Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Temmuz ayı meclis toplantısı yapıldı. Başkan Ekrem Yüce hayata geçirilen projeleri anlatmış ve “27 ayda hemşerilerimizin hayatını kolaylaştıracak pek çok projeyi hayata geçirdik, Sakarya’mızın ekonomisini, kültürünü ve çehresini değiştirecek projeler üretmeye devam edeceğiz” dedi.

27 aylık süreçte 18 proje ile toplam da 1 milyar 220 milyonluk yatırım gerçekleştirdiklerini anlatmış ki her yatırım emek gerektirir ve kıymetlidir.

Hayata geçirilen bazı projeler şöyle; Karaman Engelsiz Millet Bahçesi, Geyve Meydan Projesi, Yazlık Köprülü Geçişli Duble Yol Projesi, Asfalt ve Yol Çalışmaları, Keremali HES, Laboratuvar Hizmet Binası, Hendek İtfaiye Hizmet Binası.

Benzeri projeler hayata geçirilmiş, bir kısmında çalışmalar devam etmekte.

Meclis toplantısında Yüce, hayata geçirilen projeleri tek tek sıralamasa birçoğundan Meclis üyelerinin de bilgisi olmayacak, bizlerin olmadığı gibi.

Demem o ki Büyükşehir çapında yatırıma yeterli olmayacak ve göz doldurmayacak nitelikte projeler, yanlış anlaşılmak istemem her yatırım kıymetli.

Bahse konu yatırımların birçoğu 21. yy eksiği olmamalı, özellikle asfalt ve yol çalışmaları yıllar önce çözüme kavuşturulmalı idi.

Yüce’nin sözlerinin en önemlisi ise “hedefimiz yeşili, doğası, bitki örtüsü, toprak yapısı ve tüm güzellikleriyle dünyanın nadir şehirlerinden olan Sakarya’mızı marka şehir yapmak.”

Bu sözü çok önemsiyorum, son yıllarda tarım alanlarımız imara açıldı, şehrin her bölgesi beton yığını haline dönüştü.

Yüce’ye tavsiyem çok eski yıllara dönmeden şehrin 10 yıl önceki haline bir bakması ve bugün ile yapılacak mukayese ne halde olduğumuzu gösterecektir.

Telafisi mümkün olmayan birçok coğrafyamız tahrip edildi, ranta olan düşkünlük ve plansız büyüme…

Her geçen gün daha da ağırlaşan betonlaşma, şehre yukarıda bakılınca mercek ile yeşil alan bulunur hale hızla ilerliyoruz.

Doğası, bitki örtüsü ve toprak yapısı tahrip edilmekte.

Yazlık bölgesinde Gökçe Ören ovasına dayanan yapılaşma, diğer tarafta Güneşler bölgesinde tüm tarım alanları imar dâhilinde, bütün endişem Yeni Atatürk stadından köprülü geçiş ile yapılacak bağlantı yol ve güzergâhının da imara açılacak olması.

Yüce “Yapılacak yeni girişler ile Sakarya şehir içi ulaşımında bulunan ana damarlardan birini doğrudan bahsettiğim gişeler ile bağlayacağız. Böylece hem OSB’ler arası bağlantıyı tesis edecek hem de OSB’lerle otoyollar arasında alternatif bir güzergâh oluşturacağız. Şehrimizi transit ulaşımda ve ticari güzergâhlarda bir numara yapmaya çalışıyoruz.”

Şehre yeni giriş için planlanan köprülü geçiş ve duble yol projesi, son hali nedir ne zaman başlanacak bilmiyorum, önemli eksikliği karşılayacak nitelikte ancak endişem bölgenin tarıma yönelik kıymetli arazilerin heba edilmesi olacaktır.

Tarım arazilerinde ki imarın önüne geçmenin yolu, Yenikent bölgesini özendirmeli ve yatırımların adresi bu bölge olmalı.

Cazibe merkezi haline dönüştürmekten geçer bölgeye yatırımın yolu.

Tarım alanlarının imara kapatılması, Yenikent Bölgesinin yoğunlaşması muhtemel depreme ilişkin en önemli güvencemiz olacaktır.

Şehrin geleceği Yenikent Bölgesine yapılacak yatırımdan geçmekte, bunu biran olsun aklınızdan çıkarmayın.

Önceliğiniz vakit kaybetmeden 2004 yılından itibaren konuştuğunuz ve sözünü verdiğiniz raylı sistemden başlayarak, yeni yatırımları bölgeye kazandırmaktan geçmekte.

Aksi halde her geçen gün gözümüzün önünde kaybedilen tarım alanları, bitki örtüsüne tanıklığımız çaresizce devam edecek.

Birbirinden kopuk, koordinesiz yapılan yatırımlar, temel eksiklikleri gidermediği gibi kısıtlı olan kaynaklarında boşa harcanmasına yol açıyor.

Önceliğiniz olmalı ve yatırımları buna göre planlamalısınız.

Hedefiniz yeşil Sakarya ise, tarım alanlarının imara açılmasına dur demelisiniz.

Ergün ÖZKAN

[email protected]