AFA Kültür Merkezi niçin yapılmıyor, ne oldu anlı/şanlı törenlerle yapılan sunum ve proje. Akıbet nedir? 2016 yılında yıkımı gerçekleştirilirken, bitim yılı olarak 2018 yılı ilan edilmişti.
1999 depreminde hasar gören AFA Kültür Merkezi, kat alımı marifetiyle kullanılmaya devam edildi, ta ki 2016 yılında yıkım gerçekleştirildi.
Hasarlı yapıda etkinlikler yapılmaya devam edildi, neyse ki depremle karşılaşılmadı. Tesadüflere bağlı yaşanılıyor olunca, şansınız yanınızda mı yer alıyor ona bakmak gerek…
Şehre dair birçok eksiklikten söz etmek mümkün, önem sırasına göre öncelik oluşturulabilir. Kuşkusuz önceliğimizi deprem gerçeği oluşturur, taraflı/tarafsız üzerinde mutabakat sağlayacağımız sorunumuzdur.
Asrın depremi diye tanımlanan depremin üzerinden geçen 26 yıla karşın henüz bu anlamda bir mücadeleden söz etmek mümkün değil, hasarlı binalar stoku son yıllara kadar tartışma konusuydu. Öyle ki çok uzun yıllar hasarlı okullarda eğitim verilmeye devam edildi.
Bir dönem tespit edilmiş olmasına karşın, Valilik raporlarından silinerek hasarlı okullar görmezden gelinmişti.
Uzunca dönem tartışmanın göbeğinde yer alan 11 hasarlı okul meselemiz oldu, hasarlı okulların yıkımı yerine yenilerin yapılmış olması ve tüm bunlar yapılırken depremin olmamış olması tamamen şansımız oldu.
Neticede yıllar aldı, hasarlı okul binalarının yıkımı ve yenilenmesi…
Bugünlerde yoğun olarak tartışılmakta kentsel dönüşüm, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Tığcılar Mahallesi için çalışmalar yürütmekte.
Projelendirme çalışmalarının yapıldığı ve bunun yanında hak sahipleri ile yürütülen müzakerelerin olduğunu biliyoruz.
Bu hususta bir kararlılıktan söz etmek mümkün, son derece büyük bir yatırım ve merkezi bütçe desteği ile sorunun üstesinden gelinebilir.
Umarım başlangıç olur ve devamı gelir…
Konu başlığına dönecek olursak, 2016 yılında yıkımı gerçekleşti ve ilk müjde 2018 yılında bitirileceği yönündeydi, bilindik bir akıbet ve anılan tarihte değil bitirilmesi başlanılamadı bile.
Sonrasında ise dönemin belediye başkanı Ekrem Yüce, “AFA Kültür Merkezi Projemizle Sakarya’nın kültürel hayatına yeni bir soluk gelecek. 1000 kişilik ve 450 kişilik iki ayrı konferans salonu, 110 araçlık kapalı otopark, birçok sergi ve fuaye alanlarının yer aldığı Kültür Merkezi’ni Sakaryalıların hizmetine sunacağız” diye sunum gerçekleştirmişti.
Sözü söylüyor olmak ve tören eşliğinde proje paylaşmak sıradan bir hal!!
Yani; 2014 yerel seçimleri öncesi sözü verilmiş olunan AFA Kültür Merkezi Projesi, 2016 yılında yıkımı gerçekleştirilmiş olmasına rağmen bugüne kadar alınan tek karışlık yol yok.
Proje yapım hızınızı biliyoruz, buna dair ortada makul sayıda örnek duruyor.
Merak edilen ise ilk taahhüt edilen yıl 2014, geçen süre yeterli mi yoksa daha çok bekleyecek miyiz?
Abasıyanık ailesi Kültür Merkezi yapılaması adına bağışta bulunmuştu, başka amaçla bir yatırım gerçekleştirilemeyeceği çok açık.
Dolayısıyla tahsis ortada, yapılacak olanda çaresiz Kültür Merkezi olmalı.
Eksikliği hemen hemen her etkinlikte kendisini hissettiriyor, Kültür Merkezi olmayan bir başka Büyükşehir olmayacağı gibi ilden de söz edemeyiz hatta hemen hemen her ilçede mutlaka vardır.
Böylesi göze batan eksik yıllara teslim oldu.
AFA Kültür Merkezi arazisi ne durumda diye merak eden kısa bir yürüyüşle gidip görebilir.