Bu parka ilk önce “KENTPARK” adı verildi.

İsabetli bir isim olmamıştı.

On yıl civarında bu isim kullanıldı.

Sonra, park yerinin mazisine uygun olarak “ZİRAİ DONATIM PARK” oldu.

Doğru olan bu isim idi.

Zira, asra yakın bir geçmişi olan ZİRAİ DONATIM FABRİKASI” burada idi.

Zirai Donatım’ın; hem Sakarya hem de ülkemiz için mühim bir kurum idi.

Zirai alet makine teknolojisine ve üretimine, dolayısıyle, hem Sakarya hem de Türkiye ziraatına önemli katkıları olduğu gibi, Sakarya için ayrıca mühim bir iş, istihdam ve aş kapısı olmuştur.

Binlerce insanın çalıştığı, ömürlerinin en önemli kısmını bu kuruma verdiği, emeklilik hakkı kazandığı, binlerce insanın bu kurumla ilgili nice hatıralar taşıdığı, nicelerinin gelip geçtiği, en üst idari hizmetkarından en alta kadar Sakarya insanına tarih olmuş, hafızası dolu ve geniş bir hayat hikayesine sahiptir.

Dolayısıyla Sakarya tarihinde ve hafızasında önemli yer tutmaktadır.

Bu kadar önemli bir kurum, büyük bir talihsizlikle kapatılmış, üretim ve istihdamdaki varlığına son verilmiştir.

Ülkemiz de bunun gibi çok sayıda fabrikanın kapatıldığı veya satıldığı gibi.

Kapatılması büyük bir kayıp iken, hiç olmazsa ismi yaşatılmalı, fiziki varlığını kaybettiğimiz gibi, manevi varlığını ve tarihini yok etmemeli, mezara gömmemeliyiz.

Sadece isminin yaşatılması yeterli değil, adına birde ZİRAİ DONATIM MÜZESİ kurulmalı, bütün bir geçmişi, ürettiği aletlerden birer numuneden tutunda, tarihi ile ilgili bilgi ve belgeler, resimler, çalışanlarıyla ilgili ne varsa bu müzede toplanmalı, sergilenmelidir.

Bu mevzuda geçmişten günümüze birkaç makale yazmış, bu önerileri tekrarlamış, B.Şehir Çözüm Masası’na da göndermiş bulunmaktayım.

Yapılacak ilk iş; kurumun arazisi üzerinde yer alan parka ZİRAİ DONATIM PARK isminin verilmesi idi ve bunun gereği de birkaç yıl önce doğru bir karar ile yapılmış ve bu isim verilmişti.

Şimdi tekrar değiştirilmesi uygun olmamıştır.

Rahmetli Aziz Bey’in isminin verilmesini elbette hak etmektedir. Bu yönüyle hiçbir sorun yoktur.

Sorun; kent için değerli bir isim olan Aziz Bey’in yaşatılması değil, bir değerli isim yaşatılırken, bir başka değerli kurumun isminin öldürülmesidir.

Rahmetlinin isminin verilebileceği, bendenizin de dahil olduğu O’nun döneminde yapılan başka mühim tesisler mevcuttur.

Sakarya kent merkezi için, belki de Zirai Donatım park’tan da önemli “SAKARYA KENT MEYDANI”, Palmiye caddesi, Sakarya için ilk olan modern Katı Atık Tesisi, Serdivan’daki M.A.Ersoy caddesi, Çevre yolu, Yenikent Bulvarı, Yenikent Parkı ve zannediyorum AKM gibi mühim tesisler vardır.

Başta Kent Meydanı olmak üzere bunlardan birine ismi verilebilirdi ve verilmeliydi.

Kent Meydanı’na da yanlış bir tercihle “Demokrasi Meydanı” ismi verilmiş, kanaatimizce doğru olmamıştır.

15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra insanlar buraya “Dimoskratia” için değil, “MİLLİ İRADE” için toplanmış, bunun için günlerce burada sabahlamış, nöbet tutmuştur.

Olsa olsa bu meydanın ismi “MİLLİ İRDE MEYDANI” ya da “MİLLET MEYDANI” olabilirdi ve olmalıydı.

Tam da bu zamanda, Aziz Bey’in ismi söz konusu olduğunda, ismi bu meydana verilebilir, hem meydana verilen yanlış isim ortadan kalkmış, hem de, O’nun döneminde yapılmış bu önemli meydana Aziz Bey’in ismi verilebilir, hatırası burada yaşatılabilirdi, yaşatılmalıydı. Zirai Donatım ismine de dokunulmaz, o mühim kurumun ismi ve hatırası da park ta yaşatılabilirdi, yaşatılmalıydı.

Mühim bir husus ta, sık sık isim değişikliği zaafiyeti, yanlışıdır.

Bir yere bir isim verileceği zaman, iyi düşünülmeli, geniş istişare yapılmalı ve bir kere verildi mi, bir daha değiştirilmemelidir.

Kentpark’ın bu üçüncü kez isim değişikliğidir.

Bu metot yol olur, yarın başkalarına da örnek, keyfiyet ve meşruiyet sağlar. Bundan kaçınılmalıdır. Çok büyük bir gerekçe ve zaruret olmadan İSİM DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLMEMELİDİR.

Netice olarak, ZİRAİ DONATIM PARK’ın isminin değiştirilmesi, Kurumun yegane hatırası olarak kalan isminin de yok edilmesi doğru olmamıştır ve bu karar düzeltilmelidir.

Rahmetli Aziz Bey’in ismi de mutlaka bir yere verilmeli, yaşatılmalıdır. Kanaatimizce isminin verileceği yer KENT MEYDANI olmalıdır. Veya uygun görülecek bir başka yer.