1-Şehit Cevher Dudayev İsmi Yaşatılmalı

Sigorta kavşağında köprülü kavşak inşaatı nedeniyle, Şehit Cevher Dudayev parkı tümüyle ortadan kalktı.

O bölgede önemli bir yeşil alan, meyilli ve tepe özelliğiyle de görselliği ve güzelliği yüksek bir yeşil alan idi.

Hiç şüphesiz yeşilliği ve görselliği yanında, büyük komutan, mücahit, yiğit insan Cevher Dudayev ismini yaşatması bakımından da, ayrı bir önem taşıyordu.

Park ve yeşil alan, köprülü kavşak nedeniyle yok oldu ve bir daha o bölgede olmayacak.

Ancak ŞEHİT CEVHER DUDAYEV ismi mutlaka ama mutlaka yaşatılmalı, zaman geçirmeden bir başka yere, önemli bir tesise, parka veya bir başka mekana ismi verilerek yaşatılmalıdır.

2-Millet Bahçesi Tiribünü

Daha öncede bu köşemde yazmış ve dile getirmiştim.

Millet Bahçesi’nın içinde, eski sıtadyum hatırası olarak bırakılan tiribün parçası; bahçe için mühim bir oturma ve seyir yeri olarak hizmet vermektedir.

Ancak, beton basamaklar oturmaya müsait olmayıp, rahatsız edici ve hususen de soğuk bir zemin durumundadırlar. Yaz mevsimi hariç, diğer üç mevsim oturulamayacak durumdadırlar.

Sorunun çözümü ve her mevsim oturulabilecek hale getirilmesi için, bir veya iki sıra AHŞAP KAYIT atılmalı, beton basamak üzerine monte edilmelidir.

Basit, kolay ve fazla masraf istemeyen bu ilave ivedi yapılmalıdır.

3- Kent Ormanları İhtiyacı

Şehrimizde gerek yeşil alan olarak ve gerekse park ve dinlenme alanı olarak, dengeli bir dağılımla olmasa bile, ekseriyetle ihtiyacı karşılayacak düzeye yaklaşmıştır.

Eksik olan; gerçek ve yüzde yüz yeşil, şehirlerimize yüzde yüz akciğer olacak olan KENT/ŞEHİR ORMANLARIDIR.

Malum olduğu üzere parklar, tamamiyle yeşil, tümüyle ağaç ve çimenden oluşmamaktadır.

Parkların neredeyse üçte biri, bazen yarıya yakını, asfalt veya beton yollar, çeşitli ihtiyaçları karşılayacak binalar, şehir mobilyaları, çocuk oyun aletleri, aydınlatma tesis ve elemanları ve görsel bir takım objelerle doldurulmaktadır. ( Z. Donatım park da buna bir de dev bir uçak eklenmiştir)

Parklar aynı zamanda, suni, yapay yeşil alanlardır

Oysa kent ormanları; tümüyle yeşile, ağaç, ağaççık ve çimene tahsis edilmiş, gerçek yeşil alanlar, daha tabii/doğal ve tam yeşil, şehirlere hakiki akciğer olabilecek alanlardır.

Bunun için, bundan sonra KENT ORMANLARI yapılmalı, ihtiyaç ve tercihler bu yöne kaydırılmalıdır.

Dünyanın birçok şehrinde bu uygulama vardır ve yaygındır.

Buralarda şehir içinde dolaşırken, birden bir ormana girersiniz ve şehrin bittiğini sanırsınız. Oysa biraz yürüyüp ormanı sonlandırdığınızda, tekrar şehire girdiğinizi anlar, ORMAN ve ŞEHRİN iç içe olduğunu görürsünüz.

Şehirlerimizde ve Sakarya kent merkezinde de buna acil ihtiyaç duyulmaktadır.

Yani, park değil, KENT ORMANLARINA ihtiyaç vardır.

4- Yerli ( endemik) Bitki Dikimi

Son yıllarda şehrimizde, yerli, yöresel ( endemik) olmayan ağaç, ağaççık, çalı, çiçek ve süs bitkilerine ağırlık verilmiş, yöresel doku alacalı ve karmaşık hale getirilmiş, tabii/doğal bitki deseni değiştirilmiş, COĞRAFİ KENT KİMLİĞİ değiştirilmiş, bozulmuş, karmaşık hale getirilmiştir.

Elbette şehrimizde yetişebilecek her türlü bitki ve ağaç olsun ve olmalıdır.

Ancak bu sınırlı alanlarda olmalı, sadece tanınma ve görsellik ihtiyacını karşılayacak kadar olmalı, ana gövdeyi işgal etmemeli, bütünü kuşatmamalıdır.

Şehrin ana bitkileri, yerli, endemik olanlar olmalı, coğrafya desen bütünlüğü bozulmamalı, kahir ekseriyetle SAKARYA’NIN KADİM ORMAN VE BİTKİ ÖRTÜSÜ ESAS alınmalı, COĞRAFİ KENT KİMLİĞİ KORUNMALIDIR.

Her şehrimiz buna dikkat etmeli, kendi yerli-endemik bitki örtüsüne ağırlık vermeli, böylece tüm Anadolu’nun tabii bitki örtüsü deseni bozulmadan yaşatılmalıdır.

5- Az Su Tüketen Ağaçlara Yönelme

Su kaynaklarının kıtlığı ve gelecekte SU SIKINTISI ÇEKME ihtimali yüksek bir geleceğe doğru gittiğimiz, herkesçe bilinmekte, bilim adamları tarafından sık sık dile getirilmektedir.

Bu büyük tehlikeyi dikkate alarak, DAHA AZ SU TÜKETEN ve KURAKLĞA DAYANIKLI BİTKİ TÜRLERİ dikilmeli, kent ağaçlandırma pilanlama ve uygulamalarında bu durum muhakkak dikkate alınmalıdır.

6- Tarihi Çark Mesire’nin Yaşatılması

Millet Bahçesi ile birleştirilen ÇARK MESİRE’nin, tarihi bir boyutu mevcut olup, Millet Bahçesi içinde yok edilmesine fırsat verilmemelidir.

Bunun için, TARİHİ ÇARK bir an önce tamir edilmeli, ayakta kalan Çark Mesire’ye ait TAŞ KAPI üzerine Çark Mesire levhası asılmalı, eski resimleri ve tarihçesi de bir yerinde sergilenerek yaşatılmalı, geleceğe taşınmalıdır. ( DEVAM EDECEK)