Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ilimizde 2018 yılında 12 bin 661 maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir. Rakamın büyüklüğüne göre, araçlarımızda oluşan hasarın tam ve eksiksiz tahsili konusunda toplumda genel bilgi eksikliği olduğunu, konuyla ilgilenen bir avukat olarak gözlemlemekteyim.

Araç değer kaybı; kaza sonrasında aracınızın eksiksiz şekilde onarılsa dahi kazalı duruma düşmesi sebebiyle değer kaybetmesini ifade eder. Örnek ile anlatmak gerekirse 70.000 TL olan aracınız kaza sonrasında 60.000 TL ‘ye alıcı buluyorsa 10.000 TL’lik değer kaybı oluşmuş demektir. Değer kaybının yanında kaza nedeniyle aracınızın tamirde kaldığı süreyi ispatlamak kaydıyla ilave ulaşım masraflarınızı talep edebilirsiniz. Ticari olarak kullanılan bir araç ise tamir süresince oluşan zararın tazminini de ayrıca talep edilebilmektedir.   

Kaza sonrasında araçlarda oluşan maddi hasar sigorta şirketleri tarafından karşılanmakta fakat talep olmadığı takdirde araçta oluşan değer kaybı için ödeme yapılmamaktadır. Talep nasıl yapılır sorusundan önce kimler talep edebilir sorununa cevap vermek gerekmektedir. Trafik kazasında tam kusurlu kişilerin taleplerinin sonuçsuz kalacağı açıktır. Kaza tarihinden itibaren iki yılı aşmamış kazalar için başvurabilirsiniz. Karşı tarafın kusuru oranında hak kazanacağınızı da unutmamalısınız.  Aracınızın yaşı, daha önce kazasının bulunup bulunmadığı ve kaza tarihine kadar yapmış olduğu KM talebinizin sonucuna doğrudan etki etmektedir.

Talebin nasıl yapılacağını aşama aşama anlatmak gerekirse ilk başta araç değer kaybının tespiti için ekspertiz raporu almalısınız. Rapor konusunda sigortacınız veya avukatınız sizi doğru şekilde yönlendirecektir. Bu konuda sizi zarara uğratacak, yasal olarak herhangi bir iş takibi yetkisi bulunmayan kişilerden uzak durmanız gerektiğini ayrıca belirtmek istiyorum.  

  1. Değer Kaybı Ekspertiz Raporunu aldınız. Raporda bulunan araç değer kaybı tutarını karşı tarafın sigorta şirketinden talep edeceğiniz, kaza tarihi, kazaya karışan araçların plakalarını ve banka hesap bilgilerinizi yazacağınız bir dilekçeye, kaza tutanak ve evraklarını ekleyerek iadeli taahhütlü olarak gönderebilirsiniz. Bu işlemi kendiniz yapabileceğiniz gibi herhangi bir hak kaybı yaşamamız için avukatınızdan yardım almanız daha sağlıklı olacaktır. Gönderilen iadeli taahhütlü talebinize, dilekçede belirttiğiniz banka hesabına ödeme yapılarak olumlu cevap verilebileceği gibi sizi tatmin etmeyen kısmi ödeme yapılması ya da 15 gün içinde hiç ödeme yapılmayarak olumsuz cevap verilebilir.
  2. Eksik ödeme veya 15 gün içinde ödeme yapılmaması durumda Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru en hızlı çözümlenen yoldur. İkinci aşamayı avukatınız ile devam etmemeniz ileriki aşamada hak kaybının yanı sıra sigorta şirketine avukatlık ücreti ve mahkeme masrafı ödemenize sebep olabilir. Başvuru için Sigorta Tahkim Komisyonu’nun internet sitesinde bulunan maktu formu ayrıntılı bir şekilde doldurup gerekli harcı komisyonun banka hesabına yatırdıktan sonra Sigorta Tahkim Komisyonun adresine posta ile göndermeniz gerekmektedir. Komisyon ortalama iki aylık bir sürede husumeti karara bağlayabilmektedir. Komisyonun 5.000 TL’ye kadar verdiği kararlar kesindir. Verilen karar ilam niteliğinde olup icra müdürlüğü yolu ile tahsil edilebilir.
  3. Üçüncü aşamada hukuk mahkemelerinde dava açma yolu ile hak aranabilir ki bu yol hukuki yardım almadan yürümek yanlış olacaktır. Buradan verebileceğimiz bilgi de eksik kalacaktır. Uzmanlık gerektiren konularda bir şeyi hiç bilmemek yarım bilmekten iyidir.