Bugün iki sorum iki de önerim var. Genelde tek bir konu üzerinden uzun bir yazı ile karşınıza geliyorum ama bugün farklı. Son yazılarımı takip eden okurlar bileceklerdir ki Canlı Hayvan Pazar ve Park Yeri ile ilgili yoğun bir gündemim var. Yok hayır bugün bu konuyu daha da fazla detaylandırmayacağım çünkü Tarım İl Müdürlüğünden şap mevzusu ile ilgili medyaya çok tatmin edici bir basın açıklaması yapıldı! Benim iki haftadır üzerinde durduğum mevzularla ilgili en ufak bir açıklama yok. Şubat 2011 tarihinde çıkan şap yönetmeliğinden alıntı yapılarak 10 km mesafeden ve bu mesafe içerisinde canlı hayvan hareketlerinin yasaklandığından bahsetmişler.
SRT Kanalında Kent Gündemi diye yeni bir program başladı. Ben izlerken son derece keyif aldım. Gündemi belirleyecek, ilin sorunlarına çözüm yolları sunabilecek güzel bir program olduğunu düşünüyorum. Orada da Hayvan Pazarının kapatılması mevzusuna değinildi. Sezai Matur, Müjdat Çetin ve Turan Çatalbaş, Sakarya Ticaret Borsası’nın yapmış olduğu modern pazarın kapatılmasına rağmen dışarıda kurulan kaçak pazarlardan ve şap aşısının yapılmamasından bahsettiler. Tam da bu noktada şunu okurlarımla paylaşayım hani yeni şap yönetmeliğinde 10 km mesafede hayvan hareketleri yasaklanır deniyor ya o yönetmelikle acil şekilde “bölgede aşılama çalışmaları başlatılır” cümlesinin özellikle altı çiziliyor. Ama ilde aşılama yok. 3 aydır doğru dürüst aşılama yapılmıyor.
Buradan şu iki soruyu yetkililere soralım:
1- Şap aşılaması yapılmadan hastalık engellenir mi? Neden şap aşısı yapılmıyor?
2- Kaçak Pazarların önüne geçilmesi için yapılan çalışmalardan kamuoyunu bilgilendirir misiniz?
Birde 18 Haziran tarihi ilimiz için önemlidir. Canlı Hayvan Borsası’nın açılışını yapacağız. Bir aksilik olmazsa AB Bakanımız Sayın Egemen Bağış’ta bu açılışta bizlerle birlikte olacak hatta kendisinin bizlere ifadesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker’in de katılacağı yönünde. Mayıs ayının sonuna kadar Pazar kapalı. Şimdi umarım Mayıs ayının sonuna doğru şu ahırda şap görüldü sende 10 km içerisindesin pazarın bir 45 gün daha kapalı demezler. Bu ilde 1000 tane ahır varsa en az 300-400 ahırda şap var eğer aşılama yapılmazsa bunun önüne asla geçilemez. Yalnız trajediye bakar mısınız? “Kapalı pazarda açılış töreni ne kadar komik değil mi?”
İki tane sorumuzu sorduk umarım bu sorulara kamuoyunu tatmin edici cevaplar alabiliriz. Gelelim iki tane önerimize;
24 Nisan Salı günü bana göre çok önemli bir çalışmanın temeli atılıyor. Çark Deresi ile ilgili olarak yapılan rekreasyon çalışmasının başlangıcı niteliğinde. Spor tesisleri, Aqua park ve 3. Etap rekreasyonunu bana göre yeni yerleşim yerlerinin yaşana bilirliğini arttıracak önemli çalışmalar diye düşünüyorum. Toçoğlu ve Raylı sistem başlıklı yazımda da ifade etmiştim. Yeni yerleşim bölgesine yapılacak her türlü yatırıma ve çalışmaya destek olunması gerektiğini belirtmiştim. 2013 yılında yapılması planlanan raylı sistem çalmasını bu açıdan önemsiyorum. Neden biliyor musunuz? Ben raylı sistemin, nehir rekreasyon çalışmalarının bir ilin çehresini nasıl değiştirdiğini çok iyi biliyorum. Çünkü yaklaşık 10 senedir Eskişehir’e gidip geliyorum.
Eskişehir’de şehrin bir ucundan diğer ucuna maksimum yarım saatte tramvay ile gidersiniz. Trafik derdi yok. Üstelik nehir kenarlarında yapılan düzenlemeleri gördükçe insan keyif alır. Kafeler, parklar, yeşil alanlar, botla nehir turu çeşitli aktiviteler. Bu ili farklı kılan önemli bir özellik olmuş. Doğal güzellikleri son derece sınırlı olan Eskişehir insanına rahat nefes alabileceği hafta içinin stresini atabileceği bir yaşam alanı sunmuş.
Sakarya ilinin soyadı deprem olmuş bu doğa olayını belirli dönemlerde hem de şiddetli biçimde yaşayacağız. Bu kabullenmemiz gereken bir doğa olayı dolasıyla yeni yerleşim yerleri Karaman, Camili ve Korucuk’un halkımız açısından cazibe merkezi haline gelebilmesi için bu çalışmaların sayısı artmalı. Bu bölgede oturan insanlar sosyal faaliyetlerini orada gerçekleştirebilmeli. Sinemasına gitmeli mesela, Çark Deresi kenarında kahvesini içip kitabını okumalı, havuzuna girmeli ya da kurulacak Alışveriş Merkezi ile alışverişini yapmalı. Pazarlar kurulmalı, sebze meyvenin en tazesi oraya gelmeli. Eğer illaki Atatürk Stadının yeri değiştirilecekse raylı sistem ve ulaşım kolaylığı sağlandıktan sonra stad yeni yerleşim yerine kurulmalı. Akrabalarından 13 kişiyi kaybetmiş bir insan olduğum içindir belki söz konusu deprem oldu mu biraz duygusalım bu hassasiyetim biraz da bundan. Fakat bu şehrin soyadı deprem bunu yadsıyamayız.
2 adet önerim olacak Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeki Toçoğlu’na
1- Karaman- Camili ve Korucuk arasına bir Alışveriş Merkezi tıpkı Ada AVM ya da Serdivan AVM gibi bir alışveriş merkezinin kurulması bu bölgeye olan ilgiyi arttıracaktır.
2- Eskişehir deki KENTPARK rekreasyon çalışmasını inceleyin size çalışmalarınızda yol gösterecektir. Nehir rekreasyonu anlamında önemli bir çalışma. Sakarya’nın iklimi bu çalışmalar açısından daha elverişli.
Bir sonraki yazımızda tekrar buluşmak üzere