Kosova’da tansiyon yeniden yükseldi. Mitrovica’nın kuzeyinde yaşayan Sırplar, şehrin ülkeyle bağlantısını sağlayan sınır yollarını iş makinaları ve kamyonlarla barikat kurarak tekrar kapattılar.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç'in yönettiği ve suç çeteleri olarak örgütlenen yasa dışı yapılar tarafından ülkenin kuzeyine yerleştirilen barikatların acilen kaldırılmasını, yerel halkın korkutulmasının sonlandırılması, Kosova Polisi, seçim komisyonu yetkilileri ile Avrupa Birliği (AB) Hukukun Üstünlüğü Misyonuna (EULEX) yönelik saldırıların durdurulması yönünde açıklamalar yaptı.

Aslında Kosova ile Sırbistan arasında başlayan gerginlik geçen yıla dayanıyor. 2016'da imzalanan serbest trafik dolaşımı anlaşmasının yürürlük süresi 2021'de dolmuştu. Kosova Başbakanı Albin Kurti, süresi dolan anlaşmanın ardından ülkede sadece Kosova Cumhuriyeti plakalı araçların dolaşımına müsaade edeceklerini açıklayınca olaylar başlamış, aynı bugünkü gibi Sırplar yollara barikat kurmuştu. Kosova'nın 20 Eylül 2021'de Sırbistan plakalı araçların geçişlerine izin vermemesiyle başlayan gerginliğin azaltılması amacıyla Avrupa Birliği'nin (AB) ara buluculuğunda sağlanan anlaşma çerçevesinde Jarinje ve Brnjak sınır kapılarına gönderilen birlikler geri çekildi. NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) devriyeleri konuşlandı. Ne yazık ki; aradan geçen bir yıla rağmen durum daha da kötüleşti.

Kosova emniyet mensuplarına maskeli bir grup tarafından saldırı düzenlendi. Kosova polisinin, saldırıyı yapan Sırp kökenli eski emniyet mensubu Dejan Pantic'i gözaltına almasının ardından Kosovalı Sırplar, 10 Aralık 2022’de tekrar barikat kurdular. AB, NATO, ABD ve İngiltere’nin çağrısı üzerine Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, ülkenin kuzeyinde yer alan 4 belediyede düzenlenmesi planlanan erken yerel seçimlerin Nisan 2023'e ertelendiğini duyurdu.

Kosova’daki paramiliter Sırpların organize ettiği gerginliği bahane eden Vuçiç, fırsattan istifade Sırp Ordusunun Mitrovica’nın kuzeyine (Kosova toprağı) konuşlandırılmasını istedi. Sırbistan bu cesareti Rusya’dan alıyor. Rusya, piyon olarak Sırbistan’ı öne sürerek Kosova üzerinden Batılı ülkelerle hesaplaşıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, gerginlikten dolayı ABD’yi sorumlu tutarak Kosova Başbakanı Albin Kurti’yi suçladı.

Bu arada Sırbistan eski Başbakanı Zoran Živković, 20 yıl öncesine ait şok edici bir açıklama yaptı. Kosova’nın bağımsızlık sürecini başlatan 09 Haziran 1999 tarihli Kumanovo Anlaşması'na rağmen “Sırp Gladio”sunun Kosova'da olduğunu ifşa etti. "Bu bir sırdı ama herkes biliyordu. O zamanlar Kosova'daki güçlerimiz üniformalı değillerdi. Kosova mensubuydular. Ya orada gizlendiler ya da güvenlik güçlerine katılıp birkaç yıl sonra Kosova Polisi oldular. Sırbistan Devletinin, Kosova’da gizlenmiş paramiliter güçlere verdiği gizli görev tehlike altındaki Sırpların hayatlarını korumaktı.”

Tüm dünya biliyor ki, Kosova sınırları içinde yaşayan Sırpların can güvenliği sorunu yok. Kosova olanca gayretiyle diyalog ve anlaşma zemini arıyor. Sırbistan ise domino etkisine güveniyor. Kosova’da başlayan satranç hamlesi şimdi de Karadağ’a sıçradı. Karadağ Parlamentosunu bloke eden Sırplar Kuzey Kosova’da yolları kapatan Sırp çetelerine destek vermek için Ortodoks Patrikleri liderliğinde “Kosova’ya Ölüm” sloganları atmaya başladılar bile… 

Araç plakalarına yaptırım uygulayarak Sırbistan’ı köşeye sıkıştıran Albin Kurti’nin varlığı başta Sırplar olmak üzere Rusları da rahatsız ediyor. “Açık Balkan” adını vererek Türkiye’yi saf dışı bırakmak isteyen Batı ülkeleri ve Sırbistan’ın hamlesine karşılık Recep Tayyip Erdoğan; Vuçiç ve Albin Kurti’yi Ankara’ya davet etmeli.

Balkanlarda kalıcı barış “Türkiye Yüzyılı” ile mümkündür. Oyun kurma sırası Türkiye’de. Hamleyi bekliyoruz.