1-ADA EKSPRES’İN MERKEZ GAR’A GELMESİ 

                ADAPAZARI EKSPRES, yaklaşık on yıldır şehirden kovuldu. Şehrimiz için en büyük ihtiyaç ve eksiklik olarak hala çözüm beklemektedir. 

               ADA tıreni; dünyanın ve ülkemizin hiçbir yerinde olmayan bir yaklaşımla, önce Arifiye’ye, sonra da M. Paşa’ya kovuldu. Hala da M. Paşa’dan şehir merkezine gelmemiş bulunmaktadır. Bir hafta öncesine kadar durum bu idi ve hala farklı bir bilgiye sahip değiliz. 

              Müsebbipleri bilinmekte ve halkımız tarafından takip edilmektedir. 

             Artık bu garabet son bulmalı ve daha iyisi hala olmayan asırlık kazanım tekrar iade edilmeli, tıren Merkez Gar’a gelmelidir. Bir gün daha gecikmeden! 

            2- TIREN KALKIŞ SAATLERİNİN ESKİ SIKLIĞA ULAŞTIRILMASI 

                 Halen tıren merkeze gelmeyip, M. Paşa’dan kalktığı gibi, yanılmıyorsak üç sefer gibi sembolik bir hizmet ile çalıştırılmakta, bu haliyle hiçbir işe yaramamaktadır. Tez zamanda eski sıklığa ulaştırılmalıdır. 

            3- HAYDARPAŞA GARI’NA KADAR GİTMEMESİ 

                ADA Tıreni uzun zamandır H. Paşa Garı’na gitmemekte, Pendik nihai ulaşım noktası olarak çalışmaktadır. Bu eksikliğin de bir an önce düzeltilmesi ve tırenin bir an önce H. Paşa’ya kadar gitmesi sağlanmalıdır. 

            4-TARİHİ M. PAŞA GAR YIKILMAMALIDIR 

            Asırdan fazla şehrimize hizmet vermiş, Sakarya-İstanbul demiryolu hattının şehir merkezinde ayakta kalabilmiş tek yapısı ve tarihi eser olan M. Paşa Gar yıkılmamalı, yol için başka alternatif çözümler aranmalıdır. 

           5-MERKEZ GAR’A ESKİ MİMARİSİ GİYDİRİLMELİ, GAR’A BENZETİLMELİDİR 

            Eski tarihi Gar vaktiyle yıkılmış, bir tarihi eser ortadan kaldırılmış, ama maalesef yerine, bırakınız daha iyi bir Gar binası yapmayı, Gar’a benzemeyen beton yığını bir yapı yapılmıştır. 

            Gar binaları, şehirlerin merkezinde, nitelikli ve sembol binalardır. Şehre tarihi bir hava verir, insanları maziye taşırlar. 

             Bu nedenle Adapazarı Gar, yıkılan tarihi Gar’ın mimarisinden esinlenerek giydirilmeli, taş kaplanmalı, Gar’a benzetilmeli, şehrin  merkezinde, adını taşıyan meydana hakim , şehre bakan ve kent merkezine nitelik katan bir Gar haline getirilmelidir. 

           6-MEVSİMLİK DEĞİL, ÇOK YILLIK ÇİÇEKLER DİKİLMELİDİR 

            Başta Lale olmak üzere mevsimlik çiçekler, adı üzerinde kısa ömürlü olmakta, işçilik ve maliyetine değmeyen, bir nevi israf mahiyetindedir. 

            Özellikle Lale, 15-20 günlük bir ömür ile tamamen israf olup, geçen senelerde çok fazla dikilerek, milyonlarca lira kısa bir süreliğine heder edilmiştir. Bu sene Lale dikilmediğini görmüş olup, doğru bir karar verildiği kanaatindeyiz. 

            Diğer mevsimlik çiçeklerde, Lale kadar olmasa bile, bir iki aylık bir süre yaşamakta, bizim gibi işsizi, açlık ve yoksulluk sınırında milyonlarca insanı olan ülkeler için, son derece lüks ve israf olmaktadır. 

