Gündemimize sağlık ve bulaşıcı hastalık sebebiyle giren kelimelerdir. Konu metreyle (120- 200 cm) ilgi kurulacak kadar güncelleşmiştir. İnsan ilişkilerinde ve kamu, resmi vs ilişkilerinde olduğu gibi, cinsler arasında da söz konusudur. Sadece bedeni değil kalbi ve fikri sosyal mesafeden de bahsedebiliriz.
İslam dinimiz insanlar arasında sosyal mesafeden çok, samimi ve yakın ilişkiyi tavsiye etmektedir. Namaz saflarıyla ilgili hadisi şeriflerde bunun birçok örneğini görebiliriz. Saf suresinde de “bir bina gibi saf bağlayarak” örneğiyle yaşam ve cihad modelimiz öğretilmiştir. Peygamberimiz aleyhisselam bu gerçeği şöyle ifade etmiştir. "Mümin mümine karşı, parçaları birbirini bağlayıp tahkim eden bina gibidir, buyurdu ve (bu bağlılığı göstermek için Resul-i Ekrem) parmaklarını birbirinin arasına geçirip kenetledi."
Sağlık için sosyal mesafe, din için sosyal mesafe, cinsiyet için sosyal mesafe gibi kısımlara ayırabiliriz. Aslında hepsini din için sosyal mesafe dediğimizde, tüm şıklar bunun içine girmektedir.
İnsanların ilişkilerinde sadece sağlık söz konusu değildir. İlişki seçimimiz ve biçimimiz bizim hayata bakışımızı da göstermektedir. Bu sosyal mesafeye kalbimiz de dâhildir. Kalbimizde olması gerekenler ve gerekmeyenler diye de kategorize edebiliriz. Tasavvuf kalbin yakınlığı ve mesafeleri üzerine bir eğitimdir desek yanlış olmaz. Bir hadisi şerif de “Sadece müminlerle arkadaş ol, yemeğini de yolunu Allah ve peygamberlerle bulan müminler yesin.”
Koronavirüs sebebiyle eşler birbiriyle, dede ile torun, cenaze ve yakınları arasında hastalık bulaşmasın diye sosyal mesafe yaşatılmaktadır. Kimse de itiraz etmediği gibi yadırgamamaktadır.
Aşağıda mealini arz edeceğim ayetler kimlerle sosyal mesafe kuracağımızı  konusunda bizlere yol gösterecek ve uyaracaktır.
"Âyetlerimiz hakkında münasebetsizliğe dalanları gördüğün vakit da kendilerinden yüz çevir, tâ ki başka bir söze dalsınlar, şayet Şeytan bunu sana bir an unutturursa hatırına geldiği gibi hemen kalk, o zalimler gürûhu ile beraber oturma. (En'am, 68)
“O (Allah), Kitap'ta size şöyle indirmiştir ki: Allah'ın âyetlerinin inkâr edildiğini yahut onlarla alay edildiğini işittiğiniz zaman, onlar bundan başka bir söze dalıncaya (konuya geçinceye) kadar kâfirlerle beraber oturmayın; yoksa siz de onlar gibi olursunuz. Elbette Allah, münafıkları ve kâfirleri cehennemde bir araya getirecektir”(Nisa, 140)
“Ey inananlar! Doğrusu puta tapanlar pistirler, bu sebeple, bu yıllardan sonra Mescidi Haram'a yaklaşmasınlar. Eğer fakirlikten korkarsanız, bilin ki Allah dilerse sizi bol nimetiyle zenginleştirecektir. Allah şüphesiz bilendir, hakimdir” (Tevbe, 28)
"Sana kadınların ay halini sorarlar. De ki: O, bir rahatsızlıktır. Bu sebeple ay halinde olan kadınlardan uzak durun.” (Bakara, 22)
“Zinaya yaklaşmayın! Çünkü o hayâsızlıktır, çok kötü bir yoldur” (İsra, 32)
“Ey iman edenler! Siz sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, yolcu olan müstesna olmak üzere, cünüp iken de gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın”(Nisa, 43)
İslami değerlerimizi korumak itikadı ve amel olarak  için sosyal mesafeye lütfen dikkat edelim.