Adapazarı futbolunda Gençlerbirliği’nin yeri başkadır. Şehrimizin en eski kulüplerinden olup Sakaryaspor kurulurken diğer takımlar olan Ada Gençlik, İdman yurdu ve Güneşspor ile birlikte faaliyetlerine son verip spor tarihimize altın harflerle yazılan takımdır.

O yıllarda kulüp başkanları ise Şevket Başak’tır. Başak ailesinde millet vekilimiz olan Hamdi Başak ile kaleci Mekki Başak’ta sporcu ailenin fertlerindendi. Karaağaç semtinin ünlü takımına Uçak sokağının başındaki tarihi bina kulüp binası olarak hizmet vermiştir.

Gençlerbirliği takımı Kocaeli ’ye bağlı olduğumuz yıllarda lig şampiyonu olan takımımızdır. Şehrimizde de her yıl rakipleriyle iddialı maçlar yaptılar. Her yıl iddialı kadroları ile lige renk katan takım olarak anılırlar.

Şimdi sizlere sunacağımız o yılların ünlü Gençlerbirliği kadrosunu görüyoruz. Yine şehrimizin tanınmış futbolcuları hatıra fotoğrafında bulunmuşlar. Yer tarihi Atatürk Stadı’mız. Uzun yıllar futbolun kalbinin attığı yerde hatıralar çoktur. Eskiler onları anlata anlata bitiremezler.

Ayakta soldan sağa Hidikuti Muharrem, Akova Adagençlik ve Donatım formalarını da aile dostum, ağabeyim Erol. Yanında Avukat Mecdi Okuyan, Gençlerbirliği’ne çok hizmetleri olan kaptan ağabeyimiz çok yönlü sporcu olarak anılır. Yanında Bankacı Zafer, sağanak süratli rakiplerinin zor marke ettiği sporcuydu. Şinasi ve Atila bu büyüğümüz saha komiseri Aykut Öztırak’ın da ağabeyi idi. Muhasebeci Hilmi de tatlı sert futbolu ile iyi sporcu olarak anılırdı.

Oturan sol Suat yanında ismini bulamadığımız kaleci, Mozolak Necmi ve Tabak Ziya. Hey gidi günler hey. Aramızdan ayrılan ağabeylerimizin mekanları cennet olsun. Onları seyretmenin mutluluğu var içimde.