Halk arasında bir tabirimiz vardır. Sinekten yağ çıkarma diye. Bunu Dünyada en iyi uygulayan MEDENİ –MÜNEVVER –KALKINMIŞ AVRUPA ülkeleri. Bizim onlar gibi olmaya çaba gösterdiğimiz ülkeler.
Dünyayı asırlardır soydukları yetmiyormuş gibi futbol perdesi alında geri kalmış ülkelerder topladıkları çocuklarla nasıl bir köle düzeni kurduklarını anlatmak istedim. Belki birilerinin gözü açılır. En Medeni ve insan bizleriz. İnsaninsan gibi muamele eden bizden başkası olmadığını belki anlarlar.
Her yıl on beş binden fazla çocuk futbolcu olma hayalleriyle Avrupa’ya götürülüyor. Sadece İngiltere’ye iki binden fazla çocuk getirildi. Muhtemelen gerçek rakamlar bu verilerden daha yüksek.
Sahtekarlar kendilerini futbol menajeri olarak tanıtıp gençleri kandırıyor. Avrupa’da büyük futbol kulüplerinde oynama hayallerine kapılan gençler de herkesi herşeyi arkalarında bırakarak bu sahtekarlara yüksek ücretler ödüyor.
Bir şekilde vaat edildiği gibi Avrupa’ya ulaşan gençler kendilerini bekleyen bir kulüp elemanı görmediklerinde kandırıldıklarını anlıyor. Ancak iş işten geçmiş oluyor. Bu kez gençler insan ticareti yapan başka sahtekarların ağına düşüyor. Bu sahtekarlara kanan gençlerin çoğunluğu Güney Amerika ve Afrika’da yaşıyor.
Gerçekte ise Afrika ve Güney Amerika transfer sıklığının bu duruma neden olduğunu söyleyebiliriz. “Modern köle ticareti” denilen bu duruma diğer bir sebep ahlaksız “menajerlere” futbolcuları defalarca istismar etmelerine izin veren işe alım stratejileri oluyor. İş bulamama ve futbol transferindeki iyi  gelir Batı Afrika’daki insanları bir futbol menajeri olabilme yolunda umutlandırıyor. Belki sahtekarlık değil ama geleceği parlak bir oyuncu bulduğunu sanan herkes Avrupa’nın yolunu tutuyor.
Futbol adına gerçekleştirilen bu köle ticaretinin sona ermesi AB kulüplerinin mevcut sözleşmeleri revize etmesi ve istismara açık maddeleri iptal etmesiyle mümkün. Daha uygun diye AB dışından yetenekleri keşfedip kulüplere satmaya olanak tanıyan fırsatçı yaklaşımlar sona ermeli. FIFA’nın futbolcu yetiştirmedeki eşit olmayan yükümlülükleri de gözden geçirilmeli.
 Futbolcu olma konusunda AB dışındaki çocuklar için daha iyi güvenlik önlemlerine ihtiyaç var. Böylece futbolu bir gelir kapısı olarak gören Afrika topluluklarının gelişimi sağlanabilir ve vicdansız menajerler tarafından istismar edilen çocuk vakaları bir son bulabilir.
KAYNAK: the CONVERSATION