AFA Kültür Merkezi’nin akıbeti ne? 2016 yılında yıkımı gerçekleştirilen ve birçok kez paylaşımı yapılan projeye bir türlü başlanılmadı. 

Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, kültür merkezinin çok kısa sürede yapılacağını belirterek, kültür merkezine ait çizimleri kamuoyuna paylaşmıştı. 

Abasıyanık ailesi Kültür Merkezi olması şartı ile arazi bağışında bulunuyor, dolayısıyla şartlı bağış. Akıllara başkaca bir yatırım gelse de buna imkân yok. 

1999 depreminde hasar gören yapı, yıkımı gerçekleştirilen yıllara kadar ağır/aksakta olsa hizmet vermeye devam ediyor. 

İlk göze çarptığı dönem ise 2014 yerel seçimleri öncesi olsa gerek; Toçoğlu, “30 Mart seçimleri öncesi hemşerilerimize paylaştığımız projeler arasında kongre merkezide yer alıyordu. Hamdolsun o günlerden bu yana hazırlık yapıyorduk. Yurt içi ve dışı benzeri çalışmaları inceledik. Sakarya’ya en uygun çalışma için kolları sıvadık. Sakarya için en güzelini hayata geçireceğiz.”

“Hedefimiz 2018 yılı içerisinde Kongre Merkezi’ni bitirmek” 

Düzenlenen basın toplantısı marifetiyle AFA Kültür Merkezi’ne ait görseller paylaşılmış ve kamuoyu bilgilendirilmişti. 

Moda deyimle “kimler kimlerle birlikteydi” ve “hepiniz oradaydınız be” türünden, dönemin Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz başta olmak üzere, tüm Sakarya milletvekilleri basın toplantısında yerini almıştı. 

Türkiye’ye örnek bir yatırım diye sunum gerçekleşmişti. 

Sözün uçup gittiği ancak kayıt altına alınanların ise insanlık var oldukça yaşayacağı bir durumdayız. Yazıyı buza yazmadınız ise mutlaka karşınıza çıkacağı gün gelecektir.

2014 yılında dile dolanan 2016 yılında yıkımı gerçekleştirilen ve 2018 yılında bitirilmesi planlanan proje sonlandırılmak bir yana henüz başlanılamadı bile. 

31 Mart 2019 yılı itibariyle de Zeki Toçoğlu’nun görev süresi sonlandı ve yeni dönem başladı. 

Yeni dönemin sahibi yine AKP’li Belediye ve Ekrem Yüce. 

Yüce, ”AFA Kültür Merkezi Projemizle Sakarya’nın kültürel hayatına yeni b ir soluk gelecek. 1000 kişilik ve 450 kişilik iki ayrı konferans salonu, 110 araçlık kapalı otopark, birçok sergi ve fuaye alanlarının yer aldığı Kültür Merkezi’ni Sakaryalıların hizmetine sunacağız” sözleriyle projenin geleceğini işaret etmişti. 

AFA Kültür Merkezi’nin yakın tarihte yaşadıklarını hatırlayarak, akıbete ilişkin beklentiyi de sanırım tarif etmiş olduk. 

Sonuç; yıllar geçiyor ortada hiçbir şey yok. Çöplük haline dönüşmüş bir alan. 

Büyükşehirler arasında Kültür Merkezi olmayan tek il olmak gibi kırılması güç rekorlar kırıyoruz, belki de ilçeler düzeyinde de benzeri bir değere sahibiz. 

Fuar geleneği de oluşamıyor, düzenlenenler ise çadır düzeneğinde oluyor. 

Hal böyle olunca da fuar alanları gezgin, çadırı nereye kurmak isterseniz fuar alanınız oluyor. 

Sakarya için en temel eksikliklerin başında yer alır ve daha fazla sayıda Kültür Merkezi’ne ihtiyaç var. Üniversite şehri diye tanımlanan, öğrencilerin daha fazla sosyal aktiviteye ulaşabileceği alanlar planlanmalı. 

Tercih sebebi olmalı, sosyal aktivite zenginliği sunmalı. 

Şehrin Kültür Merkezi eksikliğine dair karar birliği var ancak bu eksikliği ortadan kaldıracak irade yıllar içiresinde maalesef gösterilemedi.

Gelen-giden değişti, değişmeyen ise anlayış.  

Değişikliğin hangi alanda yapılması gerekliliği sanırım aşikar.