----

EKREM KARABERBEROĞLU KİMDİR?

Ünü çoktan Sakarya dışına taşmış, Türkiye’nin Futbolcu fabrikatörü denince ilk akla gelen ismi olan Ekrem KARABERBEROĞLU hoca, 1927 yılında Adapazarı Yenicami semtinde doğdu. Babası Yusuf Efendi Bosna’dan göç etmiş bir müderristi. Bosna’da Berberoviçler diye bilinen aile Türkiye’ye göçün ardından Karaberberoğlu soyadını almıştır.

İlerleyen zamanlarda hayatının neredeyse tamamını futbola ayıran Ekrem Karaberberoğlu, 1943 -1950 yılları arasında 17 yıl Sakarya’nın tek kalecisi olmayı başarmıştır. Ekrem hocanın futbolcuyken en büyük başarısı Yenicami semtinin takımı olan YILDIRIMSPOR’ un Türkiye Amatör Futbol şampiyonluğunu ilimize getirmesidir. (1960). Yıldırımspor’un hem kalecisi hem de antrenörü olan Ekrem hoca takımını Türkiye şampiyonu yaptığı yıl daha 33 yaşındadır. Futbolculuğunu şampiyonluk sonrasında  iken bırakır ve antrenörlüğe başlar  1967 yılında Hatice hanımla evlenen Ekrem Karaberberin; Esat, Erkan ve Engin isminde 3 oğlu olmuştur.  Ekrem hoca 87 yıllık ömründe Türk futboluna 20’nin üzerinde A milli futbolcu yetiştirmiştir. Ayrıca hocalığını yaptığı yüzlerce futbolcu çeşitli liglerde performans sergilemeyi başarmıştır. Sayısız profesyonel futbolcularından bazıları Oğuz ÇETİN, Aykut YİĞİT, Osman YILDIRIM, Rahim ZAFER, Aykut KOCAMAN, Turan SOFUOĞLU, Hakan ŞÜKÜR, İsmail YENİCE, Recep ÇETİN, Şaban YILDIRIM, İlker YAĞCIOĞLU, Esat KARABERBEROĞLU, Mustafa ÖZBEY(Kostik),

Bu başarının sırrı üç kelimedir. Çok çalışmak, Disiplin ve dürüstlük. Bütün bu başarılar, yetiştirilen futbolcular gündeme gelince Merhum Ekrem Karaberberoğlu hocanın cevabı şu olurdu.

----

“BİZ EĞİTİCİYİZ. GÖREVİMİZ HAYSİYETLİ İNSANLAR YETİŞTİRMEK. SPORTİF FAALİYET SONRA GELİR”. Ekrem KARABERBEROĞLU

EKREM HOCANIN KANUNLARI

Ekrem hoca kendisine her gelen öğrencisine ilk sorduğu soru “Gusül abdesti almayı biliyor musun” olurdu.

Her futbolcusuyla tek tek ilgilenen hocanın antrenmanlarda ve maçlarda kendisine has kuralları vardı. Eğer hocanın talebesiyseniz antrenmanlarda su içemez ve o izin verene kadar mola veremezdiniz. Futbolcusunun, maçlarda hakeme itirazını kesinlikle kabul etmezdi. Rakibe tekme atmak ve sert girmek kesinlikle yasaktı. Forma dışarıda tozluk aşağıda olamazdı. Kırmızı kart gören bir futbolcusu isterse haklı olsun bir daha forma yüzü göremezdi.

----

Ona  göre  başarının  sırrı  çok  basittir:  “Çok  çalışmak,  disiplin  ve  dürüstlük”. Unutmadan; değişmez bir kanun daha; “iyi karne getirmeyen forma yüzü göremezdi.

1 Nisan 2014 yılında mide kanaması rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı hastanede vefat etmiştir. Ekrem hocanın cenazesi doğup büyüdüğü semtten ve cemaati olduğu Yenicami’den kaldırıldı. Özellikle başta yetiştirdiği ünlü futbolcular olmak üzere spor camiasından çok yoğun bir katılım oldu.

Ekrem KARABERBEROĞLU, çocukluğunun bir bölümünü abisi Süleyman’ın terzihanesinde çırak olarak geçirmiş, diğer bölümünde ise mahalle futbol takımında kalecilik yapmıştır

SAKVA’da kendisiyle yaptığımız görüşme sırasında, babası hakkında oğlu Erkan şunları söyledi “Evde uyumlu ve sevecen babaydı. Bizlere hayata dair tavsiyeler verirdi. Maç günleri evde sonuca göre bir hava olurdu. Eğer çalıştırdığı takım galipse evde neşeli ve keyifli bir ortamoluşurdu. Ancak takım mağlup olduysa babama yaklaşmak mümkün olmazdı. Çok sinirli ve agresif olurdu. Biz de o huyunu bildiğimizden mağlup olduklarında yanına yaklaşmazdık. Bize de babamdan geçen bazı huylar vardır. Mesela ben bir futbol maçını seyrederken sürekli analiz ederek seyrederim. Kendi kendime o müsabaka ile ilgili sorular sorarım. Antrenörü ve yedek takımı takip ederim. Bu bize babamdan kalan bir mirastır. Rahmetli babam son yıllarını abimin vefatı dolayısıyla hep hüzünlü yaşadı. Bazen oturduğu yerde yere bakarak dalar giderdi” dedi.

