Çocuğunuz bilgisayar oyunundan sürekli başını kaldır mıyor veya siz söylemedikçe yatağı toplu halde değil mi   ve sizinle güç gösterisi halinde mi  veya okula giderken hep sizin mi yönlendirmeniz mi gerekiyor? 
O halde sizlere bu hafta çocuklarda sınırlar konusundan bahsedeceğim.
Sınır kavramı temelde birşey öğretmek, hayatın  geri kalanında geliştirmek çocuğun kendi kendine yaşam becerisini elde etmeyi sağlamaktadır diyebiliriz..
Çocuklar doğuştan sınırla doğmaz .Sorunların adı degişse de bir çok konu sınırlar kavramı ile doğrudan ilgilidir.Çünkü çocuk tehlikeyi sınırı  ve güvenli alanı onlara ögretmediğimiz sürece bilmez . Genellikle problemler basit şekilde çözülmediği sürece   travma haline gelmektedir.
Ebeveynlik geçici bir süredir ve çocukluk dönemi çocuğun  tüm dönemlerinin inşa edildiği evredir . Bir çok sosyal yaşam becerileri bu dönemde kazanılır.Sınırlar kavramı çocuğu ilerleyen süreçlerde ;sorumluluk sahibi ,değerlerini bilen ,yalan söylemeyen, öz bakımlarını yapan yetişkin haline getirir .Çocuklar;sınırları veya değerleri biz sakin dille konuşmadıkça  kendi kendine idrak edemez.Siz son anda öfkeli bir şekilde bir şeyler istedikçe çocuklar  bunu keyfilik olarak algılar ve bu kavram onda oturmaz sizi rakip olarak görebilirler.Özellikle  ilk yaşlarda neyi neden yaptığınızın mantığını anlatmanız doğruyu yanlışı ayırt etmesi ile doğrudan ilgilidir.Yetişkinlik döneminde bir şeyleri analiz edebilmek doğruyu yanlıştan ayırmak veya kandırılmamak bu konu ile doğrudan ilişkilidir.Çocuklara hayat bilgisi deneyimi kazandırmak velilerin görevidir..Günlük hayatta; çocukları alıp pazara götürmek, bir çok şeyi deneyimlemesini sağlamak, sağlıklı beslenmenin, yardımlaşmanın  önemini anlatmak gibi.. Çocuğunuz ileriki dönemlerinde iş hayatına atıldığında  başladığı işi yarım bırakma veya sözlerini yerine getirememe gibi davranışlar geliştirebilir.Çocuğa sınır kavramı anlatırken sakin ses tonu ile onunla bağımızı  koparmadan yaklaşarak bir çok şeyi deneyimlemesini sağlayabiliriz.Örneğin evde iş bölümü yapmamız ileride çocukların  hayatın gercekleri ile yüzleşmesi anlamında onlara kazanım sağlar ve onların sosyal anlamda mutlu olmasını sağlamış oluruz. Keza evde  yardımlaşma üzerine sakin öğretici sohbetler yapabiliriz.Çocuğumuz erken yapmıyorsa ona erken yatmanın önemini, belli saatlerde uyunduğunda mutluluk  hormonu salgıladığından bahsedebiliriz.Sonuç olarak çoğu kez  sınırlar kavramını oturturken durum  çocukla güç savaşı haline gelebilir.Çocuğumuza bildiklerimizi sakin, tatlı bir ses tonu ile onlarla yarışıyormuş gibi değilde; ortada bir problem var ;fakat problemi karşınıza almış çocuğunuzu yanınıza almış gibi sevgi dili ile yaklaşarak doğruyu yanlıştan ayırt etmesini sağlayabiliriz..Fakat bazı durumlarda ; aşamadığınız sizden bağımsız  gelişimi ile ilgili belli başlı konular olduğunda uzman desteği alabilirsiniz . Sevgiler.