AK Parti ve Yeniden Refah Partisi arasında geçen hafta sonu merakla beklenen ittifak arayışı olumsuz sonuçlandı. Fatih Erbakan’ın basın açıklamasından anlaşılan o ki yerel seçimlere ittifaksız girip kendilerini test edecekler. Bakalım şehrimizde YRP’nin Büyükşehir adayı kim olacak? Bekleyip göreceğiz. Diğer yandan aday adayı bolluğu yaşayan AK Parti’nin merakla beklenen on altı belediye başkan adayı da netleşti. 

Hayırlısı olsun. Olan olmuştur. Olacak olan da olmuştur. Siyasi partilerin resmen açıklayıp teklif ettiği tüm adayların halkın gönlündeki karşılığını hep birlikte göreceğiz.    

  

***

Türkiye’de belediyecilik konusunda devrim yapan sürpriz isim, hiç şüphesiz ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. 27 Mart 1994’te beşli çete ve İstanbul Medyası tarafından kendisine hiç şans tanınmayan Recep Tayyip Erdoğan, inanmış dava adamları ve teşkilatın gayretiyle inanılmazı başarmış ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. O seçimlerde Refah Partisi adayı olan Tayyip Erdoğan’ın 22 yıl boyunca kesintisiz süren siyasi başarısının altında, “teşkilatçı dava adamı” olması ve ardından belediyeler aracılığıyla “gönüllere dokunması” yatar.

***

Şehirlerin yaşam alanlarını güzelleştirmek, altyapı/üstyapı sorunlarını çözmek, çöp toplamak ve -kibirli değil- mütevazı halde hemşerilere samimi hizmet etmek elbette gönülleri etkiler.

Tüm bunların yanında şehrin kültür, sanat ve irfanına hizmet etmek belediyelerin ruhunu ifade eder. Kültür ve sanat hizmeti olmayan belediye ruhen eksiktir. Kültür ve sanat,  asfalt dökmekten daha az değerli değildir. Bizim farkımız, heykel dikmek yerine insan yetiştirmektir.

Artık ümitsizim ama umarım Tayyip Bey aktif siyasi hayatının son dört yılında özlediğimiz ve mecbur olduğumuz “insanın yeniden ihya ve inşa edilmesi” derdimizi öne alır. Belediyeler de ilim, irfan, kültür, sanat hizmetine masraf olarak bakmaz ve bu konuda üşenmezler.  

Hangi partiden olursa olsun seçilecek tüm belediye başkanlarından beklentimiz şudur. Milletin değerlerini hakir gören, aşağılayan yazar/sanatçı taifesindeki müptezel insanları şehrimize davet etmesinler. Belediyeler yüksek bedelli konserler vermek yerine kitaba, kültüre, ilim ve irfana yatırım yapsa çok daha hayırlı bir iş yapmış olurlar. Genç neslin kalbine ve zihnine yatırım yapmak, Türkiye’nin geleceğine hizmet etmektir. Şuurlu gençlik millî ve manevi değerlere yatırım yaparak olur.       

Siyasi partilerin “vitrini” belediyelerdir. Seçimleri gerçek anlamda kazandıran veya kaybettiren belediyelerin hizmet kalitesidir. Bu sebeple siyaset ustası Tayyip Bey, halka hizmetin son noktası olan belediye seçimlerini en ez genel seçimler kadar önemser.

***

2018 yılında Sakarya genelinde %58,10 oy alan AK Parti, 14 Mayıs 2023’te yapılan milletvekili seçimlerde Sakarya’da % 47,33 oy almıştı. Geçen yıl oy oranının -%10,77 oranında azalması/düşmesi hayra alamet değildi. Son bir yıl içinde artan faiz oranları, artan market fiyatları ve emekli maaşlarının beklentilerin altında kalması tehlikenin işareti. Halkın, yerel seçimlerde AK Parti iktidarına tepki gösterme temayülü var. Seçmenlerin çaresiz alternatif arayışı AK Parti kurmaylarının üzerinde düşünmesi gereken bir sorun olarak ortada duruyor.

Dostlar için yazının tam burasında SDA Partisi’nin kurucusu, merhum Bosna Cumhurbaşkanı Alija İzzetbegoviç’in tarihi konuşmasındaki uyarıyı hatırlatayım. “İktidara gelirseniz, hal ve hareketlerinize dikkat edin. Kibirli olmayın, kendini beğenmişlik etmeyin. Size ait olmayan şeyleri almayın. Güçsüzlere yardım edin ve ahlak kurallarına uyun. Unutmayın ki sonsuz iktidar yoktur. Her iktidar geçicidir. Ve herkes er ya da geç önce milletin ve nihayet Allah’ın önünde hesap verecektir.

Halka tepeden bakan bazı teşkilat üyeleri, milletvekilleri, liyakatsiz ve beceriksiz bürokratlar, Reisçi görünen ama reisten sonrası için kendini pazarlayan erdemsiz akepeliler yüzünden Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlu davası hasar alıyor. Dost acı söyler.