Yaşamın her döneminde olduğu gibi sağlıklı beslenme yaz döneminde de oldukça önemlidir. Fakat yaz ayına giriş döneminde birçoğumuz kilo verme telaşına düşmekteyiz.  Kısa süreli mucizevi diyetler, hızlı detoks programları, bitkiler veya ilaçlar kullanıp kısa sürede kilo vermenin yolarını aramaktayız. Uzun sürede alınmış olan kiloların 1-2 ay içerisinde vermeye çalışmak, dengesiz ve bilinçsiz diyetler uygulamak, sağlığımız açısından zararlı etkileri dışında, bağışıklık sisteminin düşmesine, yorgunluk, metabolizmanın yavaşlamasına, konsantrasyon bozukluğuna ve halsizlik gibi pek çok sıkıntıyı beraberinde getirmektedir.

YAZ AYLARINDA NASIL BESLENİLMELİ?
1.    Sıvı Tüketiminizi Arttırın
Yaz aylarında hava sıcaklığının giderek yükselmesiyle birlikte vücudun sıvı ihtiyacı da artmaktadır. Sıcaklığın artışıyla vücut susuz kalır, bu sebepten dolayı da terleme ve daha fazla soluk alıp verme gözlemlenir. Sıcaklığın artışıyla artan sıvı kaybını karşılamak için günde ortalama 2-3 litre su tüketilmelidir. Vücutta  su içeriği azaldığında, yorgunluk, baş ağrısı ve bitkinlik görülebilir.  Düzenli su tüketimi ideal vücut sıcaklığınızı dengede tutar. 
2.    Yaz İçeceklerine dikkat!
Yüksek şeker içeren aromalı içecekler, hazır meyve suları ve  gazlı içecekler hiçbir besin değeri taşımadığı gibi hem karaciğer yağlanmasına, hem kilo alımına hem de diyabet gibi hastalıklara neden olabiliyor. Sade maden suyu ve meyve aromalı su gibi doğal içecekler tüketebilirsiniz. 
3.    Çay-kahve tüketimine dikkat!
Çay ve kahve tüketimini sınırlandırmaya çalışın. Su yerine en çok tercih ettiğimiz çay, vücutta su kaybına neden olmaktadır. Bu yüzden kahve ve çay gibi içecekler vücudumuzdaki su içeriğini azalttığından daha az tüketilmelidir.
4.    Paketli gıdalar tüketmeyin
Yağlı gıdaların yanı sıra, şekerli tuzlu yiyecekler de karaciğer sağlığına zarar vermektedir. Paketli gıda tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Krakerler, soslar, hazır dondurmalar, donmuş hamur işleri, yağlı atıştırmalıklar, donmuş patates gibi trans yağ bulunduran besinlerin sindiriminin zor olması yanında vücut su ihtiyacını da arttırmaktadır. 
5.    Sindirimi kolay olan hafif yiyecekler tercih edin
Yüksek su içeriğine sahip, lifli ve probiyotikli gıdaların tüketimi arttırılmalıdır. Bunlar; tam tahıllar, muz, yulaf lapası, yumurta, et ürünleri, pişmiş sebze, elma püresi, yoğurt, ayva vb. gibi gıdalardır.
6.    Meyveleri kilo değil, porsiyon ölçüsüyle tüketin                                                     
Meyve tüketimi vücudumuzda enerji olarak harcanmadığı zaman meyvenin içeriğindeki şeker yağ olarak depolanmaktadır. Bu sebeple sağlıklı diye düşünerek sınırsızca tüketmek fazla kilo almamıza sebep olabilir. Kontrollü tüketim için kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesi idealdir. Özellikle su içeriklerinin yüksek olması ile meyveler, sıvı ihtiyacını karşılamakta önemli rol oynamaktadır.
 7.Dört yapraklı yonca modeli beslenme                                            
Sağlıklı ve dengeli beslenmek için günlük beslenmenize 4 yapraklı yonca modelini uygulayın.  4 yapraklı yoncanızı 4 ana besin grubundan oluşturun. Her yaprak 1 besin grubudur. Bu gruplar; süt ve ürünleri grubu (süt, yoğurt, ayran, cacık), et-kuru baklagiller-yumurta-peynir, ekmek-tahıl grubu (ekmek, makarna, pilav, çorba…) ve meyve-sebze grubudur.
 8.Hijyene önem verin
Gıda zehirlenmesi yaşanmaması için hijyene önem gösterin. Özellikle açıkta ve dışarda satılan yiyecek ve içecekleri tüketmeyin. Çabuk bozulan potansiyel riskli besinleri ( et, süt, yumurta, balık vb.) açıkta bekletmeyin.