Ne kadar diyet yaparsanız yapın eğer hareket etmiyorsanız karın bölgenizdeki yağlardan kurtulamazsınız. Diyet ve egzersizin yanı sıra yağ yakmaya fayda sağlayan besinleri tüketmek de yağlarınızı eritecektir.

Sabah uyandığınız andan itibaren elinize minimum bir adet damacana tutuşturulsa ve bu damacanayla bütün gün birlikte hareket etmeniz gerekse, günlük hareket kabiliyetiniz ne kadar olur? Dünyada çoğu kişi, karın bölgesinde, bir adet damacanın ağırlığı kadar bir yağ kütlesiyle hayatını sürdürüyor. Kişi bu fazla ağırlığı taşıdığının farkına bile varmıyor. Durumun ciddiyetine varmayan kişinin herhangi bir önlem alması da çok gecikiyor. Karın bölgesi yağlanması; metabolik sendromun, insülin direnci, hipoglisemi, koroner damar hastalığı, kalp krizi, diabet, kolesterol, hatta kanser gibi risklerin de ana nedenlerinden biridir. Bu sebeple, fiziki kaygının ötesinde son derece ciddiye alınması gereken bir konudur.


KARIN BÖLGESİ NEDEN YAĞLANIR?

Karın bölgesi yağlanmasının ana nedeni; genetik faktörler, insülin direnci, triod, polikistik over gibi rahatsızlıklardan kaynaklı nedenlerin yanında menopoz ve andropozdur. Cinsel hormonların azalması en büyük etkendir. Cinsel hormonların en büyük görevi aynı zamanda yağ yakmasıdır. Kişiler yaş aldıkça göbek çevresi yağlanması da bir o kadar artar. Vücudun bel çevresi ve karın bölgesindeki yağ dokusu, aynı zamanda vücudun organları korumak amaçlı sürekli besleyerek oluşturduğu bir yağ tabakasıdır. Aslında baktığınız zaman sizi koruyan doku, sizi rahatsız eden hatta sağlığımızı tehlikeye atan doku haline gelir.

1 -Öncelikle küçük bir hatırlatma yapalım. Sağlığınızı ve risk faktörlerine yakın olup olmadığınızı siz de küçük bir testle ölçebilirseniz. Mezura kullanarak belinizin ve kalçanızın ölçüsünü alıp bel ölçümünüzü kalça ölçümünüze bölebilirsiniz. Çıkan sonuç kadınlar için 0.8'den az, erkekler için ise 1'den az ise sonuç normal değere işarettir. Yüksek ise önlem anlamanızda fayda vardır. Örneğin, kişinin bel çevresi 100 cm, kalça çevresi 78 cm ise, oran 1.2 oluyor ve kişinin sağlık riskleri olabileceğini gösteriyor.

2 -Yanlış beslenme, karın bölgesi yağlanmasının ana sebebidir. Doğru beslenme olmaması durumunda ne yapılırsa yapılsın, yağ oluşumu engellenemez. Yaşınıza ve kilonuza göre protein ağırlıklı beslenmeniz ve basit karbonhidratları hayatınızdan komple çıkarmanız, sağlıklı ve kompleks karbonhidratlar ile beslenmeniz ve yoğun lif ağırlıklı beslenme şeklini benimsenmeniz ve bunu bir yaşam tarzı haline getirmeniz gerekir .

3 - Hareket olmaz ise olmaz. Göbek bölgesi yağlanmanız siz spor yapsanız dahi gitmeyecektir. Ama sizin daha fazla kilo almanızı engelleyecektir. Hücrelerimizin sağlıklı besinlerin emilimini gerçekleştirebilmesi için yaşamımız her daim haraketli olmalı.