Sizi tanıyabilir miyiz? Adınız nedir?                                                                                                                     Dursun Ali Dervişoğlu.

Mesleğinizi öğrenebilir miyiz?                                                                                                                            Aslen hukukçuyum. Bunun yanında kitap, dizgi, tasarım, grafik işleriyle de uğraşıyorum. Son yıllarda da Pandemi Salgınıyla birlikte, bir işi daha yapmaya başladım. İkinci el kitap alım-satımı yapıyorum.

Satışlarınızı hangi yöntemle yapıyorsunuz?                                                                                                          Genelde internet üzerinden ticaret yapıyorum.

Kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz?                                                                                                                               Beş yıldır.

Bu işi yapmak nereden aklınıza geldi?                                                                                                                    Evde bir meşguliyet arayışım sonucunda. Ki salgın dönemi de bunda bayağı bir etkili oldu. Bir de kitapları, kitap okumayı çok sevdiğim, kitap okurlarıyla da iletişime geçmeyi sevdiğim için devam ettim. Bir dönem bu işi bırakmayı düşündüm, çünkü evden bu işi yürütmek çok zordu.

Ali Bey son yıllarda sanal ticaret arttı dünyada. Siz de bu işi sanal olarak yürütmeyi düşündünüz herhalde. Doğru mu?                                                                                                                            Evet. Gerçekten dünyada sanal ticaret yaygın hale geldi. Ben de kitap alım-satımını bu yöntemle yapmaya başladım. Bir nevi sanal ikinci el türünü ortaya çıkardım.

Peki, kurduğunuz bu sistem nasıl çalışıyor, kısaca bahseder misiniz?                                                                 Kitapları elinden çıkarmak, satmak isteyen kişilerden temin ediyorum.

Bu kişilere nasıl ulaşıyorsunuz?                                                                                                                           Meşhur, önde gelen satış sitelerinde ve uygulamalarda ilan veriyorlar. İlanları inceleyip onlarla iletişime geçiyorum.

Güncel kitap fiyatlarıyla mukayese edersek bulduğunuz kitapların fiyatları hangi düzeyde oluyor?                                                                                                                                                                Fiyatlar gayet makul oluyor. Meselâ: bir kitabın fiyatı normalde 100 lira ise, ben 10 liraya satın alabiliyorum. Daha sonra bu kitapları ikinci el piyasadaki satış değerine göre değerleyip satıyorum. Diğer satıcılardan farklı olarak ben, en düşük fiyatı sunuyorum. Dolayısıyla daha düşük bir kâr elde ederek, daha çok kitap satışı yapabiliyorum. Bir de ikinci el kitabın fiyatı, yenisinin fiyatının yarısını geçmemeli. Eğer geçerse okur, o kitabın yenisine yönelir.

Bugüne kadar elinizden kaç kitap geçmiştir? Hiç hesabını tuttunuz mu?                                                                Çok çeşitli olmak üzere 10.000 ile 20.000 arası ikinci el kitap alım-satımı yapmışımdır.

Müşterileriniz genelde hangi yaş grubunda ve kimler?                                                                             Genelde 25- 34 yaş arası okurlar, öğrenciler ve akademisyenler oluyor.

Bu cevabınız, toplumumuz arasında Türkiye’de kimse, hele ki gençler kitap okumuyor söylemleriyle çelişmiyor mu?                                                                                                                  Çelişiyor tabii… Okuyan bir kitle var. Söylenenlerin aksine gençlerimiz, lise ve üniversite öğrencilerimiz çoğunlukla kitap okuyorlar. Yine az önce söylediğim gibi, öğretmenlerimiz ve akademisyenlerimiz de okuyor.

Kitap okurları en çok hangi türleri okuyor? Hangi türler revaçta?                                                                      Roman her zaman okunur, caziptir, okuyucusu çoktur. Ama son yıllarda psikoloji ve kişisel gelişim kitapları da ilgi görüyor.

En çok hangi yazarların kitapları okunuyor?                                                                                                   Roman türünde, genelde yabancı polisiye yazan yazarların kitapları ilgi görüyor. Bunun sebebi de yabancı yazarların romanlarında kurguların kusursuz ve çok güzel olması. Okuru etkilemeyi başarıyorlar. Bu detayı göz önünde bulundurursak okurumuzun bilinçli okur olduğunu söyleyebiliriz.

Türk ya da yabancı, kitabı çok satan yazarların isimlerini verebilir misiniz?                                                   Aklıma hemen bir Türk yazar adı gelmedi ama yabancı yazar isimleri verecek olursak: Sherlock Holmes, Stephan King gibi isimleri sayabiliriz. Harry Potter serisi 2000 yıllarında başladı ve uzun yıllar talep devam etti. Hâlâ sırf koleksiyon tamamlamak adına bu kitaplardan alanlar var. Hatta takım olarak satın alan okurlar var. Türk yazarlardan psikoloji üzerine İhsan Oktay Anar da ilgi görüyor. İşin garibi İhsan Oktay Anar kendisi ortalarda pek görünmeyen bir yazardır. Buna rağmen okurlardan yoğun ilgi görüyor. Kitapları piyasada da kolay kolay bulunmuyor.  Bu yüzden kitapları değerli…

Peki… Günümüzün popüler gazeteci yazarları ve kitapları ilgi görüyor mu?                                                Maalesef… Kitabını 1 liraya satışa koyduğum gazeteci yazar Emin Çölaşan var. Buna rağmen yine de ilgi görmedi. Bazılarını üç - dört sene satamadım. Öyle ki çöpe atılmış olanlarını da gördüm. Bu örneklere bakarak şunları söyleyebilirim. Kitabın fiyatını etiketi değil okurun talebi belirler. Rafa çıktığında isteyen etiket fiyatından alır. Ama gerçek fiyatı nihayetinde okur belirler.

İkinci el kitap alım-satım piyasasını gelecekte nasıl görüyorsunuz?                                                         Günümüzde de, gelecekte de ikinci el kitaplara ilgi bitmeyecektir.

Son olarak, yaptığınız işi özetle nasıl tanımlarsınız?                                                                                          Yıllar önce ismini hatırlayamadığım sahaflık yapan birine sahaflık nedir? Diye sormuşlardı. Şu ilginç cevabı vermişti. Sahaflık; ölenlerin kitaplarını ölecek olanlara satmaktır… Bence de yaptığım iş tam olarak bu. Neticede ölen insanların kitapları yakınları tarafından yok pahasına satılıyor. Bizler de bu kitapları uygun fiyata alıp kâr ile talep eden okurlara satıyoruz. Bir yandan da geçimimizi böyle sağlıyoruz. Hem maddi anlamda, hem de kültürel anlamda çok kâr elde ettiğim bir işim var. Bırakmak istediğim anlar olsa da bırakamadım. Neticede kitap sevdası bir başka…

İstanbul Bakırköy,20.9.2023