Hepimiz, sevdiği kadın için Babil'in Asma Bahçeleri'ni yaptıran kralı duymuşuzdur ama çok azımız bu kralın gerçek adını bilir. Bu kral, isminin ikincisi Nebukadnezar'dır.

Her ne kadar Babil'in Asma Bahçeleri'yle tanınmış olsa da, Hristiyan ve Musevi yazıtlarında da ciddi bir yer edenmiş olan Nebukadnezar, Yahudilerin Babil sürgünün bir numaralı aktörüdür. Ortadoğu'yu birleştiren ve bunu yaparken Kudüs'ü yakıp yıkan Nebukadnezar, Filistin seferinin sonunda 12 Yahudi kabilesini Babil'e sürgüne yollamıştır.

Rüyalara kafayı takmış olan kral, bir gün uyandığında gördüğü rüyayı hatırlayamaz. Babil'in ünlü astrologlarından ve alimlerinden bu rüyayı kendisine hatırlatıp, yorumlamalarını ister. Alimler ve astrologlar bu rüyayı hatırlatamayacaklarını, bu gücün sadece tanrılara ait olduğunu söylerler. Nebukadnezar öfkelenip Babil'deki tüm alimlerim öldürülmesini emreder.

Sürgünle beraber Babil'e gelen Peygamber Danyal da bu alimler arasındadır. Peygamber Danyal, masumların ölmemesi için krala rüyasını hatırlatıp kralın rüyasını yorumlayabileceğini söyler. Bunun üzerine kralın huzuruna çıkarılır ve kral rüyasını anlatmaya başlar. Rüyada bir heykelin Babil'in ortasında yükseldiğini, bu heykelin başının Nebukadnezar'ın altın kaplanmış başı olduğunu, yine aynı heykelin vücudunun gümüşten, eteğinin bronzdan, bacaklarının demirden ve ayaklarının kilden olduğunu söyler. Kral şaşkınlık içinde rüyayı yorumlamasını ister ancak Danyal tereddüt eder. Çünkü bu rüyanın anlamı Babil'in yok olacağıdır. Kralın emrine karşı gelemez ve rüyayı yorumlar. Yorum üzerine zaten adli dengesi bozuk olan kral, iyice keçileri kaçırır ve hayvanlar gibi otlanmaya başlar. Bu olaydan sonra da uzun yaşamaz. Nebukadnezar'ın ölümünden kısa bir süre sonra kehanet gerçekleşir ve krallık, Medler tarafından yıkılır.

Bu hikayenin Matrix ile ne alakası var dediğinizi duyar gibiyiz. Tam bu noktada size şunu hatırlatmak isterim ki; Morpheus'un gemisinin adı Nebuchadnezzar. Rastlantı olarak görebilirsiniz ama Morpheus'un adının Yunan mitolojisindeki Düş Tanrısı'ndan gelmesi ve Morpheus'un, Neo'yu yani Hristiyanlıkta Mesih'le bir çok konuda örtüşen bir karakteri aramaktadır. Mesih inancını oluşturan nokta da Hristiyanlık'ta, yazının bir önceki paragraflarında anlatılan konuyla yapılan yorumlardan çıkarıldığı göz önüne alınırsa, hiç de garip değildir. Nebuchadnezzar'ın borda numarasına bakarsak "Mark 3 No:11" olduğunu görürsünüz. Markos İncili 3. babın 11. mısrasına bakarsak ise Mesih inancının müjdelendiği bir ayet olduğu görülüyor.

Matrix, bu zamana kadar yapılmış en felsefik filmlerden biridir ve olay örgüsünün her bir adımı bir bilmecedir. Matrix izleyenlerinden kırmızı hapı alanlar "gerçek dünyaya" asla eskisi gibi bakamayacak şekilde etkilenir ve bu ayrıntı dünyasının içinde kaybolur giderler.

Matrix, sadece Matrix değildir...Yani adamlar her şeyi kendi fikirlerinin devamı için kullanıyorlar. Boşuna hiçbir şey yapmamak anaysaları .

Kaynak:  Matrix ve Felsefe - Olimpos Yayınları