Keşke kelimesi hayatımızın tamamında yaptığımız veya yapacağımız hareketlerin veya hatalarımızın sonucunda kendi kendimizi affetmek için söylediğimiz bir söz olabilir.

Hangi zamanda veya hangi şartlarda keşkeyi kullanırız . Birincisi yaptığımız bir yanlışlığın sonucunda çevremizden veya içimizden gelen tepkiyi susturmak için .  Bu bazen iyiliğin maraz doğurduğu hallerde de olur. Keşke yapmasaydım. Bazen haddimizi aştığımız zamanlarda gerek yüzümüze vurulduğunda gerekse en kibar şekliyle hissettirildiğinde içimizden geçer. Keşke yapmasaydım. Bazen ise bize yapılan ufak veya büyük hatalara gösterdiğimiz aşırı tepkiden sonra sakinleşince düşünürüz. Kararımız keşke yapmasaydım olur. Yaptığımız amellerimizin başında acaba bu hareketin sonunda keşke der miyim? Dersem yapmamam gerekir diye bir düşüncemiz olsa çok daha iyi olurdu gibi geliyor bana .

EĞER

Keşke de yapılacak en büyük yanlışlık belki de keşke ile beraber yaptığımızın sonucuna göre yapmamız gerekenin yapılmasının savunulmasıdır. Şöyle yapacağıma şöyle yapsaydım gibi . Buradaki hata birincinin sonucuna göre ikinci bir hata yapmamızı kendimize hak görmemizdir. Şöyle yapsaydımın sonucunu bilmeden kendimizi karar sahibi gibi görmektir. Keşke kelimesinin yan kuruluşu yani pekiştiricisi bir kelime daha var ,  'EĞER' Kelimesi . Yaptığımız yanlışları örtmek için kullanılan kelime . Bu kelimede benim anladığım başarısızlığımızın kılıfını dış şartlara bağlamaktır.

"Keşke-eğer şöyle yapsa idim şöyle olurdu deme. Fakat Allah takdir etti ve dilediğini yaptı. Çünkü, 'eğer' demek şeytanın işine kapı açar." (Feyzulkadir, 2713) emrini nasıl anlamalıyız?

Bunun izahı şöyle yapılmıştır: Hadisteki yasaklama, kişiyi Allah'ın takdirinden yüz çevirip sebeplere dayanma hatasından sakındırmaktadır.

Demek ki kendi tercihlerimize yönelik kadere itiraz tarzında ifadeden ziyade rıza sofrasından bir kaşık çorba daha faydalıdır.

ŞAYET                       

Belki de anlamı itibariyle ŞAYET en tehlikelisi. Burada şart koşmak vardır. Oysa ki insana düşen kati teslimiyettir. Dünyada bütün dereler ırmaklara ırmaklar nehirlere nehirler ise denizlere akar . İhsan vücudundaki kılcal damarlar gibi . Sonunda kalpte bütünü bir araya gelir. En küçük gibi görülen sıkıntılar sonunda huzursuzluğun ana yoludur. Konuşurken , birine akıl verirken seçeceğimiz kelimelere çok dikkat etmemiz lazım. KEŞKE,ŞAYET,EĞER bataklığından KEŞKESİZ günlere…