Kaynarca Arifağa Köyü’nde 1999’da yapılan kadastro çalışmalarının ardından ortaya çıkan bir işadamı köyün kendisine ait olduğu iddiasıyla 2000 yılında dava açtı. Başlattıkları hukuk mücadelesini 13 yıldır sürdüren köylüler arazilerine konan tedbir yüzünden hiçbir desteklemeden de yararlanamıyor
Kaynarca’ya bağlı Arifağa Köyü dün topraklarını korumak için Kaynarca Adliyesi’ne akın etti. Aslında 180 haneli Arifağa köylülerinin topraklarını kurtarmak için başlattıkları hukuk davası 1999 yılına dayanıyor. O yıl köyde kadastro çalışmalarının yapılmasının ardından askı sürecinde İsmet Yelkenci isimli işadamı ortaya çıkarak köylülerin kendilerinin olduğunu iddia ettikleri arazilerin 1931 yılından itibaren şahsının tapulu arazisi olduğunu iddia etmesi köylüler için kabus dolu günlerin başlamasına neden oldu.
Köylülerin tüm arazilerine tedbir koyduran Yelkenci’nin varisleri bununla da kalmayıp 1986 yılında Milli Emlak’a bırakılan ortak alanında kendilerine ait olduğuyla ilgili olarak bir tapu kaydı örneğini de mahkemeye sunarak köylülerin arazilerini boşaltmasını ister. 13 yıldan beri devam eden hukuk mücadelesinde dün 67. Celse gerçekleştirildi.
Arifağa Köyü başta olmak üzere Kocaeli, İstanbul ve Almanya’dan duruşma için gelen köylüler 13 yıldır süren davayla ilgili bugüne kadar keşif yapılamamasına da öfkeliler. Adliyenin önünde köylülerle birlikte gazetemize açıklamalarda bulunan köy muhtarı Fatih Poyraz, arazilerin üzerinde tedbir olduğu için köy halkının mağdur olduğunu söyledi.
Fındık desteklemelerini alamadıklarını söyleyen Poyraz, “Bununla beraber 2-B arazileriyle ilgili müracaatlarımız kabul edilmiyor. Tapuların hepsinde şerh var. ‘Adalet mülkün temelidir’ derler biz 67 celsedir köye bir tane keşif için bilirkişi getiremedik. 10 bin dönüm bir alan dava konusu. Biz yıllardır bizim olan toprakların sahibi değiliz” dedi.
HANE BAŞINA 40 BİN LİRA ZARAR
Duruşma için mahkemeye gelen Selim Torun ise Yelkenci ailesinin uydurma tapuyla yerlerine konmaya çalıştığını iddia ediyor. Ailenin 13 yıldan beri geçerli bir tapu kaydı sunamadığını vurgulayan Torun, “3 Mayıs’ta keşif için geleceklerini söylüyorlar. Mahkemeyi 28 Mayıs’a ertelediler. Tapularımızda şerh olduğu için hane başına 40 bin TL’ye yakın zararımız var” dedi.
İlçede aynı zamanda emlakçılık yapan Mustafa Bahadır da 1960 yılından beri toprakların kendilerine ait olduğunu iddia etti. Kendisinin Kandıra Tapu Kadastro Müdürlüğü’nde yaptığı araştırmaya göre Yelkenci ailesinin 1931 yılında 40 dönümlük bir tapu aldığını öğrendiklerini ifade eden Bahadır, “Bunca yıldır madem Arifağa Köyü kanunsuzdu da neden hizmet ettiler. Yerlerimizi bize versinler” dedi.
Duruşma için İstanbul’dan gelen Ayşe Doğa ise, “10 yıldan beri sürekli olarak duruşmalara geliyoruz. Geldiğimizde köyde içmeye su bile bulamıyoruz. Ben köyümün ve topraklarımın peşindeyim. Benim dedelerimin, babalarımın toprakları onlar” dedi. Adliye önünde tepkilerini dile getiren köylüler daha sonra önümüzdeki celsede buluşmak üzere mahkemeden ayrıldı.