             Bütün bunların yerine, bir defa dikilip, yıllarca yaşayıp, hizmet veren çok yıllık çiçeklere yönelinmeli ve bu israfa son verilmelidir 

             Lale ve diğer mevsimlik çiçeklerden de tümüyle  vazgeçilmeyip, numune olmak üzere, şehrin birkaç noktasına dikilmeli, farklı çeşitler olarak ve istisnai tarzda sergilenmelidir.. 

           7-SERDİVAN ÇARK KÖPRÜSÜ YAYA YOLU 

            Adapazarı Çark caddesini, Serdivan Çark caddesine bağlayan, aynı zamanda iki merkez büyük ilçeyi birbirine birleştirip kavuşturan köprünün, Serdivan yönünde sol yaya yolu, çok daracık olup ( yarım metreden bile az ), bu kadar büyük bir ana artere cevap verememekte, tırafik güvenliğini de tehdit etmektedir. 

              Sözkonusu köprünün sol yaya yolu genişletilmeli ve köprü bakım ile nitelikli ve estetik hale getirilmelidir. 

           8-BOSNA ANITI 

               Bosna anıtı; yanlış bir yere yapılmış, her tarafı yol olan, yol ortasında ulaşımı zor bir ada gibi, insanların ziyaret edemediği, , ulaşsa bile dar bir alana sıkıştırılmıştır. Atavatan, evlad-ı Fatihan, büyük bir soykırım mağduru ve Aliye İzzet gibi bilge bir liderin hatırası ile çok daha iyi bir yere ve çok daha nitelikli yapılmalıydı. 

                    Zaman zaman yanından geçerken bakımsızlığı da dikkat çekmekte, en azından bitki bakımı, zemin, bayrak ve anıt temizliği titizlikle yapılmalı, pırıl pırıl ve pirpak tutulmalıdır. 

           9- Z. DONATIM PARK FISKİYELERİ 

               Z. Donatım park fıskiyeleri, pandemi döneminde bile, yani yaklaşık birbuçuk yıldan beri, sokağa çıkma yasağı olan günlerde dahi, yaz kış ve gece gündüz çalışır halde tutulmuş, bu durum halkın dikkatini çekmiştir. 

                Bir hayli ceryan tüketimi olan bu fıskiyelerin, sokağa çıkma yasağı olan günlerde, kış mevsiminde ve gece belli bir saatten sonra çalıştırılmaması ve israfın önüne geçilmesi uygun olacaktır. 

                10-ÇARK DERESİ TEMİZLİĞİ 

                    Şehrin tam merkezinden geçen ve menbası şehre yakın ve kenarında bulunan, kontrol ve takibi kolay olan  Çark deresi, maalesef hala temiz tutulamamakta, zaman zaman bulanıklık ile balık katliamları yaşanmakta, kenar şevleri zaman zaman çöplerle kaplanmakta, su üzerinde çöp ve ekmek kırıntıları ile hem içtiğimiz, hem de temizlendiğimiz bu büyük nimet, mucize  hayat iksirimiz kirletilmektedir. 

                    Bedenimiz, giysilerimiz ve evimizin içi dahil, en son kirletebileceğimiz yer derelerimiz ve bilumum sularımız olmalı, ana mecra uzunluğu çok uzun olan derelerin yanında, çok kolay kontrol edilebilecek, hatta kameralarla bile izlenip takip edilebilecek bu deremiz, artık temiz tutulmalı, suyu ve yatağı pırıl pırıl olmalıdır. 

                    Bulgaristan’da ataşehrimiz Kırcaali’ye bir ziyaretimizde, şehrin içinden geçen ve yanılmıyorsam adı Arda nehri olan suyu görmüş, Bulgaristan şartlarında bile temizliğine hayran kalmıştım. Birçok dünya ülkesinde de durum böyle olup, bu konuda çok geride olduğumuz herkesçe bilinmektedir.