“İkisi de (birer kul ve beşer olarak) yemek yerlerdi.” 5/75

Yukarıda meali verdiğim ayeti kerime Hz. Meryem ve oğlu İsa as peygamberden söz etmekte ve onların ilah olamayacağını anlatırken her ikisinin de yemek yediklerinden bahsetmektedir. Bu ayetin bir açıklamasında şu cümleyi okudum: “Onlar yemek yedikleri için tuvalete giderlerdi, yani helaya gidenden ilah olmaz ve ona tapılmaz.” (Tabii cennette ki yaratılış ve durum farklıdır).

İnsan peygamber de olsa def’i hacete ihtiyaç duymaktadır. Bu sebepledir ki İslam’ın temizlik anlayışında necasetten taharet, istibra (İdrar yaptıktan sonra, şahsa, şartlara ve hatta yaşa bağlı olarak az veya çok sızıntı gelebilir. Bu sızıntıların tamamen kesilmesi için bir süre beklemeye istibrâ denir) ve istinca (tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra dışkı ve idrar kalıntısını su vb. şeylerle temizleme) önemli yer tutmaktadır.

Müslümanın tuvalet temizliği namazın farzlarındandır. Abdest ve namazdan önce dikkat edilmesi gereken hususların başında gelmektedir. Bu işe gereken ehemmiyeti vermeyenler şöyle uyarılmıştır: “Nebi buyurmuştur: «İdrar sıçramasından kaçının. Çünkü kabir azabının çoğu idrar sıçramasından olmaktadır.”

Resûlullah yanından geçmekte olduğu iki mezar hakkında şöyle buyurdu: “Bu ikisi, kendilerince büyük olmayan birer günahtan dolayı azâp görüyorlar. Evet, aslında (günahları) büyüktür. Biri koğuculuk yapardı. Diğeri ise, idrarından sakınmaz, iyice temizlenmezdi.”

Konuya dönecek olursak bizim toplumumuzda tuvalet konusunda bir hassasiyet olmakla birlikte umuma açık yerlerde yaşanan sıkıntıları ve yanlışları da görmezden gelemeyiz. Bazı umumi tuvaletlerde maalesef hoş olmayan duvar, kapı yazıları ve kullanım hataları herkesin malumudur. Burada tadat olunamayacak kadar bilgiyi tuvalet görevlilerinden öğrenebiliriz. Lütfen çocuklarımıza tuvalet kullanma adabını öğretelim ki ortak kullanım alanlarında sıkıntı ve tehlikeler yaşamayalım.

Öncelikle biz insanlara ve özellikle Müslümanım diyenlerin tuvalet kullanımına dikkat ve özen göstermeleri gerekir. Pandeminin ilk günlerinde cami tuvalet ve abdestliklerinin kapatılmasının yanlış ve anlamsız olduğunu da özellikle belirtmek isterim. Namaz kılan Müslümanlara büyük sıkıntı vermiştir.

Diğer bir husus ise şehirlerin büyümesiyle birlikte ve 24 saat hareketli insanlık maalesef şehrimizde gece gidebilecek bir tuvalet bulamamaktadır. Namaz kılan kadınların tuvalet ve abdestlik sorunu ise daha büyüktür. Namaz saatlerinin değişkenliği gibi birçok sebeple insanımız mağduriyet yaşamaktadır. Şehrin merkezinde ki tuvaletin 24 saat açık olması gerekmektedir. (şimdi saat 5-23 arasıdır) Kapalı olduğu zaman birçok mağduriyetle beraber bazı kişiler ihtiyaç anında kapalı dükkânların kenarına ihtiyacını görmekte ve esnaf sabahları sokağını yıkamak durumundadır. Bilinsin ki toplumun bu ihtiyacını cami tuvaletleri gidermektedir. Bazı cami tuvaletlerinin de gece kapalı olduğu göz önüne getirilirse meselenin önemi sanırım daha iyi anlaşılacaktır. Bu sebeple şehir merkezinde ki kadın ve erkek tuvaletinin 24 saat hizmete açık olması dinin ve insanlığın gereğidir. Temizlik medeniyeti tuvaletten başlar. Lütfen tuvaletleri temiz kullanalım ve bu ihtiyacı görmemezlikten gelmeyelim.