Merhaba Sevgili arkadaşlar,

Artık Yenisakarya Gazetesi sayfalarında yemek kokuları duymaya başlayacaksınız.

Ben Türkiye Aşçılar Federasyonu Kadın Kolları ve Sakarya Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Hatice Akman, okurken kokusunu hissedebileceğiniz farklı tariflerle Yeni Sakarya Gazetesi'nde bir aradayız.

Sıcak yaz günlerinde ve yaklaşan Ramazan Bayramı'nda sizleri serinletecek tatlı tarifiyle başlangıç yapmak istiyorum. Bugün sizlerle Soğuk Baklava yapacağız.

Şerbetli tatlıları sevenlerin vazgeçemeyeceği lezzetler arasında yerini aldı . Sizlerle paylaştığım tarifi adım adım takip ederseniz kolaylıkla yapabilirsiniz. Hem görünümü hem de sunumuyla iştah kabartan soğuk baklava tarifi deneyenlere afiyet olsun.

SOĞUK BAKLAVA MALZEMELERİ

800 gram baklavalık yufka (BİR PAKET)

300 gram tereyağı

2 yemek kaşığı Aycicek yağı

İÇ HARCI

(hangisini tercih ederseniz)

Fındık

Antepfıstığı

Ceviz

SÜT ŞERBETİ İÇİN;

1,5 litre süt

2 su bardağı şeker

1 paket vanilya.

ÜZERI IÇIN;

1 paket sütlü rendelenmiş ÇİKOLATA

Toz Antep fıstığı

Toz NESQUIK

SOĞUK BAKLAVA NASIL YAPILIR?

Tatlımıza önce şerbetini yaparak başlayalım.

Bir tencereye sütü ve şekeri alarak kaynayana kadar karıştıralım. 10 dakika kısık ateşte kaynatalım ve soğumaya bırakalım. Bir yandan da bir tencereye tereyağı koyup eritelim sıvı yağını da ekleyelim,

*Erittiğimiz yağın köpüğünü beyaz ayranını alalım yoksa tereyağ yanar!

Baklava yufkalarımızı tepsinin boyutuna göre keselim. Tepsimizi erittiğimiz tereyağı fırça yardımı ile yağlayalım, her iki katta bir yufkamızı yağlıyoruz bu şekilde üst üste 20 kat yufka elde ediyoruz 20 katında iç malzemesini ekliyoruz. Ve aynı şekilde üst katının yufkalarını yerleştiriyoruz 2 yufka bir yağ şeklinde tepsiye dizelim.

*Yufkaları yağlarken fırça ile serpiştirerek yapalım sonrasında fırça yardımı ile yufkanın her yerine tereyağımızı sürelim.

Tatlımızı kesmeye başlayalım. Karelerin boyutu size kalmış. Önce uzunlamasına keselim ve artan yağımızı tepsinin her yerine Eşit miktarda yemek kaşığı ile dağıtalım.

170 derecelik fırında alt-üst fansız ayarda üzeri kızarana kadar pişirelim

*Şerbet soğumuş olacak tatlı ılık olacak buna dikkat edelim.

Üzerine toz NESQUIK serpiştirelim ve rendelenmiş çikolata ile süslemeye devam edelim. Antep fıstığı ile süsleyelim ve dolaba atıp 4-5 saat dinlendirip servise edebiliriz.

*Kakao tercih edebilirsiniz fakat kakao şerbet ile ıslandığında baklavanın görüntüsü değişiyor ben tercih etmiyorum.

Afiyet olsun

İyi bayramlar diliyorum.