Yapaylaştık. Önce meyveler, sebzeler yapaylaştı, şimdi de zekâmıza el konup onu yapay haline getirdiler. Yıllardır süre gelen bir söylem var: ‘İlerleyen dönemlerde dünyayı robotlar yönetecek.’ Sanırım ben de artık bu söyleme inanmaya başlıyorum.

Doğallıktan uzak bir hayat yaşamaya başladık. Her yerimiz, her şeyimiz yapay oldu. Bu yapay zekâ denen şey tehlikeli olduğu kadar güzel de sayılır.

Tehlikeli, çünkü bizleri iftiraya uğratabilir. Mesela sesimiz alınıp biri hakkında olur olmaz sözler söyletilebilir. Ya da sesimiz örgüte karıştırılabilir. Bu konuda bizim yapacağımız tek şey dikkatli olmak. Yapay zekâyı ben bir ilaca benzetiyorum. Nasıl ki yanlış kullanımda bir ilaç bizleri zehirliyorsa yapay zekâ da yanlış ellerde hayat bulursa bizleri ilaç misali zehirler.

Keşke yapay zekâyı üreten gerçek zekâlar, biz engelliler için yapay zekâlı bir tekerlekli sandalye üretse. Şöyle ki değerli Yeni Sakarya Gazetesi okurları… Benim gibi elleri, bacakları tutmayan yatalak engelli bireyler için robotik kolları olan, sesle kontrol edilebilen, yapay zekâlı bir tekerlekli sandalye. Yani tekerlekli sandalyemi kendim yapay zekâ yardımıyla sesli bir şekilde kullanabilmeliyim. Kolları olsun isterim, beni yatağımdan kaldırıp kendi üzerine yani tekerlekli sandalyeye transfer edebilsin.

Bir tek yatalak hastaları kapsamamalı yapay zekâlı tekerlekli sandalyeler. Her engelli bireyin engeline göre tasarım yapılmalı. Mesela asansörler, tekerlekli sandalye girişine uygun olmayabiliyor. Veya bazı vatandaşlarımızdan engelli bireylere sıra gelmiyor. Bu yüzden bütün tekerlekli sandalyelere merdivenleri algılayınca sandalyenin alt kısmından asansör çıkmalı. Hatırlar mısınız? Değerli okurlarım, bir yarışma programı vardı, “İner Misin Çıkar Mısın?” diye. Üzerine çıktıkları o platform gibi bir cihaz takılmalı.

Dışarıya çıkmamamızın en büyük sorunlarından biri dış mimari. Yani sokaklar, yollar biz engelli bireylere göre değil. O nedenle bütün tekerlekli sandalyeler asansörlü olmalı. Madem şehir bize uymuyor, tekerlekli sandalyelerimiz şehre uysun.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da geleneksel olarak çözüm odaklı olmak yerine eğlenceli etkinlikler düzenlenecek. Mesela benim sunmuş olduğum yapay zekâlı tekerlekli sandalye önerisini öncelikle Sakarya Büyük Belediye Başkanımız Sn. Yusuf ALEMDAR’ın okumasını çok isterim. Onun nezdinde Sakaryalı tüm vekillerimizin okumasını rica ediyorum. Belki Yusuf Başkanımız önerimi dikkate alıp bir girişimde bulunur.

Son söz olarak; biz engelli bireyler, engelliler gününde veya engelliler haftasında hatırlanıp etkinlik ve eğlenceyle geçiştirilmek istemiyoruz. Sn. Yusuf Başkanımız diyor ya, “Ortak akıl,” diye. Umarım biz engellilerin akıllarıyla da ortak olunur.