Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası kayıtlarına göre; 1’i Geyve’de, 6’sı Hendek’te ve 11 de Sapanca’da olmak üzere Sakarya’da toplam 18 su fabrikası halihazırda faaliyette bulunuyor.

**

Bunların üretim yani; derelerden, kaynaklardan, yeraltından çektikleri su miktarı maalesef belli değil. Onlara sorarsanız size birtakım belgeler gösterirler ama şahsen; o belgelerle çekilen suyun örtüştüğüne, örtüşeceğine inanmıyorum.. 

**

Önce hangi ilçede, hangi şirket ismiyle faaliyet gösteriyormuş buna bir göz atalım;

**

GEYVE:

 -Seli Kaynak ve Meyve Suları İşletmeleri Sanayi Ticaret A.Ş Seli Kaynak Suları Fabrika Şubesi.

**

HENDEK:

-Kar-Su Çamlıca Köyü Su İşletmeleri A.Ş. Hendek Şubesi.

-Dayone Hayat İçecek ve Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Hendek Şubesi.

-Della Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Saka Su Hendek Şubesi.

-Atasu Su ve Su Ürünleri Gıda Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi.

-Pınar Su Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Hendek Şubesi.

-Aytaç Akyudum Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi.

**

SAPANCA:

-Efem-Su Plastik Sanayi Ticaret ve Pazarlama Anonim Şirketi Sapanca Şubesi.

-Lido Su Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş Sapanca Şubesi.

-Mahmudiye Kaynak Suyu Limited Şirketi.

-Suda Kovaç Su Dağıtım Pazarlama Makine Tabi Kaynaklar Hayvancılık Seracılık Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Sapanca Şubesi.

-Sürtaş Su Ürünleri Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi Sapanca Şubesi.

-Durusu Kaynak Suyu Pazarlama Ticaret Anonim Şirketi.

-Beytaş Çelik Ürünleri Su ve Meşrubat Pazarlama Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi Sapanca Şubesi.

-Sırma Grup İçecek Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Kırkpınar-Sapanca Şubesi.

-Sırma Grup İçecek Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Mahmudiye-Sapanca Şubesi.

-Koçbey Su ve Meşrubat Pazarlama Sanayi Ticaret Limited Şirketi Sapanca Şubesi.

-Nide Su ve Meşrubat Pazarlama Sanayi Ticaret Limited Şirketi.

**

Tam 18 su fabrikası. Avuç içi kadar Sakarya’nın sadece ve sadece üç ilçesinde bu kadar su fabrikası. Kimi dereden, kimi kaynaktan, kimi yeraltından çektiği suları şişeleyip, damacanalayıp satıyor. Zamanında ihaleye girmişler, kazanmışlar ve şimdi de kazanıyorlar!          

**

Bir zamanlar bir ilin Özel İdaresi’nde görev yapan bir arkadaşım anlatmıştı. Su pazarlama veya ticaretiyle ilgilenen firmaların dağlarda gezen kaynak avcıları olurmuş. Yanlış okumadınız kaynak avcıları. Hemen her şirketin bu isimle görevlendirdiği elemanlar kaynak olma ihtimali olan dağlarda dolaşarak kaynak peşinde koşuyor.

**

Elverişli bir kaynak bulunduğunda firmaya haber veriliyor. Firma o ilin Özel İdaresi’ne resmi yazıyla müracaat ederek, tespit ettikleri kaynağın mevcut yasada gösterildiği şekliyle ihale edilmesini istiyor. Belli süre sonra söz konusu kaynak ihaleye çıkıyor. Ancak...

**

Evet ancak; bu ihaleye diğer su firmaları katılmıyor. Katılsalar bile bilerek çok düşük ücret vererek, ihalenin kaynağı bulan firmada kalmasını sağlıyorlar. Yani kaynağı hangi firmanın kaynak avcısı bulursa, o ihale o firmanın oluyor.

**

Sakarya’da da böyle mi bilmiyorum. Ancak ülkede genellikle kaynaklar bu yolla bulunup, bu yolla ihale ediliyor ve sonra da bildiğiniz gibi kaynağın yakınlarına su fabrikasını konuşlandırılıp şişelemeye başlıyorlar.

**

Tüm su fabrikalarının denetimleri; özellikle de çektikleri su miktarlarının ihale şartlarına uygun olup olmadığı, saniye-litre şartnamesine uyup uymadıkları İl Özel İdareleri’nin bu konuda uzman ekipleri tarafından yapılır-dı.

**

‘Dı’ diyorum çünkü; Büyükşehir olan illerde yeni yasayla İl Özel İdare’ler kalktı. Sakarya da bunlardan biri... Özel İdare’nin bu ve bunun gibi tüm çalışmaları bundan sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından takip edilecek. Su fabrikalarının denetimleri de Büyükşehir Belediyesi görevi dahilinde olacak.

**

Bugüne kadar bu su fabrikalarıyla ilgili detaylı bilgileri hiç edinemedik. SATSO’dan sadece tüm ilde kaç tane su fabrikası olduğunu öğrendik o kadar. Aslında bu şehirde yaşayan insanlar; bu fabrikaların hangi dereler-kaynaklar üzerinde kurulu olduğu, dakikada, saatte çektikleri suyun miktarı gibi bilgileri de istiyor ama bunu Özel İdare döneminde maalesef edinemedik.

**

Belki Sakarya Büyükşehir Belediyesi; kendi sorumluluk alanı dahiline giren söz konusu su fabrikalarıyla ilgili geniş ve detaylı bilgiyi bizlerle paylaşır da; biz de bu şehirde yaşayan tüm insanlarla paylaşırız...