İstanbul’daki nüfusun sürekli ve hızlı olarak artış göstermesi ve kentleşme oranının yükselmesi vatandaşların beklentilerini farklılaştırdı ve arazi yatırımını Sakarya’dan tercih etmeye başladılar. İstanbul’un yoğunluğu uzun vadede Marmara bölgesine yayılıyor.

Pandemi ile başlayan son zamanlarda da enflasyondan korunmak için yatırım tercihi arazilerde oldukça arttı, genel olarak Sakarya Stratejik konumu, hızla gelişen sanayisi ve doğal güzelliğiyle, hem iş dünyası hem de turizm sektörü için ilgi çekici bir bölge.

Sakarya göç alıp ve büyüyor. Nüfusu artan yerlerde konut, sanayi, ticaret, eğitim, hizmet sektörü gibi ihtiyaçlar nedeniyle inşaat yapılacak yer ihtiyacı artıyor. Şehirlerin gelişme aksları arazi satın alınacak en iyi bölgeler. Doğru konumda doğru fiyata alınmış bir arazinin uzun vadede tüm yatırım araçlarının çok üstünde getiri sağladığı gerçeği hiç değişmiyor.

Bölge TÜİK’ in son Nüfus verilerine göre nüfus artışında dikkat çekici seviyelere ulaşmıştır.

Peki Sakarya’da geleceği parlak olan arazi bölgeleri nerelerdir ?

Çaykışla Karakamış

Alandüzü Şeyhler

Evrenköy Lütfiyeköşk

Yukarıkirazca

Aralık

Serdivan’ın en kıymetli bölgelerinden Yazlık eskiden bostandı. O günlerde buraların kıymetini görüp buralarda arazi yatırımı yapanlar çok yüksek kazançlar sağladılar.

Yukarda belirtmiş olduğum bölgeler şahsi düşüncemdir, bir tavsiye değildir. Arazi yatırımından beklentimiz yüksek kâr olmalı, bölgesel olarak bazı bölgeler söylenebilir. İsmi duyulmuş turizm bölgelerinden alınacak bir arazi de elbette kazandıracaktır.

Fakat uzun vadede geleceği parlak bölgeleri zaman zaman paylaşacağım.

Gayrimenkul Vergileri 1 Mart'ta Başlıyor!

Bu yıl kira geliri elde eden ev sahipleri için 1 Mart'ta beyan dönemi başlıyor.

Satın alınan gayrimenkulün 5 yıl içinde satılması durumunda ödenmesi gereken vergiye değer artış kazancı deniyor. Değer artışı kazancı elde eden mükelleflerin, gelirlerini elde edildiği yılı izleyen mart ayında beyan etmeleri gerekiyor.

Vergi de mart ve temmuz ayında iki taksitte ödenebiliyor. Gayrimenkul değer artış kazancı vergisini ise konut sahibi ödüyor. Gayrimenkulün 5 yılın sonunda satılması halinde elde edilen gelir vergiye tabi değil.

Kira geliri için beyanname;

Geçen yıl elde edilen kira gelirleri de mart ayında beyan edilecek. Geçen yıl için istisna tutarı 7 bin lira.

Ocak ayından yılın sonuna kadar bu tutarın üzerinde geliri olanlar 1 Mart 2022 itibarıyla beyanname vermek zorunda.

Evini 550 liraya kiraya verenin yıl boyunca 6.600 lira kira geliri elde ettiğinde istisna tutarı 7 bin liranın altında kaldığı için beyanname vermesi gerekmiyor.

Ancak, temmuz ayında evini 3.000 liraya kira vererek, 6 ayda 18 bin lira kira geliri elde eden 7 bin liranın üzerinde gelir elde ettiği için 1 Mart'ta beyanname vermek durumunda.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..