Koronavirüsün ülkemizde de görülmeye başlamasıyla birlikte, bu durumun sosyal ve ekonomik hayatımızda birçok yansımaları oldu.

Fakat burada durumlar ikiye ayrıldı.

1.Gerçekten ekonomik sıkıntı yaşayan insanlar

2.Bu durumu lehine kullanıp ekonomiyi kilitleyenler.

Tabi bundan en çok etkilenen de kiracı olanlar ve başka şehirde kiracı olarak yaşayan öğrenci ve çalışanlar oldu.

Kiracının kira ödeme borcu askıya alınabilir mi?

Kira sözleşmesinde, kiraya verenin temel yükümlülüğü kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmak, kiracının temel yükümlülüğü ise kira bedelini ödemektir. 

İşsiz kalmak, gelirinin sona ermesi, hastalığa yakalanmak vs gibi nedenler kira ödeme yükümlülüğünü sona erdiren nedenlerden değildir. Yasal olarak kira sözleşmesine konu edilen konut kullanılmaya devam ettiği sürece kira ödeme borcu da devam edecektir. 

 Mücbir sebep, genel olarak yerine getirilmesi gereken bir taahhüdün, herhangi bir kusur olmaksızın, önlenemeyen, önceden öngörülmesi de mümkün olmayan deprem, sel, doğal afet, ölüm, iflas vs gibi nedenlerle yerine getirilememesi, bu sebeple de kısmen veya tamamen ifadan kaçınma, sözleşmeyi feshetme ve sözleşmeyi askı haline alma gibi haklar tanıyan bir sebep olarak kabul edilmektedir. 

Koronavirüsün, önceden öngörülemeyecek ve önlem alınamayacak olağanüstü bir hal olduğu kabul edilebilecek ise de, konut kiraları bakımından mücbir sebep teşkil edip etmeyeceği, sözleşmede mücbir sebep veya yaşanılan olağanüstü durum ile ilgili uygulanabilecek bir düzenleme mevcut olup olmamasına göre değişecektir. Bu nedenle öncelikle kira sözleşmesi hükümlerine bakmak gerekecektir.

Biz burada ne kadar resmi durumu yazmaya çalışsak ta ev sahibi ile kiracının arasındaki anlaşmayla konu çözüme kavuşacaktır. Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..