----

SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN VEFA
2015 yılında yapılan Altyapı tesislerine’Ekrem Karaberberoğlu’ adı verilmişti. Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Serdivan’daki altyapı  tesislerine  Ekrem  KARABERBEROĞLU  isim verildi

----

Sakarya Büyükşehir Belediyesince yapılan açıklamada “Hemşerilerimizin önerileriyle oluşturulan anket çalışmamız ile Altyapı Tesislerimize ismini verdik. Vatandaşlarımızın da büyük bir çoğunluğunun isteği ile Türk futboluna önemli katkılar sağlamış Ekrem Karaberberoğlu hocamızın adı tesislerimizde yaşayacak. Ekrem Karaberberoğlu altyapı Tesisleri şehrimize hayırlı olsun” dendi.

EVLAT ACISI

Ekrem Karaberberoğlu hocanın yetiştirdiği yüzlerce futbolcudan biri de oğlu Esat Karaberberoğluydu. Sakaryaspor altyapısından yetişen Esat Eskişehirspor, Üsküdar Anadolu, Keçiören, Düzcespor, gibi takımlarda futbolculuk yaptı. 2003 yılında futbolu bıraktıktan sonra yardımcı hocalık yaptı. 11 Eylül 2010 yılında , Karabüksapor yardımcı antrenörü iken bir antrenman sonrası geçirdiği kalp krizi sonrası vefat etti.

O tarihlerde 80’li yaşlarında olan Ekrem hoca bu haberi aldığı andan itibaren evlat acısı ile içi yanmaya başladı. Onun cenaze namazını kılarken kalbi mahzun gözleri hep yaşlıydı. Oğlunu toprağa verdikten vefat edene kadar hemen her gün evladını içi yanarak andı. Allah her ikisini de cennetinde buluştursun.

H A T I R A L A R (KEMAL ATEŞLİ)

Ekrem hoca ile Yıldırımspor’da çalışma fırsatım oldu. Disiplinli, çalışkan ve kazanma hırsı olan bir hocaydı. 1974-75 sezonunda Sakarya Amatör 1. Küme finaline kalmıştık. Demirspor ile oynadığımız final maçında Ekrem hocanın avazı çıktığı kadar bağırdığını hiç unutamıyorum. Demirspor defansı beni durduramıyordu. Müsabaka içinde bana o kadar çok tekme atılıyordu ki Ekrem hoca kenardan dayanamadı ve yıllarca yetiştirdiği yüzlerce öğrencisine “sakın kimseye tekme atmayacaksınız” diyen o değilmiş gibi “Kemal, Kemal Allah aşkına sende bir bir tekme at” dedi. Bu anı hiç unutamıyorum. O maç sonunda benim attığım gollerle şampiyon olmuştuk. Hocaya Allahtan rahmet diliyorum.

----

İSMAİL YENİCE
Ben Ekrem hoca ile17 yaşında iken Sakaryasporlu Talat abi vasıtasıyla tanıştım. İlk gittiğim gibi beni antrenmana çıkarttı.

----

O güne kadar ben mahalle arasında top oynuyordum. İlk defada Ekrem hoca ile ciddi bir antrenman yaptım. Antrenman sonrası benden fotoğraf getirmemi istedi. Ertesi gün fotoğrafımı ve nüfus cüzdanımı hocaya teslim ettim. O haftanın sonun oynanacak olan Zonguldak deplasmanına götürüldüm ve ilk maçıma çıktım. Sakaryaspor sonrası Sakarya Karadenizspor’a transfer oldum

Türkiye Amatör Futbol şampiyonasında

Türkiye şampiyonu olan takımda kaptanlık yapmıştım. Ben Karadenizspor’da da oynarken gelir ikazlarını yapardı. Ben futbolun alfabesini Ekrem Karaberberoğlu Hoca’dan öğrendim. Ekrem Hoca’yı tanıdığım günlerde bisikletle gezerdi. Vefatına yakın tarihlerde ilerlemiş yaşına rağmen bizi işyerlerimizde ziyarete gelirdi. Bu gelip gidişlerinde de yine bisiklet kullanırdı. Bizim nesilden futbol oynayanların hemen hepsinin üzerinde emeği vardı. Allah gani rahmet eylesin.

“Ben iki şeyden anlarım terzi olduğum için kumaştan antrenör olduğum için futbolcudan”

KADİR ŞİRİN

Sakaryaspor ve Türk futbol tarihinin efsane antrenörü Ekrem Karaberberoğlu gibi bir değerin elinde futbola başlamak benim için mesleğimde en büyük şanstı.

----

Ondan öğrendiklerimi saatlerce anlatamam. Ekrem Hocam Adapazarı ovasından “üç kral”, “bir imparator”, ve adeta “bir milli takım” çıkaran bir efsanedir. Dünyası futbol olan, Kralları ( Aykut Yiğit, Hakan Şükür ve Bülent Uygun) ve imparator Oğuz Çetin’i Türk futboluna sunan isimdir Ekrem Karaberberoğlu. Son 3 yılının 3’te 2’sini beraber geçirdiğim Ekrem Hocamın yetiştirdiği bir futbolcu ve antrenör olarak onun izinde gitmek, onun prensiplerini devam ettirmek ve ismini her daim yaşatmanın mücadelesini vereceğimi kendisine vefatından önce kendisine söyleniş ve söz vermiştim. Ekrem Karaberberoğlu’nu anlamak için onunla en az 5-6 yıl çalışmak lazım. Sadece tek bir şehirde, tek bir hocanın işini severek ve özen göstererek yapmasının Türk futboluna neler kazandırdığının en önemli örneğidir Ekrem Hocam. Sakarya altyapısına hayat veren, senelerce verdiği hizmeti sadece ve sadece gönül bağı ile sebeplendirmiş nadir insandır Ekrem Karaberberoğlu. O Hiç unutulmayacak