Kötü beslenme sigaradan daha zararlı! O halde daha çok sebzeleri, meyveleri, kuru yemiş ve tohumları, baklagilleri ve daha çok lif içeren besinleri tüketmeli, tuz ve şeker kullanımını sınırlamalısınız.

“Kötü beslenme” hem besin eksikliklerinin nedeni olan yetersiz beslenmeyi hem de aşırı beslenmeyi içeren bir hastalık grubu olarak tanımlanır. “Yetersiz beslenme”, özellikle yeterli kalorinin, proteinin veya mikro besinlerin bulunmadığı beslenmeyi ifade ederken fazlası da “aşırı beslenme” için kullanılır. Kötü beslenme; enfeksiyon ve bulaşıcı hastalık riskini arttırır, bağışıklık sistemini zayıflatır, bir kişinin zihinsel ve fiziksel sağlığını etkileyebilir. Yetersiz beslenen insanlar; kilo kaybı, yorgunluk ve ruh hali değişiklikleri yaşayabilirler veya vitamin ve mineral eksiklikleri olur. Fazla beslenme ise aşırı kiloya, obeziteye yol açabilir.

Yiyeceklerinizi Çeşitlendirmek: Mikro ve Makro Besinleri Eksiksiz Tüketmek

Beslenmenizi yiyecek çeşitliliğine dayandırmak; sağlığı iyileştirmek ve kilo vermek için oldukça basit fakat etkili bir stratejidir. Meyvelerde, sebzelerde, kuru yemişlerde ve baklagillerde bulunan birçok fitokimyasal; hücreleri, kansere neden olabilecek hasarlardan koruyan antioksidanlar olarak işlev görür. Bu antioksidanların bazıları beta-karoten, likopen, A, C ve E vitaminlerini içerir.

Sebzeler: Çoğu öğünde temel bir rol oynamalıdır. Düşük kalorilidir. Vücut için son derece önemli olan lif ve mikro besinleri içerir.

Meyveler: Mikro besinler olarak adlandırılan vitamin ve mineraller ile antioksidanları sağlar. Bol miktarda lif içerir.

Et ve balık: Et ve balık, evrim boyunca insanların başlıca protein kaynakları olmuştur. Vejetaryen ve vegan diyetlerinin popüler hale gelmesine karşın, bunlar, beslenmenin temelini oluşturur.

Kuru yemiş ve tohumlar: Sağlıklı iyi yağ kaynaklarıdır. Ayrıca önemli mikro besinleri içerir.

Yumurta: En sağlıklı yiyeceklerden biri olarak kabul edilen yumurta; protein, faydalı yağlar ve mikro besin öğelerinin güçlü bir kombinasyonunu oluşturur.

Süt ürünleri: Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri protein ve kalsiyum kaynaklarıdır.

Baklagiller: Lif, protein ve mikro besin kaynaklarıdır.