Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre dünya bal üretiminde Çin ilk sırada, (444 bin ton) Türkiye ikinci, (109 bin ton) Kanada ise (80 bin ton) üçüncü sırada yer almaktadır. Bal üretiminde lider konumda olan Çin, toplam dünya bal üretiminin %24’lük kısmını karşılamaktadır. Dünya bal üretiminde ikinci sırada yer alan Türkiye, ihracatta ise ne yazık ki 22. sırada yer almaktadır. Türkiye’de üretilen balın büyük bir bölümü yurt içinde tüketildiğinden, toplam bal üretiminin sadece %5,1’i ihraç ediliyormuş.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de 2023 yılında bal üretiminin 121,2 bin ton olacağı tahmin ediliyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin son üç yıllık çabalarıyla Türkiye bal üretim kapasitesinin %20’sinin Sakarya’daki arıcılar tarafından üretiliyor olması şehrimiz adına gurur verici. Umarım daha da artar.

Verilere göre Türkiye’de bal üretimi 2021 yılında 96.344 ton olarak gerçekleşmiş. Arıcılık yapan işletme sayısı bir önceki yıla göre yüzde 7,87 oranında artarak 89.361 adet olmuş. Koloni sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında artarak 8.733.394’e yükselmiş.

Ülkemizde en çok bal üretilen iller Ordu, Muğla, Adana, Sivas, Aydın illerimiz. Son beş yılın bal üretim miktarları değerlerine bakıldığında Ordu, Türkiye’de birinci sırada yer alıyor.  Ordu, fındıktan sonra arıcılıkta yatırım yaparak katma değer üretmiş, Almanya ve İngiltere’ye 52 ton bal ihraç etmiş.

Şimdi gelelim şehrimize.

2019 yılında Başkan Ekrem Yüce’nin talimatlarıyla arıcılara destek olunması için hayata geçirilen elli dört katılımcılı Arıcılık Projesi (KAP54) çalışma ve kararlılıkla geçen üç yılın sonunda 2022 yılında elde edilen rekor başarı ortaya çıkmış.

Marmara Belediyeler Birliği’nin “Altın Karınca” ödülü verdiği projeye dâhil olan Sakaryalı üreticiler 2022 yılında toplam 29 ton bal üretimi gerçekleştirip 5 milyon gelir sağlamış. Saf bal haricinde ilaveten bir ton polen/propolis, bin 685 adet ana arı, 18 kg arı sütü, 220 gram arı zehri ve 700 adet oğul arı üretimi yapılmış.

Şehre hizmet ve yönetim konusunda farklı ve öncü bir vizyona sahip olan Başkan Ekrem Yüce ve SBB, tarım ve gıda konusunda ürettiği projelerle çiftçiye, üreticiye, şehrin geleceğine güçlü bir destek sunmasına rağmen yapılan belediye hizmetlerinin halkın gözünde yeterince anlaşılamadığı kanaatindeyim.

Şehir halkı, hayata şehir merkezinde oturduğu yerden bakar. Civar ilçeler de ve geleceğe dönük yapılan işlerin, zaman gerektiren büyük projelerin farkında olmaz çoğu kez.

Yerli üretimle ülke ekonomisine maksimum seviyede girdi sağlayarak “ Türkiye Yüzyılı”nın öncü şehirleri arasında olmaya namzet Sakarya’da kuşkusuz ki Büyükşehir Belediyesi şehrin kalkınmasında lokomotif güçtür. SATSO ve SAÜ’nün katkılarıyla umarım ki yakın gelecekte şehrimiz Uluslararası Marka Kent idealine ulaşır.

Yurt için ve yurt dışından gelen misafirlerime bal hediye ederim. Atatürk Bulvarı’nın, Uzunçarşı’ya bakan köşesindeki Şemsiyeli Park’ta bulunan Bal 54 satış ofisinden alışveriş yapmak için gittiğimizde misafirlerim: “Nerenin balı?” diye soruyorlar. Şehrimizin yaylalarında üretilen bal, Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde marka kent imajına katkıdır.

Belçika’nın Brugge kenti tüm dünyada el işi dantel ürünleriyle marka kent olarak tanınır. Avrupa’da her şehir marka değer üretmek için kendi imkânlarını seferber eder. Küçük görmeyin.

*

Rabbin bal arısına: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların yaptıkları çardaklardan kendine evler (kovanlar) edin. Sonra meyvelerin her birinden ye ve Rabbinin sana kolaylaştırdığı yaylım yollarına gir, diye vahyetti. Onların karınlarından renkleri çeşitli bir şerbet (bal) çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Elbette bunda düşünen bir kavim için büyük bir ibret vardır.” (Nahl Sûresi. 16/68-69)

"Bal arısı" anlamına gelen "nahl", aynı zamanda Kur’ân’da bir sûre ismidir. Sûrede; su, süt veren hayvanlar, hurma, üzüm ve özellikle bal arısı ve baldan söz edilmektedir. Bal, şifâdır.