Türkiye'de 2019 Ocak ayında 72 937 konut satıldı


Türkiye genelinde konut satışları 2019 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %24,8 oranında  azalarak 72 937 oldu. Bu da 2013 yılından bu yana yani son 7 yıldır en düşük oran. Ocak ayı satışlar normalde düşük olur ama son 7 yılın en düşük Ocak ayı konut satış rakamı bu yıl oldu
İnşaat sektöründe, maliyet artışları her seferinde gündeme geliyor. Konut fiyatları daha aşağı gidemez, eldeki stoklar bitince , bağlantılar bitince zaten bu fiyatlara bir daha ev satılamayacağı her fırsatta konuşuluyor. Merkez bankası verileri her ay fiyatlarda düşüşün devam ettiğini verilerle ortaya koyuyor ama tüm bunlara rağmen alıcı alımı erteliyor. Peki ama neden?

Konut fiyatları düşerken talep neden artmıyor?

1- Konut fiyatların artmayacağına dair bir inanç var piyasada yani alıcı cephesinde. En azından 2019 yılı için böyle bir düşünce hakim.  

2- Mevduat senelik yüzde 20 veriyor. Konut fiyatlarının artmayacağını inanan parası olan bu kitle sermayesini bankada değerlendirmeyi tercih ediyor veya şansını dövizden yana kullanıyor. 

3- Krediler az da olsa ucuzluyor ama istenen talep oluşmuyor. Çünkü faizler hala çok yüksek. Konut kredi faiz oranlarında psikoloijk sınır  yüzde 1. Bu oranın altına inmeden tüketici sıcak bakmıyor. 

4- İnsanlar işsiz kalmaktan ve taksitleri ödeyememekten korkuyor.  Gelecek kaygısından dolayı alıcı büyük ve uzun vadeli borçların altına girmiyor.

5- Alıcı konut fiyatlarını halen yüksek buluyor. Alım gücüne ve amortisman sürelerine göre konut fiyatlarına tüketici yetişemiyor. Ortalamada amortisman süreleri 23-25 aralığında. Beklenti ise amortisman sürelerinin 18-20 aralığına gelmesi gerektiğinde. 

6- Özellikle lüks konuta yatırım yapan paralı kitle, Türkiye’de konuttan para kazanamayınca rotayı yurt dışı yatırımlara çevirdi. Son yıllarda yatırımcı yurt dışında konuta yatırım yapmayı tercih ediyor. Bu da özellikle lüks konuta olan talebi olumsuz etkiliyor.