Bazı terim veya emiler vardır ki manalarını bilmeden kullanmak bu inanç sistemine hakarettir gibi geliyor. İçimizden birine sorduğumuz zaman ne zamandan beri bu dine tabisin diye KALU BELA dan beridir . Diye bir cevapla karşılaşabiliriz. Bakayım dedim KALU BELA ne imiş ? 

Biraz araştırınca aşağıdaki bilgileri topladım .  Paylaşayım dedim.

1-Bezm-i Elest, Farsça'daki "sohbet meclisi" anlamına gelen bezm sözcüğüyle Arapça'da "ben değil miyim" anlamındaki çekimli bir fiil olan elestü'den oluşan bezm-i elest terkibi "Ben sizin Rabbiniz değil miyim" hitabının yapıldığı ve ruhların da "belâ / evet" diye cevap verdikleri meclis anlamında kullanılmaktadır.

Kâlu Bela, "Evet, dediler" anlamında akaid ve Kur'anî bir terimdir. Bu terkiple Yüce Allah'ın insanları rubûbiyet ve ulûhiyetini tanık kılarak onlardan buna dair söz almasıyla ilgili olay kastedilir. Daha açık bir ifadeyle, Rabbimizin ruhlar âleminde kullarına, “Elestü birabbiküm (Ben sizin Rabbiniz değil miyim?)” sualine karşılık, onların da “Evet, sen bizim Rabbimizsin” cevabını vermeleridir.

Belâ, gam, musibet, azap, imtihan demektir. Evet, hayhay, peki anlamlarındadır. Tasavvufi anlamı ise Hakkın kulunu denemesi, kendisinde mevcut olan iyi hallere gerçekte sahip olup olmadığını ona fiilen göstermesi.

Tasavvuf terimi olarak kullanılan önemli kelimelerden biri de renksiz ve renksizlik anlamlarına gelen “Bî-reng” veya “Bî-rengî”dir. Bütün renklerin aslı renksizlik olduğu gibi, bütün dinlerin aslı da bir ve aynıdır. Bu da bütün insanların ‘Elest Bezmi'nde kendilerinin kul, Allah'ın Rab olmasını kabul etmelerinden ibaret olan tek ve bir dindir. Bütün mezheplerde esas olan söz konusu dinin renkleridir. Ben, Sizin Rabbiniz Değil miyim ? Sualine evet demek inancın ve teslimiyetin başlangıç noktasıdır.                                                            Yukarıdaki yazıda geçen iki kelimenin anlamlarını aşağıya yazdım. Konu daha iyi anlaşılabilir ümidiyle.

A-Rubûbiyet

Allah ın (cc) terbiyecilik sıfatı, Onun herşeyin sahibi, ihtiyaçların tek karşılayıcısı ve terbiye edicisi olması.

Terbiyenin oluşması...

”İlâhi isimler” diye bildiğimiz Esmâ-ül Hüsnâ’nın, hükümlerini âşikâre çıkartma özelliği...

B-Ulûhiyet                                                                                                                                                                                                  İlâhlık. * Allah'ın kâinattaki tasarruf ve hâkimiyeti ile her şeyi kendisine ibadet ve itaat ettirmesi.