Bilindiği üzere İstiklal mahallesi; Serdivan ilçe sınırları dahilinde ve büyük bir mahalle. 

            Mahallenin doğu sınırları Çark deresine kadar uzanıyor. 

            Komşu  Adapazarı ilçesi, mahallenin doğusunda kalıyor ve Çark deresi, iki ilçenin sınırından geçiyor. Yani dere sınırda yer alıyor ve hududu  belirliyor. 

            Mahallenin dere boyu cephesinde, yaklaşık bir km’lik  mesafede, iki araçlı geçiş köprüsü var ve her iki sınır uçlarında ( kuzey ve güney tarafında ) yer alıyorlar. 

            Birisi Çark caddesi üzerinde ve Adapazarı ile Serdivan’ı birbirine bağlayan ana köprü konumunda.. 

            Diğeri ise, Maliye caddesi üzerinde, Zirai Donatım park camiim yanında yer alıyor. 

            Bu iki ulaşım ve yaya köprüsü arasında başka köprü yok. 

            Sadece, mahallenin kuzey tarafında ve mahalle orta merkezine uzak, Çark caddesindeki köprüye yakın ve 428 nolu sokağı, dere üzerinden Zirai Donatım parka bağlayan kemer şeklinde bir tane küçük  yaya köprüsü var. 

            Sözkonusu bu yaya köprüsü ile Maliye caddesi üzerindeki köprü arasında uzunca bir mesafe var ve tek bir yaya köprüsü yok. 

             Köprü olmayan bu arada, İstiklal mahallesinin dere boyu semtinde yoğun bir yerleşim var ve tamamı Adapazarı merkez ile irtibatlı.  

             Yani tüm içtimai ve iktisadi ihtiyaçlarını, Adapazarı ilçe merkezine giderek karşılıyor ve Çark deresi üzerinden geçişleri de, aralarında çok uzun bir mesafe olan bu iki köprüden, Maliye caddesi üzerindeki köprü ile 428.nolu sokağı parka bağlayan yaya köprüsünden sağlıyorlar. 

              Mahalle halkı, köprü olmayan bu iki köprü ortalarında uygun  bir yere YAYA KÖPRÜSÜ istiyor. 

              Yer olarak da, dereye dik olarak bulunan Kurtulan sokağın dereye kavuştuğu yeri öneriyorlar. 

               Küçük, 1.5-2 m. genişliğinde mütevazi bir köprü bu ihtiyacı karşılayacaktır. 

               Yerinde görüldüğünde bu talebin son derece haklı, yerinde ve ihtiyaç olduğu görülecektir. 

                İhtiyacı tespit için; Maliye caddesi üzerinde ve Z. Donatım park camiinin  yanındaki köprüden, derenin akış istikametine doğru bakmak ve köprü olmayan uzun bir dere güzergahını görmek mümkün. 

                Mahalle muhtarlığı ve dere boyu semtinde oturan, bu ihtiyacı yakından bilen azalar, müşterek imzalarıyla, hem Serdivan hem de Büyükşehir Belediyesine müracaat etmiş bulunmaktalar. 

                Geçmiş dönemlerde de müracaat ettiklerini, ancak sonuç alamadıklarını, mahallede oturan tanıdık azalar ifade etmekte, bu sefer taleplerinin karşılanacağını  beklemekte ve olacağına inanmaktadırlar. 

                 Bu küçük ve mütevazi köprü, hem mahalleyi Zirai Donatım parka, hem de Adapazarı’na bağlayacak, yaya ulaşımını, her iki uca doğru yürüyüp dolaşmaktan kurtaracaktır. 

                 İstiklal mahallesinin yanıbaşında  tek dinlenme ve soluk alma alanı olan Donatım  parka, daha kolay ulaşacak ve çok  yakınnlarında ama aradaki dere nedeniyle uzak kalan  park ile bütünleşmeleri sağlanmış olacaktır. 

                 Bu köprü aynı zamanda, İstiklal mahallesinden, yani Serdivan’dan Adapazarı’na, Adapazarı’ndan da Serdivan’a yaya geçişini kolaylaştıracak ve mühim rahatlık sağlayacaktır.  

                 Başta Büyükşehir olmak üzere, ilgili belediyelerimize ehemmiyetle duyurulur. 

                 KÖPRÜLERİN NUMARALANDIRILMASI VEYA İSİMLENDİRİLMESİ 

               Diğer bir konuda, Çark deresi üzerindeki köprülerin, isim veya numaraları olmadığı için, tarif ve tanımlamadaki zorluklardır. 

                Hepsi Çark deresi üzerinde ve tamamı Çark köprüsü olarak hizmet vermekte, ama adres verme ve yer bildirme konusunda ayırt edilememektedirler. 

                Sapanca gölünden itibaren Çark deresi üzerinde,  E5 ( D100) Karayolu  köprüsünden başlayarak, Yenikent’e kadar,  herhalde 20’ye yakın, gerek araçlı geçiş sağlayan ve gerekse sadece yaya amaçlı olan 20 civarında belki de daha fazla köprü bulunmaktadır. 

                 Bütün bu köprülerin kimliklendirilip isimlendirilmesi, tabelalandırılması, tarif ve tanımda büyük kolaylık sağlayacak, birbirine karıştırılmaları önlenecektir. 

                 Tanımlama 1’den 20’ye ve daha fazlası varsa sayılara devam edilerek yapılacağı gibi, mevki ve özelliklerine göre de adlandırılabilir. 

                 Hatta, Serdivan ve Adapazarı tarihi ile ilgili önemli kavramlar üzerinden de bu isimlendirme yapılabilir. 

                 Çok sayıda köprü olduğu için “Çark köprüsü1, Çark köprüsü 2……..” şeklinde numaralandırılıp, tabelalandırılmaları en doğru uygulama olacaktır. 

                 Karayollarında yıllardır ve halen uygulandığı gibi. 

                 Basit gibi görünüyor ama, kent bilgi sisteminde, adres, yön ve tırafik bilgi sisteminde mühim bir yer tutmakta, kent içi bilgi levhaları yönünden gereklilik arzetmektedir. 

                Bunun da başta Büyükşehir olmak üzere, Adapazarı ve Serdivan belediyelerince dikkate alınacağı ve gereğinin yapılacağı beklenmektedir. 

                Mahalle ahalisi gereğinin yapılmasını bekliyor, gazetemiz sahibi Zeki abimizden iktibas ile bu talepleri ivedi yerine getirecek belediyeye şimdiden kırmızı güller gönderiyoruz.