Sakarya’nın neden iyilik köprüsü olduğunu isim vermeden canlı bir örnekle kestirmeden anlatayım.

Deprem sabahında işadamı bir arkadaşımla Tozlu Camii Çarşısı’nda karşılaştık. Minibüsüyle yorgancı dükkânına gelmişti. Dükkândaki battaniyelerin hepsini satın aldı. Parasını ödediği battaniyeleri minibüse yükleyerek Kahramanmaraş’a doğru yola çıktı…  Arkadaşımın yaptığı bu sessiz iyiliğe bendeniz istemeden şahit oldum. Deprem görmüş bir Sakaryalının bu asil yardımına gıptayla baktım. Gözlerim dolmuştu. Bölgeye sağ salim varması için ardından dua ettim. İyilik köprüsünün yolları karlı ve buzluydu.

*                                                                   

06 Şubat 2023 günü gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli iki ayrı depremle ülke olarak sarsıldık. Binlerce insanımız vefat etti, binlercesi enkaz altında kaldı. Ölenlere rahmet olsun. Allah devletimize zeval vermesin. Milletimize büyük geçmiş olsun. Millet olarak -Allah’ın izniyle- bu badireden de güçlenerek çıkacağız.

Sabah güneş doğmadan önce baktığımda ulusal medyamızda deprem haberleri vardı ancak henüz yıkıcı gücün boyutu yansımamıştı. Richter ölçeğine göre deprem şiddetinin 7,7 olduğunu okuyunca içimden bir parça koptu sanki.

Sabahın alaca karanlığıydı. Yerel haberlere baktığımda Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce,  SBB İtfaiye Daire Başkanlığı’nda acil durum toplantısı yapıyordu. Arama kurtarma faaliyetleri için bölgeye gönderilecek itfaiye araçları ve iş makinelerinin planlaması yapılıyordu. Haberi okurken zihnim bir anda 1999 yılına kaydı. Sakarya olarak yaşadığımız deprem gözümün önünde tekrar canlanmıştı. 

Bizler depreme yaz sıcağında, 17 Ağustos 1999’da gece 03:02’de yakalanmıştık. Kahramanmaraş ve civar illerdeki kardeşlerimizin imtihanı bizimkinden daha da ağırdı. Onların yaşadığı deprem felaketinin üzerine bir de zemherî kış eklenmişti. Bizler evlerimizden çıkınca üşümemiş, ıslanmamıştık. Onlar ise evlerinden apar topar çıktıklarında; yıkılan evlerine ve ölümcül hayâlete dönen şehirlerine korku dolu gözlerle bakarken yağmur ve kar altında öylece kala kalacaklardı. Ölüm gerçeği soğukla beraber iliklerine kadar işleyecekti…

*

Sakarya’da yaşadığımız depremde Türkiye’nin her tarafından şehrimize yardım gelmişti. O dönemde FP Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Melih Gökçek’in hakkı yenmez. Deprem olur olmaz iş makineleri ve insani yardım yüklü araçları Sakarya için seferber etmişti.  Geçmişte şehrimize yapılan iyilikleri unutmadık. Sakarya; Manavların, Balkan muhacirlerinin, Kafkas muhacirlerinin, Karadenizlilerin cem olduğu “ahde vefa” şehridir. 

Eskiler: “Tatmayan bilmez” derler. Bizler yıllar önce deprem acısını tatmıştık. Doğup büyüdüğümüz şehrin harap olmasına şahit olmuştuk. Çok katlı binaların yerle yeksân olurken çıkardığı korkunç ve ürpertici hışırtısını; ekmeksiz, susuz ve barınaksız kalmanın ne demek olduğunu Sakarya bilir.  Ahde vefa nedir, Sakarya bilir. Şimdi iyilik sırası bizdeydi.

*

Türkiye’de ahde vefa örneği olarak Sakarya Büyükşehir Belediyesi, birkaç saat içerisinde itfaiye araçları dâhil 43 iş makinesini ve arama kurtarma personelini deprem bölgesine sevk etti.  Hemen ardından 55 tırdan oluşan su, erzak, giyim, battaniye ve genel ihtiyaç malzemeleri gönderildi. Sakarya’dan gönderilen arama kurtarma ekibimizdeki isimsiz kahramanların enkazdan kurtardığı insanları görünce: “Elhamdülillah, ahde vefamızı ödedik. Sakarya kendine yakışanı yaptı” diye içimden geçirdim. Deprem tecrübesi olan Sakarya, ilk andan itibaren tüm Türkiye için örnek olacak “iyilik köprüsü” kurdu.

Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve AFAD koordinasyonuyla deprem bölgesinden tahliye edilerek Sakarya’ya getirilen 1000 kişilik depremzede kardeşimiz SBB Kültür ve Sosyal Hizmetler Dairesi önderliğinde şehrimizin çeşitli otellerinde ve yurtlarında misafirimiz oldular. Deprem mağduru kardeşlerimize anında sahip çıkan ve sonrasında ev sahipliği yapan Sakarya “iyilik köprüsü” oldu.

Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere diğer tüm belediyelerimizin, SAÜ’nün, SATSO’nun, Vakıfların, STK’ların ve hemşerilerimizin çabalarıyla kurulan iyilik köprüsü ve dayanışma ruhu Anadolu’nun mayasıdır. İnsanlık erdemidir.   

*

SBB Deprem Bölgesi Yardımlaşma ve Dayanışma Merkezi ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü Yazlık Spor Salonu’na giderek iyilik köprüsünün nasıl kurulduğunu gördüm. Gönüllü olarak çalışan, koli yapan, tırları yükleyen SAÜ’lü öğrenciler ve tüm gençlerimize teşekkürler…

İyilik köprünüz uzakları yakın etti, üşüyen kalbimizi ısıttı.