SATSO toplantılarında ara sıra gündeme getirilen bir konu Ticaret ve Sanayi’nin ayrılıp iki ayrı oda haline gelinmesidir..
Görevde olduğumuz senelerde de bu konu ortaya atılırdı.. Geçen meclis toplantısında eski başkanlardan Birol Öner konuyu gene dile getirdi.. Temennide bulundu.
***
Böyle önemli bir meseleye el atmak isteyen olursa aşağıdaki konuları hesaba katması gerekir.
-Sakarya sınırları içindeki OSB’lerde şehirle hiçbir ilgisi olmayan, sadece hazır bir fabrika yeri bulduğu için buraya gelmiş olan pek çok sanayici vardır.. Bunlar içinde nakit ve makine sermayesi olarak dev boyutlarda bulunanlar mevcuttur..
-Şehrimiz insanlarının kurduğu sanayi kuruluşlarının sayısı onlar kadar fazla değildir.. Arma,Kromel,Lucas,Balaban,Sağlam-iş,Kösemusulların tekstil kuruluşları, Tarakçıoğulları,Yılgenci,TKG,Federal,Gün,Barışsan ,ANT bunlardan belli başlı olanlarıdır.(Saymadıklarımız da vardır).. Bu sanayi kuruluşları ihtiyaçları olan konularda SATSO’dan istedikleri gibi yararlanabilmektedirler.. Hizmet bakımından yeni bir odaya ihtiyaçları yoktur.. Nitekim iki sanayici üyenin ortakları SATSO ‘da başkandır..
-Organize Sanayi Bölgeleri kurulsun diye 1985-95 arasında uğraşırken bizlerin amacı,şehrimizdeki fabrikaları modern yerlere nakletmek, ve fabrika yapmak isteyen Adapazarlıların karşısına çıkan arsa temini problemini çözerek şehir sanayisini geliştirmeye yardımcı olmaktı.. Fakat işler o şekilde gelişmedi..İki bin dönüm yeri sanayi bölgesi yapıyorsunuz birde bakıyorsunuz ki yer isteyen firmaların çoğu İstanbul veya ona benzer başka şehirlerin insanları.. Kendi şehirlilerimiz de alıyor ama bıraksak bölgenin tamamını yabancılar kapatacak.. Ve sonuçta bu bölgeler şehirde sanayinin gelişmesine fayda sağlıyor ama şehirle en küçük ilgisi olmayan , şehirde bir simit dahi yemeyen insanlara ait fabrikalar da oralara kuruluyor.

-Komşumuz Kocaeli 1970 lerde İstanbul’daki fabrikaların nakledilmesi için sanayiye açıldı.. Bugün;oradaki fabrikaların yüzde sekseni yabancılara aittir.. İzmitliye ait fabrika çok azdır.. İzmit’in nüfus yapısı her geçen yıl artan oranda fabrikalarda çalışan memur ve işçilerden oluşmaktadır..O zamanlar İzmit’te Ticaret ve Sanayi odası vardı.. Şehre gelen dev sanayicilerin de arzusu ile iki oda ayrıldı..Sonuç ne oldu ? Bugün Sanayi Odası’nın başındakiler İstanbullu holdinglerin müdürleridir.. İzmitli sanayici,bir şey isteyeceği zaman onlardan talep etmek zorundadır. Yani direksiyon İzmitli olmayanların elindedir.
-İşin bir de temsil yönü vardır..Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası’nın başına geçen kişiler, Ticaret ve Sanayi Odaları’nın arasında iyi bir yerimiz olduğu için T.O.B.Birliğinde söz sahibi olabilmişler, (ve hepsi ayni kişiye kısmet olmuş olsa da)TOBB yönetimine girebilmiş, Konsey Başkanlığı’na seçilebilmişler, TOBB genel kuruluna Divan Başkanı olabilmişlerdir.. Şayet Ticaret-Sanayi ayrılmış olsa idi Sanayi odaları konseyine başkan olmak hayal bile edilemez, Ticaret konseyinde olmak ise TOBB Yönetim Kurulu’na seçilmeye yetmezdi.. Bu fikre itiraz eden olabilir mi? Sanmıyoruz..
***
Ayni konseyde birlikte bulunduğumuz odalardan belli başlıları şunlardır :

AFYONKARAHİSAR TİCARET VE SANAYİ ODASI ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI BOLU TICARET VE SANAYI ODASI BURSA TICARET VE SANAYI ODASI EDIRNE TICARET VE SANAYI ODASI ERZINCAN TICARET VE SANAYI ODASI ERZURUM TICARET VE SANAYI ODASI KUTAHYA TICARET VE SANAYI ODASI MALATYA TICARET VE SANAYI ODASI MANİSA TİCARET VE SANAYİ ODASI MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI ORDU TICARET VE SANAYI ODASI RIZE TICARET VE SANAYI ODASI SAMSUN TICARET VE SANAYI ODASI SANLIURFA TICARET VE SANAYI ODASI SIVAS TICARET VE SANAYI ODASI TRABZON TICARET VE SANAYI ODASI

Görüldüğü gibi ,bu listede bizden ekonomik bakımdan ileride olan Bursa, Samsun, Trabzon gibi şehirler de vardır..Onların sanayicileri ,Özdilek’ler, Coşkunöz’ler,Sönmez holding’ler hiç ayrılıktan söz etmeden çalışıp durmaktadırlar.. “Birlikten dirlik doğar” derler, 7-8 bin üyesi olan bir oda ile 3-5 yüz üyeden oluşan oda arasında kuvvet bakımından 10-15 kat fark vardır..
Uzun lafın kısası : Oda’dan alınan hizmette bir kusur olmadıktan sonra çok büyüklerin arasına girip sözü geçmeden oturmak yerine,çap olarak bize benzeyen yukarıda saydığımız şehirlerin odalarının arasında bulunmak bizim için daha mantıklıdır .Yok, sanayiciler yönetime hakim olmak için oda kurmak istiyorlarsa,içinde oldukları SATSO bünyesinde mücadele edip başkanlık makamını kazanmaya çalışmalıdırlar.. Nitekim, şu anda ikisi de sanayici olan Altuğ ve Kösemusul başkandırlar..SATSO bugünkü haliyle Adapazarı’nın tüm ticaret ve sanayi kesimini içinde barındırmaktadır..