Ev kiralarına yüzde 25 zam sınırı, 1 Temmuz’da sona eriyor. Eğer eski sistem ile devam edilirse mevcut kira sözleşmelerine (1 Temmuz sonrası sözleşmeler) tüfe oranında yani bu zamanı baz alırsak yüzde 70 civarlarında bir artış gerçekleşebilecek..

Hükümet bu konuyla alakalı yasal düzenlemeler yapılıyor. Masa da farklı seçenekler var.. İhtimali en yüksek olan uygulama, avrupa ülkelerinde olduğu gibi kiraya üst sınır uygulamasında taşınmazın konumu, metrekaresi, taşınmazın yaşı, niteliği (daire, ofis işyeri gibi) kriterlerin de yer aldığı bölge değerinin dikkate alınması..
Bu uygulama Serdivan’da  4. katta, 120 metrekarelik bir dairenin bölge rayici ve ortalaması 10 bin liraysa 4 bin lira bedelle verilsin anlamına gelmiyor. O bölgede 20 bin liraya verilmesine müsaade edilmeyerek fırsatçılıkla mücadele edilmiş oluyor. Bakanlık tarafından toplanan verilerle sokak, mahalle rayiçleri belirleniyor.

Bir sokakta 20 yıllık daireyle 5 yıllık daire için ya da zemin katla üst kat için aynı değer belirlenmiyor. Bu sistem geçerli olursa 12 aylık TÜFE ortalamasıyla değil emlak vergisinde var olan sistem gibi 4 yılda belirlenen değer ve bu süre içinde de devam eden yıllarda yeniden değerleme oranında artış şeklinde olacaktır.
Avrupa’da kiraları kontrol etmek amacıyla en yaygın sistem olarak sınıflandırma ve puanlama yöntemi olduğunu görüyoruz.

Örneğin Hollanda'da uygulanan puanlama sistemi ile de konutların kira bedelleri bir değerlendirme ile tespit ediliyor. Konutlar boyutu, yaşı, oda sayısı, mutfağı, banyosu, bahçesi, enerji verimliliği gibi çok sayıda farklı kriterle bir puan alıyor. Bu unsurlar sonucu ortaya çıkan puanın toplamı belirli sınırın altında kalıyorsa ev "sosyal konut" kapsamına giriyor.

Şahsi fikrim ülkemizde de bu uygulama geliştirilerek ev sahibi ve kiracı olmak üzere her iki tarafın da haklarını koruyacak şekilde bir düzenleme yakın zamanda duyurulacaktır.

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..