Dünkü yazımda bahsetmiştim. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, “tarımsal kalkınma hedefi” projelerini yürütmek amacıyla SERA AŞ. Ve FİDAN AŞ.’yi hayata geçirir. Büyükşehir, hiç zaman kaybetmeden yatırımlara başlar.

Sakarya Botanik Vadisi ardından, Akyazı’da 53 bin m2 alan üzerinde Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteğiyle Seracılık Mükemmeliyet Merkezi adıyla bir sera kurulur. Kurulan tesis örtü altı tarım konusunda Türkiye’de bir ilktir ve dünyadaki en modern örneklerden biridir.

Şehrimizin tarımsal kalkınması için hayata geçirilerek birbirini tamamlayan projelerin birkaçının sadece başlıklarını paylaşayım.

Sakarya Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ve Manda Çiftliği

Abalı’da Manda Sütü Entegre İşletme Tesisi ve Solucan Gübresi İşletme Tesisi

Ferizli’de kültür ortamında sahlep üretimi ve işlenmesi

Pamukova – Bakacak Mahallesi’nde 33.900 m2 alanda çilek üretimi

Küçükesence’de 1.500 m2 alanda istiridye mantarı üretimi

Sözleşmeli Üretim Modeli. Çiftçilerimizin desteklenmesiyle birlikte fason üretim üzerinden ilk etapta 750.000 çuha çiçeği, 100.000 hercai menekşe üretilmiş.    

UTÇEM- Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi kurulması.

*

Tarım kalkınma hamlesinin en önemli projelerinden biri olan UTÇEM, Erenler Alancuma Mahallesi’nde 500 dekar alana meyve bahçesi tesisi kuruldu. 22 tür ve 65 çeşit meyve fidanı toprakla buluştu. Elma, armut, erik, şeftali, nektarin, kayısı, kiraz, vişne, kivi, incir, ayva, aronya, ahududu, kestane, böğürtlen, fındık, ceviz, bağ, badem, muşmula, Trabzon hurması, hünnap bahçeleri bulunacak. Sakarya’mızda meyvecilik yapmak isteyen çiftçilerimiz deneme alanını gezerek aynı zamanda teknik bilgi ve destek alacaklar. 

Proje tamamlandığında; arazi kompleksi içinde tarım ve bio-çeşitlilik müzesi, açıkhava tiyatrosu, hobi bahçeleri, adaptasyon ve deneme sahaları, binicilik parkurları, tıbbî ve aromatik meyve bahçeleri, bal dolum tesisi, Türkiye’nin yedi bölgesinin yöresel özelliklerini taşıyan köy evleri, tarım meslek lisesi bulunacak. Geleceğin ziraat mühendisleri ve tarım uzmanlarının AR-GE mutfağı niteliğinde olacak ve üretimin her aşaması eğitimle buluşacak.

*

Sakarya Botanik Vadisi ile ilgili bir konuyu mülki idarenin dikkatine arz etmek isterim. Botanik Vadisi’ndeki ekili alanlar hem Sakarya’nın hem de ülkemizin millî sermayesidir. Coğrafi olarak köy sınırları içinden geçen ekili arazileri korumak öncelikli olarak yöre halkının vazifesidir. Her ne kadar tel çitlerle çevrilmiş olsa da yine de yöre halkının projeyi millî sermayemize sahip çıkması gerekir.

Botanik Vadisi alanlarındaki dikenli tellerin kesilmesi, su vanalarının çalınması, köylülere ait ineklerin aromatik bitkilerin ekili olduğu alanlarda otlatılması kabul edilemez.

Sayın Valimiz Çetin Oktay Kaldırım’dan ricamızdır. Kaynarca, Karasu ve Kocaali kaymakamlarımız isale hattına sınır köylerde toplantı yaparak “Sakarya Botanik Vadisi”nin korunmasına dair toplumsal bilinç uyandırmalıdır. Özellikle ilgili köy muhtarları uyarılmalıdır. Sakarya Müftülüğü, ilgili ilçe müftüleriyle görüşerek, isale hattına sınır köylerdeki camilerde “Sakarya Botanik Vadisi”nin korunması için Cuma hutbesi verdirmelidir. Devletin ve milletin malına kasten zarar vermek haramdır.

*

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, hem isale hattı borularının güvenliği açısından hem de Botanik Vadisi üzerine ekilen bitkilerin korunması açısından acilen drone satın almalıdır. Atlı bekçilerin 60 km’lik arazi hattını kontrol etmeleri çok zor. Baykar’dan satın alınabilecek uzun menzilli drone hava gözetleme cihazı devriyesiyle gece/gündüz güvenlik kontrolü sağlanmış olur.

Drone kamerasına giren kişilerin fotoğrafları eş zamanlı olarak emniyet veya jandarma güçlerine aktarılabilir. Allah’tan korkmayıp telleri kesenler bari havadan gözetleme yaparken fotoğraflarını çeken drone’dan korkar.

*

Yazı dizisinin başında ahde vefadan bahsettim. Şehre, ülkeye ve insana hizmet etmeyi Hakk’a hizmet bilen “şehrü’l emîn” başımızın tacıdır. CB Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” hedefiyle birlikte ceket yakasına iliştirilen parti rozeti dönemi kapandı.

Not: Yazı dizisinde geçen teknik bilgiler SBB Tarımsal Faaliyetleri Bülteninden alınmıştır.