WhatsApp Image 2023-02-22 at 09.08.51İki dündür yazdıklarım “marka şehir” bilincine dikkatinizi çekmek içindi. Öncelikle şunu itiraf etmeliyiz ki vatandaş olarak şehre yapılan hizmetlerin boyutunun farkında değiliz. Billboardlar üzerinden yapılan tanıtım/reklam başlıkları bilinç düzeyimizi arttırmak konusunda yetersiz.

Başkan Ekrem Yüce’nin Sakarya için yaptığı ve geliştirmeye çalıştığı projeler; kabak evi, süt evi deyip geçiştirilecek, burun kıvırılacak projeler değil.

Yaklaşık bir ay önce yerel bir TV programında gazetecilerin sorularını cevaplayan Başkan Ekrem Yüce’yi dinlerken utanmıştım. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin ürettiği aromatik bitkiler ve tarım ürünlerinin Almanya’ya ihraç edildiğini ilk kez duymuş ve şaşırmıştım. Sanırım birçoğunuzun da farkında olmadığı büyük bir yatırımdan haberim bile yoktu. Ekrem Yüce’nin iyi niyetli ve haklı gayretinin bu şehirde yeterince anlaşılmadığını düşünmüştüm.

SBB yatırımlarını incelemek ve daha yakından tanımak için Kaynarca ilçemizden başlayan Sakarya Botanik Vadisi’ne ve Ali Taner Tıbbî ve Aromatik Bitki Laboratuvarı’na gittim.

WhatsApp Image 2023-02-22 at 09.08.51 (1)

SBB’de Botanik Vadisi, Aromatik Bitki Laboratuvarı ve Nehir Çikolata Koordinatörü olan kimyager Aslı KOÇ DEMİR Hanımefendi’nin misafiri olarak birlikte gezdiğimiz Botanik Vadisi ve Aromatik Bitkilerin üretildiği laboratuvarın şehrimizin geleceği açısından ne kadar önemli bir yatırım olduğunu yerinde gözlemleme imkânı buldum.            

Botanik Vadisi’nde yetiştirilen tıbbî ve aromatik bitkiler Camili’deki laboratuvarda işlenerek lavanta, adaçayı, kekik, biberiye, ve mentol nanesi yağı üretiliyormuş. Bunların dışında endüstriyel kenevir, defne, çörekotu, keten tohumu ve susam gibi değerli bitkilerin tohumlarından soğuk sıkım metoduyla yağ elde ediliyormuş.

*

Yazı dizisinin başlığı olan Sakarya Botanik Vadisi’nin ortaya çıkış ve sonuçlanma süreci çok ilginç. İstanbul’un içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için 1990’lı yıllarda alınan Bakanlar Kurulu Kararına göre yapımına başlanan ama bir türlü bitmek bilmeyen “Melen İsale Hattı” aradan geçen 26 yılın sonunda 2007 yılında AK Parti ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a nasip olur.

120 km’lik Melen suyu boru hattının yarısını oluşturan Sakarya Botanik Vadisi, ilimizin Kocaali, Karasu ve Kaynarca ilçe sınırlarından geçiyor. Şehrimizin kuzey hattını boydan boya kat eden proje alanını oluşturan güzergâh genişliği 40 ila 100 metre arasında değişiyor. 60 km. uzunluğundaki isale hattının tahrip ettiği kazı alanının doğaya geri kazandırılması amacıyla ağaç dikimi ve yeşillendirme fikri Veysel Eroğlu tarafından ortaya atılır. Ziraat mühendisi olarak bu fikri daha da geliştiren SBB Başkanı Ekrem Yüce,  İSKİ ve Orman Bölge Müdürlüğü ile gerekli hukuki anlaşmaları yaparak atıl kalan toplam 3000 dönümlük ölü araziyi yaklaşık 2 milyon adet bitkinin üretildiği dev bir tarım projesine dönüştürerek bir hayali gerçekleştirir.

 

Sakarya Botanik Vadisi çok amaçlı birçok katmanın bir araya gelmesiyle oluşuyor. İçinde; tıbbî ve aromatik bitki çalışmaları, ıhlamur ağaçları, arıcılık çalışmaları, bisiklet yolları ve hemşerilerimizin aileleriyle vakit geçirebilecekleri yürüyüş yolları bulunan proje Sakarya için hem gelir kaynağı oluyor hem de bölgedeki doğal yaşam alanı canlanıyor.

Şehrimizin kuzeyindeki Karadeniz sahiline paralel uzanan Sakarya Botanik Vadisi’ne çeşitli türlerde 1.961.336 adet bitki ekilmiş.  

Avrupa’dan gelen talep üzerine bölgeye 217.000 adet tohumdan fidelik yetiştirilmek üzere kediotu dikimine başlanmış. Ekim ve dikim zamanları geldikçe yeni ilaveler yapan Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Orman Bölge Müdürlüğü ile ortaklaşa diktiği adet bazında bitkiler şunlar:

433.907 lavanta, 174.022 adaçayı, 558.208 biberiye, 300.601 kekik, 9.035 ıhlamur, 32.415 akasya, 45.848 defne, 83.500 kuşburnu, 20.000 gül, 2.500 ahududu, 2.500 böğürtlen, 21.000 limon otu ve 3,5 dekar susam-çörek otu.

 

Sakarya Botanik Vadisi projesinin üretim kapasitesi arttıkça farklı türde bitki çeşitleri ilave ediliyor.

(Devam edecek)