Kaldırım yüksekliğinin kabul görmüş , dünyada standartı belirlenmiş seviyesi var !

Gelişmiş kentler incelendiğinde görülecektir , birçok ortak özellikleri vardır, benzer imarları , benzer kentleşme örneklerine rastlarsınız!

Aracınızın kapısını açtığınızda kaldırım taşına çarpar.Bu  basit gibi görünen meseleyi bile ortak anlayışla çözmüşler bir standart tespit etmiş gelişmiş batı toplumları !

İtiraz ederiz taklitçiliğe ancak var olanı geliştirerek uygulamak bir yana kopyadan da uzak kuralı  standartı olmayan şehirler yapmaktayız !

Kaldırım sorununu halledemeyen anlayıştan trafik sorununu halletmiş şehir beklemek hayalcilikten öte bir durum olmaz sanırım !

Kaldırım yükseklikleri araç parkının önüne geçmek için özellikle planlanıyor yani park sorununu çözemeyince çareyi yaya kaldırımlarının parklarla engellenmesinin önüne geçme çabası !

Bu uygulamada bu kez parkları yol kenarlarında zorunlu hale getirmiş özellikle şehir merkezine yakın sokaklarda iki yönlü parklar ile yollar daraltılmış vaziyette!

Semerciler Mahallesinde tüm sokaklar böylesi bir düzensizlikle karşı karşıya Kanca Sokak  hergün trafik tartışmasının yaşandığı iki yönlü araç parkı ile daralttığımız yol şehir içi trafiğin durumuna dair çarpıcı örnek !

Bugün durum bu, yakın gelecekte daha da altından kalkılamaz bir boyuta ulaşacak .Her gün artan nüfus yoğunluğu geleceğin bugünden habercisi .

Alternatif yaşam alanları planlanamaz  ise merkezi yayamazsak karşılaşacağımız tablo bugünden daha kötü olacak !

Deprem sonrası oldu bittiye getirilerek planlanan yeni kent yerleşim bölgesi günün yaşam şartlarına uygun hale dönüştürülüp ilk adım atılabilir.

Bölgede nüfus yoğun ancak tüm ihtiyaçlar şehir merkezinden karşılanmakta.Alternatif yaşam alanı oluşturmayı becerebilirsek yoğunluğu da doğru ve planlı bir şekilde paylaşmış oluruz!

Her yerleşim bölgesinin kendi içinde ticari yaşamı planlamalı çarşısı olmalı bu sayede merkezin yoğunluğu dağıtmış oluruz !

Sokak aralarında ki yol kenarı araç parkından kurtulmanın bir başka yolu da   hiç tartışmasız raylı sistem ile toplu taşıma sorunumuza çözüm üretmekten geçiyor.

Demir ağlarla örmeli şehir dört bir yanını , trafiğin içindeki sayısını bilemediğimiz ilkel toplu taşıma sistemini sonlandırmış oluruz!

Şehrin her bölgesini gelişimi de standartı da aynı seviyeye taşımalı !

Kaldırım yüksekliği Kocaali ilçesi ne ise Pamukova ilçesinde de farklı olmamalı!

Aracın kapısını tereddüt yaşamadan her bölgede açabilmeliyiz!

Eksik olan şehir bilincini ve aidiyet duygusunu tesis etmek !

Görev Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’na düşüyor bugüne kadar becerilemedi umarım bundan sonrası için umut oluşturacak doğru beklenti olur!