Bazı insanlar özeldir.  İnandıkları ve yapmak istedikleri için bir ömür verirler . Bunlardan bir tanesini tanıyalım bu gün. Medyadan ve internetten toplayıp derlediğim bilgileri sizinle paylaşayım dedim.

PROF DR.BERAHİTDİN ALBAYRAK

TÜBİTAK Bütünleştirilmiş Doktora Bursu (BDP) kapsamında, 1997-1998 arasında doktora tez çalışmaları için The Military College of South Carolina, Fizik Bölümü'nde bulunan Albayrak, ilk yazar olarak yer aldığı "A spectroscopic atlas of Deneb" isimli makale ile Astronomy and Astrophysics (A&A) isimli uluslararası bilimsel dergide kapak konusu olarak seçildi.

2002'de Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Seçkin Genç Bilimci Ödülü, Ankara Üniversitesi Onur Belgesi, Ankara Üniversitesi 2002 yılı Fen Bilimleri Teşvik Ödülü aldı.

Ankara Üniversitesi 2004 yılı Fen Bilimleri Teşvik Ödülü, Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan Astrofizik Bilim Ödülü, 2006'da ise Popüler Bilim Dergisi Bilim-Teşvik Ödülüne layık görüldü.

Albayrak'ın, Yıldızaltı Cisimler (Kahverengi Cüceler), Küçük Kütleli Yıldızlar, Bünyesel Değişen (RR Lyrae, Delta Scuti türü) Yıldızlar, Örten Değişen Çift Yıldızların Fotometrik Analizi, Erken Tayf Türü (Cüce ve Süper dev) Yıldızların Tayfsal Analizi alanlarında araştırmaları bulunuyordu.

Bütün hayali Türkiye Uzay Ajansının kurulması ve ülkemizde bu konuda yapılan  araştırmaların toplanıp bilime ve ülkemize sağlanacak kazançların araştırmasını yapmaktı. Ülkelerin haberleşme ve bilhassa askeri  alanda haberleşme teknolojisinde ilerleyebilmesi için uzayda var olmanın bir şart olduğunu görmüştü. Sonuçta emeline ulaştı. Türkiye Uzay Ajansı   nedir derseniz?  . 

Türkiye Uzay Ajansı,  Türkiye'nin uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

TÜRKİYE UZAY AJANSI NEDEN KURULDU?

13 Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlenen görev ve yetkileri yerine getirmek üzere tüzel kişiliği haiz, idari ve mali özerkliği ile özel bütçeye sahip olarak, devletimiz tarafından belirlenen politikalar doğrultusunda "Milli Uzay Programı" nın hazırlanarak hayata geçirilmesi için çalışmalar yürütmek amacıyla kuruldu.

Ajans ilk toplantısını 2019 yılı Eylül ayında gerçekleştirdi.

Türkiye Uzay Ajansı Kurulması ve Uzaya Yönelik Faaliyetlerin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile sunulan komisyon raporunda, Türkiye Uzay Ajansının kurulması şu amaçlarla ifade edildi: "Ülkemiz açısından oldukça önemli olan uzay ve havacılık sektörlerinde teknolojide dışa bağımlı olmayan, rekabetçi bir sanayinin geliştirilmesi, uzay ve havacılık teknolojileri alanında bilimsel ve teknolojik altyapıların ve insan kaynaklarının geliştirilmesi, uzay teknolojilerinin kullanımının yaygınlaştırılması, ülkemizin uzaya yönelik hak ve menfaatlerinin korunması."

TÜRKİYE UZAY AJANSI NE İŞ YAPACAK?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili olacak Ajans, uzay ve havacılık bilimi ve teknolojilerine yönelik orta ve uzun vadeli amaçları, temel ilke ve yaklaşımları, hedef ve öncelikleri, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını da içeren stratejik planlar hazırlayacak. Türkiye Uzay Ajansının görevleri arasında rekabetçi bir uzay ve havacılık sanayinin geliştirilmesi, toplumun refahı ve milli menfaatler doğrultusunda uzay ve havacılık teknolojilerinin kullanımının yaygınlaştırılması, uzay ve havacılık teknolojileri alanında bilimsel ve teknolojik altyapıların ve insan kaynaklarının geliştirilmesi, kapasite ve yeteneklerin artırılması, uzaya bağımsız erişim imkanı sağlayacak tesis ve teknolojilerin kazanılması, uzay ve havacılık bilimi ve teknolojileri alanındaki uzmanlık ve bilgi birikiminden milli sanayinin diğer sektörlerinin de yararlanabilmesi için gerekli çalışmaların yapılması bulunuyor.

 KURULUR KURULMAZ

Ankara Üniversitesi eski rektör yardımcılarından Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berahitdin Albayrak'ın, bilimsel bir etkinliğe konuşmacı olarak katılmak üzere Konya'ya gitmek  üzere trene bindiği öğrenildi.

Sonra ne oldu ?

Ajansın kurulduğu gün hayatını kaybetti!

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT), Yenimahalle ilçesinde kılavuz lokomotife çarptı. Kazada 3'ü makinist olmak üzere 9 kişinin öldüğü, 47 kişinin de yaralandığı öğrenildi.

Kazada hayatını kaybedenlerden birinin de Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Berahitdin Albayrak olması dikkat çekti. Bizim dünya çapında değerlerimizin kıymetini bilelim ve asla kendimizi küçük görmeyelim.

Kendisine Allah tan RAHMET , kederli ailesine başsağlığı dileklerimle . Unutmamamız gereken birisi  ve 2022 de uzaya göndereceğimiz istasyonun mimarlarından biri olduğuna yürekten inanıyorum . Hakkında internetten topladığım bilgilerdeki noksanlık ve yanlışlıklar için kusuruma bakmazsınız inşALLAH. Derdim bu insanlara borçluyuz ve unutmamalıyız.  Bu seçkin insanların unutulmaması için karınca misali , gücümüz kadar yeni nesle  tanıtalım . Belki haklarını helal ederler.