Ülkemizi derinden sarsan deprem, sel, yangın gibi olağandışı durumlarda, birçok kişinin atladığı fakat bedenimiz için en önemli koşullardan biri olan sağlıklı beslenme büyük bir öneme sahiptir. Peki, afet durumundan sonra nasıl beslenmeliyiz?

Geçirdiğimiz zor günlerle birlikte göçük altından kurtarılan insanların, şok, depresyon, anksiyete gibi durumlarla karşılaşma olasılığı yüksektir. İlk olarak barınma ihtiyacının karşılandığı akıllara gelse de beslenme de insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. En temel ihtiyaçlarımızdan biri olan su bu beslenme listesinin başında bulunmaktadır. Türkiye Tabibler Birliği'nin yayınladığı kılavuza göre afet sonrası beslenme ile ilgili listede yer alan bazı maddeler yer almaktadır. Onlardan biri de enkaz altından kurtarılan kişiye ilk birkaç saat içerisinde sıcak içeceklerin verilmesidir. Bunun yanı sıra yetişkinlerde iki öğün beslenme gerçekleşirken; çocuk, hamile ve emzikli kadınlara günde üç öğün yemek verilmesi planlanır. 

AFET GİBİ DURUMLARDA NASIL BESLENİLMELİ?

Enkaz altından çıkarılan kişilerin deprem durumunda yaşanacak olan psikolojik ve fizyolojik etkilerini en doğru şekilde atlatabilmesi için acil durumlarda beslenme hizmetleri iki aşamalı olarak organize edilmektedir.

Kısa ve uzun dönem beslenmesi olarak ikiye ayrılan bu aşamalarda, olumsuz koşular gözetilerek beslenme dağıtımı yapılmalıdır. Kısa dönemde beslenme ilk birkaç haftayı kapsamaktadır.

Bu aşamada ilk olarak sağlıklı su taşımak büyük önem taşımaktadır. Ilıman mevsimlerde günde 3 litre su tüketilmesi gerekirken, sıcak mevsimlerde ise bu durum 6 litreye kadar çıkmaktadır. Afet sonrasında gerçekleştirilecek kısa dönem beslenmesinde ilk etap olarak sıcak çay ya da çorba servis edilmelidir. Psikolojik açıdan da iyi hissettirecek bu gıdalar ilk zamanlar için sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. İkinci günlerde ise katı gıdalara geçilebilir. Bunlar ekmek, peynir, zeytin ya da hazır gıdalar olan; bisküvi, makarna, kuru baklagil gibi bozulması zor olan besinler tercih edilmelidir. 

Çocuklar için süt, yoğurt, tahıllı ve yoğurtlu çorbalar temin edilmelidir. Emziren annelerin bebeklerini emzirmeye devam etmesi teşvik edilmelidir. Anne sütü her durumda hazır, temiz ve besin değeri yüksek bir besindir, aynı zamanda psikolojik olarak anneye destek sağlamaktadır. Emzirme, özellikle afet gibi acil durumlarda daha büyük bir öneme sahiptir. Çünkü bebeklere verilecek olan ek besinler için su, yakıt ve malzemeler yeterli değildir. Süt annelik dâhil, çözüm yolları tükendikten sonra bebek maması tercih edilmelidir.