Bir ev kiraladınız, bir yıllık kira sözleşmesi imzaladınız ,her şey yolunda giderken evlendiniz veya tayininiz çıktı. beklenmeyen bir durumun meydana gelmesi nedeniyle evin kira süresi sona ermeden tahliye etmeniz gerekebilir.Altıncı ayda evden çıkmak zorunda kaldınız.Kalan altı ayın kira borcunu ödemek zorunda mı kalacaksınız yoksa sözleşmenizi feshedebilecek misiniz?

Türk Borçlar Kanunu’nun 325. Maddesi sorumuzun cevabı oluyor;

 “Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması halinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer.

Kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten kasten kaçındığı yararları kira bedelinden indirmekle yükümlüdür.”

Kanunda açıkça belirtildiği gibi, fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri veren kiracı makul bir süre için bedel borcunu ödemeye devam edecektir. Maddeyi dikkatle incelemek gerekirse, burada sadece bedel ödeme borcunun değil diğer tüm yükümlülüklerin ( temizlik ve bakım site aidatı giderlerini ödeme borcu, ), kiralananın yeniden benzer koşullarla kiralanabilmesi için gerekli olan makul bir süre ile devam edeceği düzenlenmiştir.

Erken tahliye edilen taşınmazın yeniden kiraya verilebileceği makul süre 3 ay ise kiracının sorumluluğu bu 3 ay ile sınırlıdır. Makul süre 3 ay olmasına rağmen, kiraya veren taşınmazı 2 ay sonra kiraya vermişse, eski kiracının sorumluluğu taşınmazın boş kaldığı bu 2 ay ile sınırlı olacaktır.Sıkça sorulan bu sorunun cevabını da buradan yanıtlamış olalım.Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..