Limonlu su

Sağlıklı beslenme siteleri ve zayıflama bloglarına baktığınızda en sık gördüğünüz konular arasında limonlu su başlarda gelir. Peki limonu bu kadar önemli kılan şey nedir? Yüksek miktarda C vitamini içeriyor olması, antioksidan olması, aroma ve lezzet verici olması, fresh bir tadının olması belki de sebeplerin başında geliyor. Peki bunlar ne kadar doğru, işte limon ve limon suyu hakkında merak ettikleriniz.

Limonun faydaları hakkında bilinen yanlışlar

1.Detoksifikasyon özelliği

Limon meyveler arasında yüksek C vitamini içeren bir meyve. Gerek C vitamini gerekse içeriğindeki diğer biyoaktif maddeler karaciğerdeki detoksifikasyon enzimlerini etkileyebilir. Ancak bu durum hiçbir gıdada olmadığı gibi mucizevi bir etki değildir. Limon veya limon suyunun insan vücudunda detoks yapmasına yardımcı olma derecesi belirsizdir.

2. Limon suyunun zindelik vermesi ve canlılık hissiyatı

Birçok kişi limon yemenin veya limonlu su içmenin kendisine enerji verdiğini, canlandırdığını iddia eder. Fakat gerçekten limon suyunun bizleri canlandırdığı fizyolojik olarak doğru mu? Ne yazık ki henüz böyle bir kanıt sağlanamamıştır.

3. Limonlu suyun sindirime iyi gelmesi

Limon suyunun midede, bağırsaklarda ya da safra asidi üzerinde herhangi bir etkisinin olduğu gözlemlenmemiştir.

4. Limon suyu vücudu asidik ortamdan korur

Ne yazık ki bu konu üzerinde yeteri kadar çalışma yapılmış bir konu değildir. Son zamanlarda moda olan alkali beslenme ise çokta geçerli bir uygulama değildir. Aldığımız gıdaların insan vücudunun pH’ı üzerinde çokta kayda değer bir etkisi yoktur.

LİMONLU SU ZAYIFLATIR MI ?

Bu başlığa ayrı ve daha ayrıntılı bir şekilde değinmek istedim. Çünkü birçok insan, zayıflama düşüncesi ile masasında limonlu suları eksik etmiyor. Sabah uyandıklarında metabolizmalarını hızlandıracağını düşünerek elma sirkesi ve limon suyunu içiyorlar. Şunu net bir şekilde söylemeliyim ki bu uygulamalar ağırlığınız üzerinde çok ama çok daha az etkiye sahip. Eğer bunları yapmak size motivasyon sağlıyorsa, tüketmekte zorlanmıyorsanız ve mide problemi yaşamıyorsanız yapmanızda bir sakınca yok.

Limon sadece bir meyvedir ve meyveler genel itibariyle tüketim miktarına ve sıklığına dikkat edildiği sürece sağlıklıdır. Hiçbir gıda tek başına mucizevi etkilere sahip değildir. Bu nedenle hiçbir gıdanın tüketiminde aşırıya kaçınılmaması gerekmektedir.