Bizde işler böyle yürüyor. Eski Kazımpaşa Caddesi yaklaşık iki yıldır asfaltsız, bakımsız köstebek yuvasını andıran bir halde idi.
Büyükşehir Belediyesi uzun süren xçalışmalar neticesinde geçtiğimiz günlerde bu bölgede asfaltlama yaptı. Henüz yol çizgileri vs. tamamlanmadı ama kullanıma açıldı. Güzel de bir cadde oldu. Bölge sakinleri yanılmıyor isem iki yıldır toz toprak soluyorlardı, bu dertten kurtulmuş oldular.
Asfalt bitti, trafik akışı sağlandı her şey yolunda giderken AGDAŞ yolda kazı yapmaya başladı. Köstebek yuvası idi yolun her bölgesi çukurlar ile dolu idi bu durum yaklaşık iki yıldır böyleydi ama AGDAŞ yetkililerinin aklına o dönemlerde bu kazı çalışması gelmedi.
Yeni asfalt kazıldı, işlerini bitirdiler ve kazılan alan beton kapaklarla yamandı.
Bu örneğe bu ilde rastlamak öyle düşünüldüğü gibi olağanüstü bir durum değil, son derece sıradan bir durum. Kurumlar arası bütünlük olmaz planlama olmaz ise ki bizde ki durum bu, hal böyle olunca da manzaramız kaçınılmaz olur.
Bir türlü Büyükşehir olamadık, bir türlü kent kültürünü oluşturamadık diye dertlendik, yazıldı çizildi ama olmadı, olmuyor da. Hep bir tarafı eksik kalıyor, biz kentli olmayı, kentli yaşamayı bugüne kadar beceremedik.
Kırsal kültür hâkimiyeti altında yaşamaya alıştık, kurallar ve düzen oluşturmak sanırım bize zor geliyor.
Biz kentliliği şehir meydanlarını yaparken betonlaştırmak olarak algılıyoruz. Parklar inşa ederken yeşil alanları betonlaştırmak olarak algılıyoruz.
Atatürk parkında böyle bir çalışma var, zemin betonlaştırılıyor. İşte bizdeki kentli olmak anlayışı tam da bu. İl’in merkezinde, teneffüs olanağı sağlayacak önemli bir alan betonlaştırılarak yok ediliyor.
Vaktiyle binaların yıkılması kazanım olarak görüldü, içimizde umut oluşturuldu. Gelinen nokta bizde sıradan hal, gelişmiş toplumlarda hayal kırıklığı diye adlandırılır.
Mevcut yapıları yıkıp, yerine beton inşa etmek ancak bizde karşılık bulur.
Bizde bu işler maalesef böyle yürüyor. Asfaltı dökersiniz, yıllardır orada yapılması gerekip de yapılmayan işler ardından kazılıp yapılır. Bu duruma da kimse ses çıkarmaz, itiraz geliştirmez çünkü sıradan hallerdir.
İl’in merkezinde ki parkta zemin betonlaştırılır, yeni bina da yapılır. Şehir meydanlarına baktığımızda gördüğümüz manzara ne ise Atatürk Parkında da aynı manzarayı görüyoruz.
Bizde işler böyle yürüyor!