sebebiyle bizi sıkça tatlı çeşitleri yemeye sürüklüyor.


Ancak tatlı yemenin sıklığı, tatlı yiyeceğin içindeki şekerin çeşididir ve miktarı arttıkça özellikle aktivitesiz bir yaşamda maalesef sağlık sorunlarının oluşmasına sebep oluyor. Ev yapımı dışındaki sağlıksız şeker kaynakları ile yapılan tatlı tüketimi arttıkça beş önemli sağlık sorunu da kendini göstermeye başlar.

Biyo-kimyasal Tepkiler: Tatlılar yediğimizde beyinde dopamin gibi hoşnutluk ve mutluluk hislerini artıran kimyasal maddeler serbest bırakılır. Bu nedenle, tatlılar yeme arzusu bazen bu biyolojik tepkilere bağlı olabilir.

Alışkanlık: Tatlı tüketimi alışkanlık haline gelebilir. Sürekli olarak tatlı yediğinizde, beyin tatlıların keyifli olduğunu ve bu keyfi tekrarlamak istediğinizi algılayabilir. Bu da sürekli tatlı yeme isteğine yol açabilir.

Duygusal Nedenler: Stres, üzüntü, endişe gibi duygusal durumlar tatlı yeme isteğini artırabilir. Tatlılar bazen rahatlama ve moral bulma aracı olarak kullanılabilir.

Sosyal Etkileşim : Tatlılar sık sık sosyal etkinliklerde sunulan veya paylaşılan yiyeceklerdir. Bu tür etkinliklerde tatlıları görmek, yeme isteğini artırabilir.

Beslenme Alışkanlıkları: Yüksek şeker içeren tatlılar, beyinde tatlı isteğini artıran bir döngü oluşturabilir. Sürekli olarak yüksek şeker içeren yiyecekler tüketmek, tatlılara olan arzuyu artırabilir.

Fizyolojik İhtiyaçlar: Bazı durumlarda, kan şekerinin düşmesi veya açlık hissi, tatlı yeme isteğini artırabilir. Bu durumda, tatlılar hızlı enerji sağlayabileceği için tercih edilebilir.

TATLI TÜKETİMİNİN VÜCUDUMUZDA 4 OLUMSUZ ETKİSİ

 

1- Şekerin aşırı tüketimi, kan şekerinin hızla yükselmesine ve ardından hızla düşmesine neden olabilir, bu da enerji düzeylerinde dalgalanmalara yol açabilir.

2- Yüksek şeker içeriği, aşırı tüketildiğinde ağız sağlığını olumsuz etkileyebilir, çürüklerin ve diğer diş sorunlarının riskini artırabilir.

3- Tatlılar genellikle yüksek kalorili ve düşük besleyici değere sahiptir, bu da aşırı tüketildiğinde kilo alımına ve obezite riskinin artmasına katkıda bulunabilir.

4- Şekerin aşırı tüketimi, insülin direncine ve tip 2 diyabet riskinin artmasına yol açabilir.