Yeni Sakarya ile 1983 yılında tanıştığımda 14 yaşındaydım. Ortaokul ikideydim henüz. Valilik “Sakarya’da Yerel Gazetecilik” konulu kompozisyon yarışması düzenlemişti. Edebiyat öğretmenimiz yarışmaya katılmamı tavsiye edince hayatımda ilk defa “yerellik ve gazete” konusu zihin dünyamı kurcalamıştı.

Babam; çarşıdaki tarihi Orta Camii altında esnaftı. Bilirse o bilirdi. Araştırma yapmak üzere rahmetli babama konuyu aktardığımda Bakırcılar Çarşısı, Berber Taci’nin karşısındaki gazete irtibat bürosunu tarif etmişti. Oraya gidip konuyu aktarınca bendenizi matbaaya yönlendirdiler.

Bu sefer, Uyar İş Hanı zemin katında gazetenin basıldığı matbaayı sora sora buldum. Hayatımda ilk defa gördüğüm kurşun harflerin ters şekilde kalıplara dizilmesini ilgi ve hayranlıkla izledim. Gazete baskısının nasıl yapıldığını 14 yaşındayken öğrenmiş oldum.

Sonuçta yazdığım yazı Sakarya Valiliği tarafından Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Vali Bey, dolmakalem hediye etmişti. Okumak, yazmak ve düşünceyi geliştirmek adına yapılan her türlü teşvik, ülkemizin geleceğine katkıdır. Sanırım yazıya olan ilgimin oluşmasında Vali Bey’in elinden ödül almış olmam ve matbaa ziyaretimin kalıcı bir tesiri olmuştu ruhumun derinliklerinde.

Gazetenin sahibi Rahmetli Hasan Uyar Beyefendi’yi matbaaya gittiğimde tanımıştım. Henüz çocuk yaştaki bir öğrencinin gazeteyi ziyaret etmesine çok sevinmişti. Bendenize zaman ayırıp ilgilenen Hasan Uyar’ın; takım elbiseli, kravatlı vakur ve babacan tavırlarından çok etkilenmiştim. Meğer zihin dünyası olarak zamanın önünde giden bir perspektife sahip tam bir İstanbul Beyefendisiymiş.

1954 yılında henüz taşra sayılan Adapazarı’nda, dönemin İstanbul basını Bâb-ı Âlî’ye karşı ilk başta “Demokrat Sakarya,” sonrasında 27 Mayıs 1960 askeri darbe sebebiyle isim değiştirerek “Yeni Sakarya” adıyla yerel gazete çıkarmak büyük cesaret…

Merhum Hasan Uyar’ın yerel gazete olarak diktiği bu filiz, günümüze kadar el değiştirmeden Uyar ailesinin göz bebeği olarak 70 yıllık köklü bir çınara dönüştü. 

***

Yeni Sakarya Gazetesi’nin “ilkeli habercilik” bayrağını Hasan Uyar’ın vefatı üzerine devralıp günümüze getiren mesleğin duayeni Zeki Aydıntepe Ağabey’in onurlu habercilik anlayışı mesleğe yeni giren gazeteciler için de örnek niteliğindedir.

İlkeli ve tarafsız habercilik anlayışıyla Sakarya yerel basınının yüz akı olarak yayın hayatını sürdüren Yeni Sakarya Gazetesi’ni 40 yıl önce tanımıştım. Düşüncelerimi, bu köşeden aktarmama vesile olan Zeki Aydıntepe’ye müteşekkirim.

Dürüstlük çizgisini hiç değiştirmeden 70 yıldır kesintisiz yayın yapan Yeni Sakarya Gazetesi, yerel gazetecilik adına şehrimizin marka değeridir. 

Hasan Uyar’ın “çiçeğim” dediği emanete sahip çıkan çocuklarından değerli işadamı Melih Uyar ve kardeşlerine başarıyla dolu nice seneler temenni ederim.

Emekleriyle gazeteyi günümüze ulaştıran Hasan Uyar’ın damadı Zeki Aydıntepe'ye, -Rahmi Sak’ın ifadesiyle-  Zeki Baba’ya hayırlı ömürler diliyorum.

Hiçbir sonbaharın yapraklarını dökemediği” Yeni Sakarya’nın yönetimini babası Zeki Aydıntepe’den devr alan Hasan Uyar’ın torunu Arda kardeşime başarılar diliyorum.

Yeni Sakarya Gazetesi, şehrimizin güzel bir aynasıdır. Taş değmesin, nazar değmesin…