Herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve oruç tutmak isteyen Müslümanların, iftar, sahur ve ara öğünlerde gerekli makro ve mikro besin öğelerinden olan enerji, protein, vitamin ve mineralleri yeterli ve dengeli bir şekilde alabilmeleri için sizlere bir yazı hazırladım.

Bu yıl Ramazan ayında 16-17 saat aralığında süren açlık ve susuzluk durumu söz konusudur. Yapılan birçok bilimsel çalışmada Ramazan orucunun vücuttaki metabolizmayı yavaşlattığı belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre beslenme programımız normal vücut ağırlığımızı korumak veya vücut ağırlığı kazanmamayı destekleyecek şekilde olmalıdır. Oruç sırasında baş ağrısı ve hazımsızlık gibi minör, böbrek ve sindirim sorunları gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle sağlıklı kalmak, dengeli bir beslenme programı sürdürmek ve sedanter(hareketsiz) olmadan bir yaşam tarzını devam ettirmek önemlidir.
Oruçlu iken başlıca endişe edilen durum sıvı ve elektrolit dengesinin korunmasıdır.

Ramazan’da nelere dikkat etmelisiniz?

·         Ramazan ayında, oruç tutulan süre çok uzundur – mide ve sindirim sistemi uzun süre inaktif olması nedeniyle yemek yemeye başlarken 1 kase çorba ve 1 hurma ile başlanmalı ve 10 dakika ara verilmeli daha sonra Ana Yemeğe geçilmelidir. Bu öneri hazımsızlık ve sindirim problemlerini azaltır.

·         Ramazan ayında kişinin tatlı ihtiyacı artabilir. Bu gereksinim kalorisi azaltılmış tatlılarla giderilmeli. Şerbetli ve ağır tatlılar yerine komposto veya sütlü tatlılar tüketin.

·         Oruç tutarken vücut uzun süre susuz kalacağı için, iftar ve sahur arasında bol su içmeye özen gösterin.

·         Ramazan’da vücut ağırlığı kaybı görmek istiyorsanız günlük almanız gereken kaloriyi iftar ve sahur öğünlerine paylaştırın.

·         Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın bu şekilde daha az yağ almış olursunuz.

·         Kızartılmış besinler yerine fırında veya ızgara yada ev yemekleri tüketin .

·         Tuzlu besinler , salamura besinler , Salam , sosis su ihtiyacınızı artırıp susuzluk oluşturabilir tüketimine dikkat edilmelidir .

·         Sindirimi kolaylaştırmak adına yemekler yavaş ve çiğneme sayısını artırarak tüketilmelidir .