Ticaret Bakanlğı, internet sitelerinde gerçeği yansıtmayan, aldatmacaları ve fiyat şişirmeleri  içeren ilanlar yoluyla gayrimenkulleri ve ikinci el araç ticaretinde vatandaşların mağdur edilmesi üzerine bazı kararlar almıştı.

Resmi Gazete'nin 31 Ağustos 2023 tarihli sayısında yayımlanan düzenlemelerle taşınmaz ticareti ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmış, 2 aylık da geçiş süreci tanınmıştı.

İlan sitelerinde kimlik doğrulama zorunluluğu 1 Kasım’da başladı. Yeni dönemin ilk zamanlarında bazı aksaklıklar yaşandı. Bende deneme amacı ile ilan sitelerine sahte gayrimenkul ilanı vermeye çalıştım ve başardım. Ancak, ilerleyen saatlerde e-Devlet’ten kimlik doğrulamam istendi. İlk izlenimim; e-Devlet doğrulamasındaki sistemsel aksaklıkların giderilmesi ve mevcut yanıltıcı ilanların kaldırılmasının ardından, uygulamanın her iki sektörde de fiyat istikrarına pozitif katkı sağlayacağı yönünde.

Bakanlık bu kez kararlı gibi görünüyor, kurala uymayanlara 100 bin TL’ye kadar para cezası var.

Sektörün beklediği iki önemli düzenleme şuydu: Emlak ofisi yetki belgeli olduğunu ve ilgili gayrimenkul için mülk sahibi tarafından ‘yetkilendirme belgesi’ aldığını doğrulayacaktı. Ancak bu kriterler henüz uygulamada değil. Beklenen düzenlemeler için çalışmaların sürdüğü, yakın zamanda başlayacağı belirtiliyor.

Kimlik bilgileri kayıtlı olduğu için kimse keyfi ve fahiş artışlar yapamayacak. Atılan bu adımlar fiyat istikrarına katkı sağlayacak. Gerçekçi rakamların sisteme girilmesiyle ikinci el konut piyasası için yol gösterici raporlar ve veriler hazırlanacak.

Bu uygulamanın neler kazandıracak;

Güven artacak: İlan sitelerinde kimlik doğrulaması zorunluluğu ve yetki belgesi gerekliliği, dolandırıcılık riskini azaltarak tüketicilerin güvenini artıracak. Sahte hesaplar ve dolandırıcılık faaliyetleri azalacak.

Fiyat istikrarı sağlanacak: Güvenilir satış işlemleri ve şeffaf piyasa koşulları, fiyatların gerçek piyasa değerlerini daha iyi yansıtmasına yardımcı olacak. Fiyatlar üzerinde spekülatif etkilerin azalmasıyla 2. el fiyatları daha istikrarlı hale gelecek.

Kayıt dışılık azalacak: Satıcıların yetki belgesi almak zorunda olması, piyasadaki profesyonel ve yasal olmayan aktörleri ayırt etmeye yardımcı olacak. Bu durum, piyasanın daha düzenli ve organize çalışmasını sağlar.

Hâlâ ilan sitelerinde gerçek dışı bilgilerle satılık gayrimenkul ve araç ilanları yer alıyor. 1 Kasım öncesinde sisteme girişi yapılan bu ilanlarla tüketiciler kandırılmaya devam ediliyor. Uygulanan denetimler ve para cezaları ile bu tip ilanlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

İlan sitelerinden e-Devlet’e yönlendirmelerde ve e-Devlet’ten siteye geri dönüşlerde zaman zaman aksaklıklar yaşanıyor. Ancak, bunlar ilk gün için oldukça doğal. İlerleyen günlerde bu aksaklıkların giderilmesi ve sistemin sağlıklı işlenmesi bekleniyor.

İlan sitelerindeki düzenleme nedeniyle kimi satıcılar sosyal medyaya yönelecek. Çünkü bugün orada bir ilan açmanın şartı, yaptırımı yok. Bu da tüketici için ciddi risk yaratacak.

Kasım Ayı Kira Artış Oranı

TÜİK ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %61,36, aylık %3,43 oldu.

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %3,43, bir önceki yılın Aralık ayına göre %55,00, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,36 ve on iki aylık ortalamalara göre %54,26 olarak gerçekleşti.

Buna göre Kasım ayı kira artış oranı yüzde 54,26 olarak belirlendi. Böylece kira kontrat süresi kasım ayında dolan işletme sahipleri kiralarında tavan zammı yüzde 54,26 olarak uygulayacak. Örnek bir hesaplama gösterelim

Mevcut Kira Bedeli: 10.000,00 TL
Kira Artışı Yapılacak Ay: Kasım 2023
Girdiğiniz Artış Oranı: %54,26
Kira Artış Tutarı: 5.426,00 TL
Aylık Yeni Kira Tutarı: 15.426,00 TL

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..

Samet Hızalan